UAE suspenderer F-35-kjøpsforhandlinger

Så midt i valgkampen for hans gjenvalg til Det hvite hus, fikk Donald Trump et stort slag sommeren 2020 ved å kunngjøre signeringen av en fredsavtale mellom De forente arabiske emirater og Israel, en avtale som raskt ble sluttet seg til andre sunnimuslimske monarkier i Gulfen i et forsøk på å normalisere forholdet til den jødiske staten etter flere tiår med spenninger om den palestinske saken. Hvis det var mange punkter for konvergens, spesielt når det gjelder den potensielle risikoen som det iranske atomprogrammet utgjør, benyttet De forente arabiske emirater anledningen til å forhandle med Donald Trump om salg av forsvarsteknologier som hittil er forbeholdt allierte i den indre kretsen av USA. United, som medlemmene av NATO eller Five Eyes. Donald Trumps valgnederlag la ingen demper på hans besluttsomhet å fullføre denne svært viktige kontrakten på nesten 20 milliarder dollar, inkludert 50 F-35A, 9 MQ-9B Guardian dronesystemer, samt et stort lager ammunisjon.

Presidentavtalen ble signert av Donald Trump bare noen timer før hans avreise fra Det hvite hus, og dette til tross for en rekke forbehold uttrykt av kongressen, og av dens fremtidige erstatter, Joe Biden. Delvis påvirket av det israelske militærets faste motstand mot å gi en arabisk nasjon de samme teknologiene som skal sikre beskyttelsen av den jødiske staten, men også forsiktig i møte med nylige anskaffelser av russisk og kinesisk forsvarsteknologi av Abu Dhabi, Joe Biden suspenderte presidentavtalen knappe to uker etter at han ble innsatt, i dekke av et økt behov for informasjon om de potensielle konsekvensene av dette salget, inkludert med hensyn til intervensjonen i Jemen. Siden den gang virket situasjonen noe frossen, siden det ikke var varslet noen vesentlig fremgang på flere måneder.

Donald Trump-hærens forsvarsnyheter | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly
UAE suspenderer F-35 4 kjøpsforhandlinger

Tidligere denne uken så det imidlertid ut til at myndighetene i De forente arabiske emirater hadde mistet tålmodigheten, og sendte et brev til sine amerikanske kolleger som informerte dem om suspensjon av forhandlingene for denne store kontrakten, inkludert 50 F-35A og 9 MQ-9 Guardian dronesystemer. Abu Dhabi sa at forhandlingene kunne gjenopptas når som helst, og begrunnet denne avgjørelsen med at amerikanske krav til teknologisk miljø og, på en viss måte, geopolitisk tilpasning, ikke lenger var i tråd med forventningene fra landet. Langt fra å være et enkelt forsøk på muskelforhandling, kan denne nye posisjonen fra UAE potensielt redefinere landets strategiske holdning, og betydelig svekke USAs posisjon i Gulfen, og det er grunnen til at det skaper så mye røre i utlandet.

I motsetning til Tyrkia har ikke De forente arabiske emirater kunngjort en direkte intensjon om å anskaffe russiskprodusert militærutstyr dekket av CAATSA-lovgivningen, slik som S-400-systemet eller Su-35-jagerflyet. På den annen side har landet opprettholdt direkte forbindelser med Moskva og Beijing i mange år, etter å ha anskaffet Pantsir luftvernsystemer og panservernmissiler fra førstnevnte, og MALE Wing lange droner fra sistnevnte. I tillegg har Abu Dhabi og Moskva samarbeidet i flere år i et joint venture som har som mål å utvikle et felles lett jagerfly. Det var derfor ikke overraskende at UAE var i hjertet av Russiske Rostecs kommunikasjonskampanje angående deres fremtidige Su-75 Checkmate. I tillegg, utover forsvarsspørsmål, samarbeider Abu Dhabi også med Beijing i det nye Silk Roads-prosjektet, og hadde valgt kinesiske selskaper til å distribuere landets 5G-infrastruktur.

Rafale mig29 egypt Forsvarsnyheter | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly
I motsetning til USA, har ikke Frankrike pålagt spesielle betingelser når det gjelder forsvarsutstyr til De forente arabiske emirater eller Egypt for salg av sine Rafale.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsnyheter | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler