Vil Australias atomubåtprogram kollapse?

Ingen har glemt den rungende kunngjøringen fra Australias statsminister Scott Morrison, sammen med sin britiske kollega Boris Johnson og USAs president Joe Biden i september 2021, som satte en stopper for det fransk-australske Shortfin-ubåtprogrammet Barracuda til fordel for en flåte av atomdrevne ubåter utført innenfor rammen av en ny allianse som samler de 3 landene, og betegnet med akronymet AUKUS. Det er sant at det australske Shortfin Barracuda konvensjonelt drevne havubåtprogrammet hadde vært under ild i flere år, spesielt på grunn av en samlet budsjettramme på australske 90 milliarder dollar presentert for publikum som gigantisk. Australsk offentlig sektor, landets myndigheter har rett og slett sviktet å spesifisere at det opprinnelige budsjettet på 50 milliarder dollar presentert offentlig ved starten av programmet bare gjaldt 8 ubåter, sammenlignet med 12 faktisk bestilte, og ikke tok hensyn til inflasjonen over et program på nesten 20 år.

Det ser nå ut til at de samme feilene er i gang med det nye programmet som skal erstatte franske ubåter med 8 atomdrevne ubåter av amerikansk eller britisk design. Faktisk, ettersom tiden går og uavhengige studier dukker opp, ser det ut til at denne veien valgt av den konservative statsminister Scott Morrison har mange fallgruver, noen ganger til og med identiske med de som lød dødsstøtet til det fransk-australske programmet. Og mens spørsmålene og bekymringene hoper seg opp, synes de første begynnelsene av svar som ser ut til å tegne et veldig bekymringsfullt bilde for Australia, økonomien og flåten.

barracuda shortfin angrep klasse analyserer forsvar | Australia | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats
Konsekvensene av å kansellere Shortfin Barracuda-programmet for Australia kan godt være langt mer skadelig for landets sikkerhet og offentlige finanser enn forventet.

Den første fallgruven som australske ambisjoner kan krasje er ingen ringere enn den ublu prisen på selve programmet. Ifølge Australian Strategic Coverage Institute, vil den totale kostnaden for programmet for 8 ubåter faktisk i beste fall være 70 milliarder dollar. Men denne summen tar ikke hensyn til inflasjon, og anses til og med som svært usannsynlig av forfatterne av rapporten selv, som anslår at den til slutt kan nå 171 milliarder dollar, inkludert inflasjon, eller doble det fransk-australske programmet som er så mye kritisert på det australske. offentlig scene. Denne investeringen vil da representere tilsvarende 8,5% av landets BNP, samt 4 hele år av budsjettet viet til australsk forsvar. I forhold til befolkningen representerer dette en innsats på nesten 7000 USD per innbygger over hele programmets varighet.

Videre fremstår industrikompensasjonen som brukes på dette programmet mer og mer hypotetisk, mens vanskelighetene knyttet til etableringen av en industri som er i stand til å sette sammen slike ubåter dukker opp i et land som ikke har noen erfaring på dette feltet, så vel som ingen sivil atomindustrien. For utover kostnadene og vanskelighetene med å etablere en slik industri, er det også problemet med tiden som kreves for å oppnå det, vel vitende om at en slik ambisjon vil kreve dyptgående utvikling når det gjelder profesjonell opplæring, og til og med akademisk opplæring. Faktisk, for Melbourne ville det være et spørsmål om å distribuere tilsvarende et sivilt atomprogram, som også er i stand til arbeid med anriket drivstoff av militær kvalitet, selv om landet har utelukket å utstyre seg med et sivilt atomkraftverk, noe som skaper et økonomisk så vel som samfunnsmessig paradoks om dette emnet.

Rool Out Virginia Shipyard Defense Analysis | Australia | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats
Etter all sannsynlighet vil australske SSN-er måtte produseres av amerikansk industri, den eneste løsningen for å prøve å redusere de allerede svært lange tidsfristene for dette programmet.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Australia | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler