Forsvarsteknologier som kom på nyhetene i 2021

Til tross for krisen knyttet til Covid-19-pandemien, var nyhetene i 2021 ofte preget av visse forsvarsteknologier, i en geopolitisk kontekst med økende spenninger og kritiske kriser. Fra den overraskende australske kanselleringen av ordren for franskproduserte konvensjonelt drevne ubåter til å vende seg til amerikansk-britiske atomangrepsubåter, til hypersoniske missiler; fra undervannsdroner til Kinas nye fractional orbital bombardement system; disse forsvarsteknologiene, lenge i bakgrunnen på den globale mediescenen, fant seg selv i nyhetene, og noen ganger overskriftene, i løpet av dette året. I denne todelte artikkelen vil vi presentere teknologiene som mest markerte året 2021 innen forsvarsfeltet, for å forstå utfordringene og bruksområdene.

1- Atomdrevne ubåter

Kanselleringen av den australske kontrakten for design og produksjon av 12 konvensjonelle Shortfin Barracuda-ubåter fra French Naval Group, var utvilsomt den viktigste begivenheten i forsvarssfæren i Frankrike i år. Men Canberras valg om å vende seg til amerikanske eller britiskproduserte atomdrevne ubåter var den viktigste begivenheten på verdensscenen i 2021. Faktisk, for første gang, tabuet som følge av en stilltiende avtale mellom de 5 faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, å selge atomdrevne ubåter til en tredje nasjon ble undergravd av beslutningen til Joe Biden, Boris Johnson og Australias statsminister Scott Morrison. Og med det åpnet en dør seg på den internasjonale scenen for mange land som også ønsker å utstyre seg med denne typen skip som tilbyr unike ytelser, fordi de har en veldig viktig og nesten ubegrenset energikilde. .

virginia under Tyskland | Forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler
Den amerikanske ubåtmodellen i Virginia-klassen er i dag til stede som den mest sannsynlige valgt av Canberra for sitt atomdrevne angrepsubåtprogram

Siden da, hvis det australske programmet selv er stadig mer under ild fra kritikere, inkludert i Australia, på grunn av ekstra kostnader og svært viktige tidsfrister, åpenbart ikke mestret til dags dato av den australske regjeringen har flere land stormet inn i bruddet som ble åpnet av Joe Biden og hans to akolytter, og vendte seg spesielt til Frankrike, som har svært passende teknologier og kunnskap for å gripe dette fremvoksende markedet. Faktum gjenstår at eksemplet som ble gitt av Canberra i denne saken utvilsomt vil sette sine spor, fordi hinsides Sør-Korea, India eller Brasil, kan andre land også forsøke å utstyre seg med denne kapasiteten, ved å henvende seg til partnere som er mindre forsiktige på dette området, og skape en begeistring som kan lyde dødsstøtet for internasjonal innsats innen ikke-spredning.

Vi kan derfor spørre oss i hvilken grad den amerikanske avgjørelsen i denne saken hadde blitt nøye vurdert, og om alle de unektelig negative konsekvensene som ville følge av den ble evaluert før man tok fatt på et slikt prosjekt med flere farer, inkludert for Australia selv som godt kunne bli fratatt en effektiv ubåtflåte i rundt ti år før de mottok sine første atomubåter «utover 2040» i beste fall, og dette mens Utsiktene for konflikter i Stillehavet ble satt på en mye strammere tidsplan.

2- Hypersoniske missiler

I 2019, mens han svarte på spørsmål fra franske parlamentarikere, mente stabssjefen for den franske marinen, admiral Prazuck, at kunngjøringene om kinesiske og russiske hypersoniske anti-skipsvåpen ikke burde skape ytterligere alarm. Hva er årsaken til den nasjonale representasjonen. Ifølge ham forbød begrensningene knyttet til disse missilene over hastigheten til Mach 5, spesielt i det termiske og elektromagnetiske domenet, bruk av styresystemer som ville gjøre det mulig å treffe skip til sjøs og på farten. Bare 2 år senere, ansporet av store fremskritt fra Russland med 9-S-7760 Kinzhal-missilene som allerede er i bruk, og 3M22 Tzircon anti-skip som skal tas i bruk i 2022, utformingen av hypersoniske missiler har blitt prioritet for de fleste av verdens største hærer, inkludert, og fremfor alt, over Atlanterhavet, eller ikke mindre enn 5 programmer pågår på dette feltet samtidig, med mål om å komme i tjeneste fra 2024.

test av tzirkon 3M22 Tyskland | Forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler
Russland har trappet opp testene av sitt 3M22 Tzirkon-missil i 2021, fra fregatten Admiral Gorshkov som Iassen Severodvinsk ubåt

Det må sies at hypersoniske missiler, spesielt innen antiskipsvåpen, utgjør alvorlige problemer for vestlige mariner, siden ingen av luftvern- og antimissilsystemene som for tiden er i bruk, eller i nærheten av å være det, kan håpe å avskjære en slik vektor. I tillegg, på grunn av denne ekstraordinære hastigheten som noen ganger overstiger 8000 km/t, eller mer enn 2 km per sekund, reduseres forsinkelsene mellom deteksjon og støt for å håpe på å implementere eventuelle mottiltak betraktelig. På den annen side er flytidene svært korte, og sjansene for å kunne unnslippe et skudd ved manøver eller hastighet mellom deteksjonsøyeblikket og missilets ankomst er også sterkt redusert. Til slutt, utover den militære lasten som bæres av disse våpnene, som noen ganger kan være kjernefysiske i tilfellet med den russiske Kinzhal eller den kinesiske DF-26, er den kinetiske energien som frigjøres når missilet treffer målet som oftest tilstrekkelig til å forstyrre målet, unntatt når det gjelder veldig store skip som hangarskip.

den hypersoniske modulen til DF17 Tyskland | Forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler
Le DF-17 hypersonisk missil Kinesisk ble først presentert under paraden i 2019 som feiret 70-årsjubileet for etableringen av PLA.

Med andre ord, med en rekkevidde på flere hundre til flere tusen kilometer, fremstår hypersoniske missiler, i det minste for en tid, mestere på luft-flåteslagmarken, så vel som det foretrukne våpenet for forebyggende angrep. For å svare har vestlendinger lansert to typer programmer. For det første forpliktet de seg også til å utstyre seg med tilsvarende missiler, med sikte på gjensidig avskrekking. På den annen side har flere programmer blitt lansert med sikte på å tilegne seg antimissilavskjæringsevner som er i stand til å ødelegge disse truslene under flukt før de når sine mål, som i tilfellet med det europeiske TWISTER-programmet. Faktum er at Moskva og Beijing i minst noen år vil ha, fra 2022, kapasitet til å presse vestlige marinestyrker tilbake utover en utvidet omkrets, uten at de har kapasitet til å beskytte seg selv. Dette er, uten den minste tvil, en stor taktisk fordel som Vesten innrømmer sine to store geopolitiske rivaler, som sannsynligvis vil få betydelige konsekvenser i årene som kommer.

3- F-35 vs konkurranse Rafale


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler