Vil Frankrike innrette sin forsvarsinnsats med Tyskland?

Blant de dype geopolitiske omveltningene forårsaket av den russiske offensiven i Ukraina, kunngjøringen søndag 27. februar av Tysklands kansler Olaf Scholz til Forbundsdagen angående den massive økningen i den tyske forsvarsinnsatsen, er utvilsomt den som vil få mest konsekvenser i Europa på mellomlang og lang sikt. Etter å ha brøt med 30 år med kronisk underinvestering fra Bundeswehr etter å ha ført til at den tyske stabssjefen offentlig advarte Berlin om de forverrede operative evnene til hærenes hærer fra den første dagen av konflikten i Ukraina, kunngjorde Berlin en plan med sikte på å modernisere de tyske hærene. på kort sikt med en umiddelbar ramme på 100 milliarder euro, støttet av økningen i selve forsvarsinnsatsen "utover 2%", dvs. mer enn 70 milliarder euro i 2021, mot et nåværende budsjett på 53 milliarder euro i dag, en økning på mer enn 40 %.

Denne kunngjøringen har allerede ført til betydelige reaksjoner i Europa, flere land som Nederland og Finland har siden kunngjort sin intensjon om også å øke forsvarsinnsatsen betydelig, og det er sannsynlig at på relativt kort sikt vil alle europeiske land, inkludert de mest motvillige som Belgia, vil også ha oppnådd en forsvarsinnsats lik eller større enn 2 % av deres eget BNP, målet som NATO har søkt siden 2014. Frankrike har på sin side allerede nådd 2 %-grensen i år, med et forsvar budsjett på 48 milliarder euro, hvorav 42 milliarder euro er viet til de væpnede styrkene (resten blir hovedsakelig fanget ved utbetaling av militære pensjoner og pensjoner). Bør vi derfor forvente at Tyskland, med sitt BNP mye høyere enn Frankrikes, vil skille seg ut i Europa når det gjelder militære kapasiteter? Det er veldig usannsynlig...

Puma IFV Tyskland | Militære allianser | Forsvarsanalyse
BundesWehr Puma VCI

Faktisk, siden starten av opprustningen av det føderale Tyskland i 1954 og dets integrering i NATO, har Paris og Bonn, da Berlin, alltid sørget for å opprettholde balanserte forsvarsutgifter, for ikke å avdekke visse rivaliseringer. På 60-tallet, da Frankrike forlot NATOs integrerte kommando og utviklet sin egen atomavskrekking, ble denne balansen opprettholdt, med de to som delte militær makt i Europa, med Frankrikes avskrekking og styrkeprojeksjon, land- og luftmakt til Tyskland. Og faktisk, over hele perioden av slutten av den kalde krigen, hvis de to forsvarsbudsjettene forble balansert, hadde de tyske hærene mange flere stridsvogner og kampfly enn Frankrike, mens de franske hærene satte i verk en mer enn betydelig avskrekking, og mye større angreps- og kraftprojeksjonsstyrker, inkludert to hangarskip.

Faktisk, da Olaf Scholz annonserte den nye tyske forsvarsinnsatsen 27. februar, er det ingen tvil om at sistnevnte tidligere hadde avtalt nøyaktig med sine amerikanske, britiske, europeiske og spesielt franske partnere, på den ene siden for å unngå enhver overraskelsesreaksjon og bekymre deg, på den annen side for å koordinere alles svar. Normalt ville Paris høyst sannsynlig ha annonsert en forsvarsinnsats av samme rekkefølge som Berlin, og samtidig for å opprettholde balansen og forhindre at situasjonen blir politisk utnyttet i begge land. Hvis den franske presidenten ikke gjorde noe med det, bortsett fra en rask hentydning til en økning i den nasjonale forsvarsinnsatsen under den TV-sendte talen om situasjonen i Ukraina 2. mars, er det faktisk fremfor alt knyttet til den spesielle konteksten i Frankrike i dag, mens presidentvalgkampen pågår. I denne sammenhengen ville kunngjøringen fra den avtroppende presidenten, ellers ikke offisielt erklært som en kandidat på den datoen, om en massiv og rask økning i forsvarsutgifter utvilsomt ha forårsaket et omfattende politisk ramaskrik. Det er nå opp til kandidatene å detaljere sine egne svar på disse strategiske og kritiske spørsmålene.

Sholz Tyskland | Militære allianser | Forsvarsanalyse
Kansler Olaf Scholz foran Forbundsdagen 27. februar 2022

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militære allianser | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler