4 bærekraftige budsjettmodeller for modernisering og utvidelse av de væpnede styrkene

I et overraskende diskret mediemiljø finner flere store kriser som potensielt kan utvikle seg til væpnet konflikt mellom stormakter, sted samtidig på planeten, enten det er krisen mellom Ukraina og Russland som potensielt involverer NATO, eller krisen mellom Israel og Iran på grunn av sistnevntes. atomprogram, eller krisen mellom Beijing og Taiwan, bærer hver av dem begynnelsen på en storstilt internasjonal konflikt som kan involvere Europa, og Frankrike spesielt. I denne sammenheng ser det ut til at midlene som er tilgjengelige for det franske forsvaret i dag er kvantitativt utilstrekkelige og kvalitativt uegnet til å håndtere dem. Faktisk ble den nåværende modellen for hærene definert på grunnlag av paradigmer om global fred og lavintensitets fjernkriser, som Frankrike hadde til hensikt å svare på med en prosjekterbar ekspedisjonsstyrke, samtidig som de sikret sin egen sikkerhet gjennom kjernefysisk avskrekking.

I dag er imidlertid ikke dette formatet og denne doktrinen egnet lenger, og de franske hærene, som alle deres vestlige allierte, må foreta en dyp endring for å kunne møte utfordringen som er pålagt av land som Russland, Kina, men også tungt bevæpnede mellomliggende nasjoner som Iran eller Tyrkia, for å garantere sikkerheten til sine statsborgere, integriteten til dets territorium og bevarelsen av dets interesser. Behovene på dette området er enorme, både for hæren, marinen, luft- og romforsvaret, og til og med for å utvikle den nasjonale forsvarsindustrien. Men i den nåværende økonomiske og sosiale konteksten kan det virke vanskelig, om ikke umulig, å produsere den budsjettmessige innsatsen som er nødvendig for å svare i tide på de reelle behovene til hærene, i det minste er dette den allment aksepterte oppfatningen, som forklarer den sterke motstand notert av politiske og økonomiske myndigheter på dette området. Og selv om konsekvensene av en krise i Ukraina for økonomien og den sosiale og samfunnsmessige balansen i Europa ville være langt større enn investeringene som kreves for å begrense den, ser det ut til at den politiske doxaen holder fast, og foretrekker å ta den eksogene risikoen i stedet for å ta ansvar for den konkrete handlingen.

s 400 1191011 Analyse Forsvar | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats | Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar
De russiske væpnede styrkene har nå betydelige operative eiendeler som er i stand til å overgå forsvaret som europeiske land kan sette inn, selv i en kollektiv forsvarsinnsats koordinert av NATO eller EU.

Imidlertid er det i dag flere modeller som vil gjøre det mulig å frigjøre de nødvendige investeringene, i det minste med hensyn til moderniseringen av hærene, samtidig som man respekterer eksisterende budsjettbegrensninger, og spesielt behovet for å ikke øke offentligheten . Disse modellene, 4 i antall med prinsippet om positiv verdivurdering av forsvarsinnsats, den operative bufferen, forsvarsbasen og den europeiske forsvarsrekapitaliseringsplanen, tilbyr hver sine fordeler og sine egne begrensninger, men alle ville i dag tillate å svare på begge teknologiske og industrielle utfordringer for å styrke de nasjonale væpnede styrkene, og dermed sikkerheten til landet og dets naboer.

1- Prinsippet om positiv verdivurdering av forsvarsinnsatsen

Den første modellen er også den enkleste og minst restriktive å implementere. Prinsippet om positiv verdivurdering av forsvarsinnsats, også kalt Positivt verdsettelsesforsvar, basert på den sosiale og budsjettmessige effektiviteten til statlige investeringer i forsvarsindustri, samtidig som det skapes en god budsjettsyklus innenfor selve statsbudsjettet. Oppsummert vil hver million euro investert av staten i den nasjonale forsvarsindustrien generere 25 arbeidsplasser i ett år, arbeidsplasser som på en syntetisk måte vil generere 0,6 millioner euro i skatter og sosiale inntekter, og 0,45 millioner euro i sosiale besparelser, som alle vil bli bevilget til statsbudsjettet. Totalt sett vil derfor den investerte millionen gi 1,05 millioner euro i budsjettavkastning for staten, det vil si mer enn det koster. Tatt i betraktning gjennomsnittlig eksportvolum, når antallet jobber som skapes eller opprettholdes over et år, 37, og de budsjettmessige avkastningsgrensene på 1,6 millioner euro per investert million euro.

Hvorfor skynder ikke staten seg under disse forholdene med å investere i dette området, spesielt siden den har forsikringen om ikke å skape ytterligere statsgjeld, og som den for øvrig vil skape 37 arbeidsplasser per million euro investert per år, eller trippel den gjennomsnittlige effektiviteten observert av statens økonomiske handlinger? Svaret er både enkelt og komplekst. Budsjettmekanismene tillater i dag ikke staten å legge deler av investeringene inn i en selvopprettholdende økonomisk boble, balansert av inntektene de kunne generere. For tilhengere av budsjettmessig strenghet er det samme konseptet med en selvopprettholdende sektorisert økonomisk investering budsjettmessig kjetteri. I tillegg vil implementering av mekanismer for å jevne ut inntekter og budsjettmessige besparelser ta flere år, hvor staten delvis må dekke visse underskudd for å finansiere vekstfasen. Til slutt er denne tilnærmingen i strid med regnskapsreglene som er pålagt av europeiske myndigheter, spesielt i forbindelse med euro.

verksted Rafale Forsvarsanalyse | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar
Den franske forsvarsindustrien genererer en budsjettmessig avkastning på over 100 % sammenlignet med investeringene som er gjort for den franske staten

Faktisk, selv om det er økonomisk veldig enkelt å implementere, er prinsippet om positiv verdivurdering av forsvarsinnsatsen i seg selv en eminent politisk handling, og ikke en teknisk. Det forutsetter en sterk vilje fra utøvende makt på dette området, til å rettferdiggjøre, i møte med en opinion som oftest er svært dårlig informert om både sikkerhets- og industrispørsmål på dette området, en frivillig retning av investeringer mot forsvarsindustri. På den annen side, så lenge forholdene er påkrevd, er det utvilsomt en svært effektiv politisk strategi, både fra et økonomisk og sosialt synspunkt, og fremfor alt for å gi hærene midler på lang sikt til å sikre sine oppdrag.

2- Driftsbufferen

Hvis positiv verdivurdering fremfor alt er en politisk tilnærming, den operative bufferen, er en rent teknisk tilnærming. Dens mekanisme er ikke komplisert, siden den involverer finansiering av overflødig utstyr i hærene, som sannsynligvis vil bli eksportert i løpet av korte tidsperioder og til fortrinnsrett til internasjonale kunder. Den finner sin berettigelse i den raske utviklingen av den internasjonale sikkerhetssituasjonen, som svært ofte skaper en nødsituasjon i utførelsen av internasjonale forsvarskontrakter, som er svært uforenlig med den industrielle virkeligheten. For å overvinne dette, foreslår operasjonsbufferen å opprette en ad-hoc-struktur som vil finansiere levering av utstyr som sannsynligvis vil finne kjøpere på kort eller mellomlang sikt på den internasjonale scenen, og som i mellomtiden vil leie det ut til franskmennene. Hærer, som da ville dra nytte av en større flåte eller flåte av utstyret deres, noe som tillater bedre vurdering av operative behov.

VBCI Mali forsvarsanalyse | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats | Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar
Den operative bufferen gjør det mulig å øke antallet utstyr som er tilgjengelig for de franske hærene til enhver tid, ved å forutse brukteksportmarkedet, på en budsjettmessig selvbærende økonomisk modell.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Analyses Défense | Budgets des armées et effort de Défense | Coopération internationale technologique Défense

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler