India, Sør-Korea: Frankrike på offensiven innen atomubåter

Ministeren for de franske væpnede styrker, Florence Parly, reiser til India denne helgen for å møte sin indiske kollega Shri Rajnath Singh, samt andre tjenestemenn fra New Delhi, for å diskutere flere temaer innen strategisk og industriell samarbeid mellom de to landene, mangeårige partnere og allierte. I tillegg til spørsmålet om en eventuell tilleggsbestilling av fly Rafale, samarbeid innen helikoptre med siktelinje en mulig kontrakt for å utstyre den indiske kystvakten med Caracal-helikoptre, og spørsmål om strategisk samarbeid i stillehavsteatret som har blitt rystet opp de siste månedene både av Kina og av den nye Aukus-alliansen som har samlet USA, Storbritannia og Australia, ville den franske ministeren også ha mandat til diskutere med sin indiske motpart mulig samarbeid mellom de to landene innen atomangrepsubåter, og til og med en mulig eksport av Barracuda, den mest moderne av franske atomangrepsubåter. Samtidig, rundt 4000 km unna, pågår andre forhandlinger mellom Frankrike og denne gangen sørkoreanske myndigheter, for å la Seoul utstyre sine nye AIP KSS-III fremdriftsubåter med et kjernefysisk kjelerom lokal faktura. Det er åpenbart at franske myndigheter, så vel som Naval Group, er på offensiven når det gjelder eksport av atomdrevne angrepsubåter.

Den ynkelige episoden med kanselleringen av den australske kontrakten for design av 12 konvensjonelt drevne Shortfin Barracuda-ubåter av den franske marinegruppen, og deres erstatning med 8 amerikanske eller britiske atomangrepsubåter modell og tidsplan fortsatt ikke fastsatt, førte til at mye blekk renner i september i fjor. For noen analytikere var det til og med et kritisk slag for Naval Group, som ba om en omorganisering av den militære ubåtproduksjonssektoren i Europa. Det kan imidlertid godt være at virkningene av denne kanselleringen, og av beslutningen mellom USA og Storbritannia om å akseptere eksportsalg av atomdrevne ubåter til Australia, har skapt en ekstremt gunstig kontekst for den franske marinegruppen, som sannsynligvis vil etablere seg. i dette fremvoksende, men svært lovende markedet.

Naval Groups 12 shortfin barruda for den australske marinen vil endre maktbalansen i Pacific Defense Analysis | Australia | Brasil
Kansellering av 12 Shortfin Barracudaer av Canberra kan være en unik mulighet for Naval Group

Faktisk, ved å tillate eksport av atomdrevne ubåter, Joe Biden, Boris Johnson og Scott Morrison har åpnet en dør som tidligere ble holdt godt lukket av de 5 medlemmene av Sikkerhetsrådet fra FN, depositarer for denne spesielle teknologien. Gjennom en svært tvilsom argumentasjon og utnytte et gapende smutthull i ikke-spredningsavtalen, rettferdiggjorde de 3 landene denne utviklingen, brøt 40 års hjertelig forståelse på dette området, og åpnet nå veien for andre land med denne kunnskapen, Russland, Kina og Frankrike, for å foreslå design av underatomdrevne marinefartøyer på eksportmarkedet.

Kjernefysisk fremdriftsteknologi gir mange fordeler for en ubåt, enten det er angrep, det vil si designet for å ødelegge fiendtlige skip og ubåter, eller rakettutskytningsanordning, det vil si å bære ballistiske missiler for kjernefysisk avskrekking. I motsetning til det som noen ganger blir fremført, gjør det ikke ubåtene mer diskrete, i betydningen stillere, det ville til og med vært motsatt, siden en batteridrevet ubåt ikke avgir noen parasittisk støy i motsetning til de som sendes ut av kjernefyrrommet. På den annen side har en atomdrevet ubåt en svært betydelig og nesten ubegrenset energikilde, som gjør at skipet kan utvikle seg i høy hastighet over svært lang tid, uten å måtte dukke opp igjen. En konvensjonell ubåt har på sin side kun energien lagret i batteriene, slik at den enten kan gå raskt eller holde seg nedsenket i lang tid (fra flere dager til flere uker for de mest avanserte AIP-systemene) effektiv), men ikke begge. Det er derfor vanlig å si at en atomubåt kan gjøre alt som en konvensjonell ubåt kan, men at det motsatte ikke er tilfelle. Og jo mer omfattende operasjonsteatret er, som i tilfellet med Stillehavet eller det indiske teateret, jo mer kjernefysisk fremdrift er rettferdiggjort for at marinene må operere der.

Suffren soleil Analyse Forsvar | Australia | Brasil
Suffren-klassen SSN-er tilbyr i dag et ytelsesnivå som er minst identisk med det som tilbys av angelsaksiske Virginia og skarpsindige

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Analyses Défense | Australie | Brésil

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler