Kan den franske luftfartsindustrien komme tilbake fra suksessen til F-35 i Europa?

På slutten av forrige uke, og som forventet, har finske myndigheter kunngjort at de har valgte det amerikanske jagerflyet F-35A til å etterfølge F-18 innen sine luftstyrker, etter HX-konkurransen som så det amerikanske jagerflyet igjen konfrontere andre vestlige modeller, F/A 18 E/F Super Hornet, Gripen, Rafale et Typhoon. Som i Sveits er konklusjonene presentert av finske myndigheter klare, og F-35 fremstår som overlegen andre konkurrenter på alle områder, inkludert på området for budsjettmessig bærekraft. Og som i Sveits, heves det nå mange stemmer for å stille spørsmål ved de tallverdiene som er beholdt innenfor rammen av denne evalueringen, og som samsvarer ikke med de observert av andre land allerede implementerer stealth hunteren fra Lockheed-Martin, Norge i ledelsen.

Faktum gjenstår at i dag er flodbølgen til F-35 i Europa nesten absolutt, flyet har vunnet i alle konkurransene det har deltatt i i rundt ti år, og nå har blitt valgt ut av ikke mindre enn 8 europeiske land : Belgia, Danmark, Finland, Italia, Storbritannia, Nederland, Polen og Sveits, mens Spania, Hellas og Tsjekkia er nå i kikkerten amerikanske selgere. Vi ser også dukker insisterende opp hypotesen om å kansellere den fremtidige ordren til F/A 18 E/F Super Hornet og EA-18G Growler for å erstatte Luftwaffe Tornado, til fordel for superstjerneflyene til amerikansk industri.

Likheter mellom F-35 og F-104 programmene

Vi kan naturligvis klage i det uendelige over presset som kommer fra USA eller til og med NATO selv for å promotere F-35, på mangelen på oppriktighet i tallene fremsatt av Lockheed-Martin i konkurranser, eller på mangelen på "europeisk" følelse av europeerne selv. Men disse debattene og argumentene er sterile, og skader bare bildet av den franske luftfartsindustrien på den internasjonale scenen. På den annen side med tanke på de objektive og anerkjente svakhetene til F-35A, så vel som de økende behovene når det gjelder luftressurser for de europeiske hærene som i verden, er det mulig, med et minimum av forventning og vilje, å gjøre denne tilsynelatende debakelen av den europeiske luftfartsindustrien på egen jord til en styrke. og til og med en odde for å forberede den uunngåelige fase 2 som tar form i denne filen, og alt tyder på at den vil være nær det europeerne opplevde på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet med F-104 Starfighter, også fra Lockheed-Martin.

F104 Tyskland Tyskland | Forsvarsanalyse | Jagerfly
Hvis F-104 var en farbar avskjærer, var konverteringen til jagerbomber for Luftwaffe en katastrofe

Faktisk er sammenligningspunktene mellom de to programmene svært mange, til det punktet er noe urovekkende. Som i tilfellet med F-104 som ofret alt i designet for å oppnå best mulig hastighet og stigningshastighet, ofret F-35 på sin side mange aspekter av kampflyet til fordel for stealth, og prosesseringskapasiteten av sine sensorer. Dermed har de to enhetene begrenset manøvrerbarhet, en relativt lav bæreevne og et redusert aksjonsområde, spesielt siden de ikke kan bære flere fallbare tanker. Begge dekker perfekt et behov, den ene for avskjæring, den andre for undertrykkelse av luftforsvar, men ble presentert som allsidige fly i stand til å utføre alle kampoppdrag. Endelig har begge høye eierkostnader, høyere enn enhetene for øyeblikket, uten å gi noen bekreftet avgjørende merverdi.

US Air Force Reserves

I 1965, etter flere rungende fiaskoer i Sørøst-Asia, bestemte det amerikanske flyvåpenet seg for å trekke juvelen sin fra det vietnamesiske teatret etter at flyet ble overgått av Mig-17-ene og det nordvietnamesiske DCA, noe som gjorde det til en av de sjeldne avskjærerne til har registrert flere nederlag enn seire i luftkamp i verden. Selv om F-35A ennå ikke har gitt slike grunner til å tvile på dens operasjonelle ytelse, tyder flere elementer på at banen kan være den samme. Dermed har det amerikanske luftvåpenet i flere måneder fortsatt å fremheve muligheten til å utvikle seg innenfor rammen av NGAD-programmet som skal gjøre det mulig å designe erstatningen for F-22 innen 2030, et andre lettvektsfly beregnet på å erstatte F-16 med høy ytelse og eierskap koster mer i tråd med dets behov og midler i årene som kommer.

F 22 til Lakenheath topp Tyskland | Forsvarsanalyse | Jagerfly
I følge US Air Force, når det gjelder luftoverlegenhet, kreves det 4 F-35A'er for å gjøre jobben til en enkelt F-22

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Forsvarsanalyse | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler