Hvorfor bør Frankrike sikte på en forsvarsinnsats på 3 % av BNP? og hvordan oppnå det?

Selv om de behandles på en relativt overfladisk måte frem til i dag, begynner forsvarsspørsmål å blande seg inn i den franske presidentkampanjen, og flere kandidater har allerede erklært sin intensjon om å øke budsjettet til Forsvaret mot en terskel tilsvarende 3 % av BNP. Andre kandidater, erklærte eller ikke, hvis de også mener at forsvarsinnsatsen må øke i årene som kommer, stiller spørsmål ved bærekraften av denne innsatsen, samt dens geopolitiske interesse. Som vi vil se i denne analysen, og selv om dette svært sjelden behandles, svarer målet om en forsvarsinnsats på 3 % av BNP innen 2030/2032 på en faktaanalyse, og bærekraftsbudsjettet kan etableres så lenge som visse økonomiske regler overholdes.

Hvorfor sikte på en forsvarsinnsats på 3 % av BNP?

Krisen som nå utspiller seg i Øst-Europa, men også i Stillehavet, viser entydig at de geopolitiske reglene som har styrt verden de siste 30 årene er foreldet, og at det nå er viktig å gjenopprette en tilstrekkelig militær maktbalanse med visse stormakter, for å unngå overløp som kan føre til en generell brann. Videre, selv om mange europeiske ledere nekter å innrømme det, endrer ankomsten av kinesisk militærmakt den geopolitiske balansen betraktelig, og tvinger USA til å konsentrere sine militære evner om Stillehavsteatret, og etterlater gradvis europeerne forlatt til seg selv i dette området. .

Army Radio 1 analyserer forsvar | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats | Våpeneksport
En fransk forsvarsinnsats på 3 % BNP ville bringe FOT til en størrelse på 150.000 1 mann tilsvarende 3/XNUMX av de russiske styrkene

Men ved å bringe forsvarsinnsatsen til 3 % av BNP, eller rundt 75 milliarder euro i 2030/2032, kan Frankrike betraktelig endre de geopolitiske paradigmene i Europa, men også på planetarisk skala. Med et slikt budsjett kunne de franske hærene faktisk nå en størrelse som tilsvarer 1/3 av de russiske landstyrkene (amfibiestyrker og luftmobile), dvs. 150.000 3 mann eller tilsvarende mann innenfor rammen av en nasjonalgarde, for den operative landstyrken, den væpnede fløyen til Hæren, samt styrker tilsvarende halvparten av de russiske luft- og sjøstyrkene. Slik militærmakt er absolutt ikke tilstrekkelig til å representere en trussel mot Russland selv, men den gjør det mulig å skape en tilstrekkelig europeisk forsvarsbase slik at hver samling av en europeisk væpnet styrke ved siden av franske styrker er tilstrekkelig til å skape en ugunstig offensiv maktbalanse for Russland, passerer under terskelen på 1 til XNUMX. Med andre ord, med et slikt format blir de franske hærene tilstrekkelig attraktive for andre europeiske land for å kunne implementere en maktbalanse tilstrekkelig styrke til å nøytralisere den russiske konvensjonelle trusselen mot de gamle. kontinentet, uten å måtte stole på USA, som allerede er godt okkupert i Stillehavet.

En ringvirkning fra store europeiske nasjoner

I likhet med etableringen av et himmellegeme, kan franske hærer finansiert med 3 % av BNP da skape et strategisk gravitasjonsfelt som er tilstrekkelig til å effektivt bringe andre europeiske land til å slutte seg til denne de facto-konstruksjonen av Forsvarets Europa. Men effekten av en slik innsats fra Paris side ville gå langt utover dette aspektet. Faktisk, siden remilitariseringen av Forbunds-Tyskland på 50-tallet, har Bonn, den gang Berlin, alltid og systematisk innrettet sin forsvarsinnsats i absolutte termer med Frankrikes. Selv nyere tyske innsats for å øke sine investeringer i forsvar har tatt avstand fra forpliktelsen som ble gitt i 2014 på NATO-toppmøtet i Cardiff, med mål om 2 % av BNP i 2025, for å innrette seg etter en innsats på 1,5 % på denne datoen, dvs. tilsvarende det franske budsjettet som ville ha nådd denne terskelen på 2 %. Faktisk, hvis Berlin er veldig fornøyd med amerikansk beskyttelse i møte med den økende russiske trusselen, vil økningen i den franske forsvarsinnsatsen til 3 % av BNP i 2030 uten den minste tvil føre til at tyske myndigheter tar sikte på en forsvarsinnsats på 2 % på denne datoen, dvs. samme investeringsnivå som Paris i absolutt verdi, €75 milliarder / år.

Leopard 2A7 Forsvarsanalyse | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Våpeneksport
Tyskland vil mest sannsynlig justere sine forsvarsinvesteringer i absolutte termer med Frankrikes, slik det har gjort de siste 60 årene

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Våpeneksport

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler