Hvordan vil krigen i Ukraina forandre strategisk planlegging i Europa?

For bare 3 uker siden var det få i Vesten som trodde at Russland virkelig kom til å føre en global angrepskrig mot Ukraina. For mange var utplasseringen av russisk styrke rundt Ukraina rettet mot å tvinge president Zelenskij til å bøye seg over sitt medlemskap i NATO og statusen til utbryterrepublikkene Donbass. For de best informerte, som generalstaben til de franske hærene, og som vi omtalte i en artikkel fra 23. februar, de militære og politiske risikoene knyttet til en slik offensiv oppveide ikke de potensielle fordelene, slik at en slik beslutning fremstod som irrasjonell og derfor usannsynlig. Siden 24. februar og starten av den russiske offensiven har den geopolitiske og sikkerhetsmessige situasjonen i Europa utviklet seg radikalt, og har veltet mange sikkerheter og ført til noen ganger radikale endringer i holdning, som da Tyskland annonserte en spektakulær økning i sin egen forsvarsinnsats.

Beyond disse viktige strategiske implikasjonene, denne konflikten er også rik på lærdom om den nye naturen til moderne krigføring, og fremhever visse aspekter som hittil har blitt oppfattet annerledes eller på en sekundær måte av vestlige hærer og de som bestemmer deres skjebne. I denne artikkelen vil vi studere flere av disse leksjonene som berører kjernen av kapasitetene, formatene og tidsplanen til europeiske hærer, og som nå må tas i betraktning for å svare på den operative virkeligheten observert på slagmarken.

1- Revurderingen av den russiske konvensjonelle trusselen

Den største overraskelsen ved denne begynnelsen av konflikten er unektelig knyttet til mange feil som påvirker de russiske hærene. Det er sant at den ukrainske motstanden overrasket, men mangelen på effektivitet av russiske enheter vil ha stor innflytelse i Europa. Faktisk, selv om disse feilene ikke på noen bestemt måte setter suksessen til den nåværende offensiven i fare, har de ført til tap registrert i to ukers engasjement større enn de som ble registrert under et år med krig i Afghanistan under den sovjetiske intervensjonen fra 1979 til 1989. Videre, siden konflikten fortsatt er langt fra en konklusjon, er det sannsynlig at disse russiske tapene vil fortsette å akkumulere og alvorlig forringe de militære verktøyene og styrken til hærene.Russere, alvorlig handikappet russisk konvensjonell operativ kapasitet i mange år .

Ka52 Skyt ned Tyskland | Militære allianser | Forsvarsanalyse
Russiske tap når nå 6000 døde i henhold til lave estimater fra det amerikanske forsvarsdepartementet, noe som tyder på at mer enn 25.000 russiske soldater har blitt satt ut av spill siden starten av konflikten, det vil si nesten 15 % av troppene engasjert på ukrainsk jord.

De siste årene har imidlertid et stort flertall av forsvarsbeslutninger tatt av europeiske ledere antatt en effektiv og truende russisk hær, nettopp i det konvensjonelle domenet, noe som førte til at europeere flyttet nærmere USA, oppfattet som den eneste som er i stand til å nøytralisere denne trusselen. . Ting har tydeligvis endret seg drastisk på 2 uker. Ikke bare viser de russiske hærene mindre effektivitet, men hele det russiske forsvarsverktøyet sliter med å støtte en militær operasjon i møte med en motstander som er teknologisk utkonkurrert og har liten strategisk dybde.

Disse funnene har to store konsekvenser for planleggingen og den europeiske strategiske kalenderen. For det første virker det nå åpenbart at europeerne, i form av en koalisjon, i dag potensielt er i stand til å inneholde en russisk konvensjonell offensiv, selv til tross for at midler er erodert av 30 år med underinvesteringer, og dette uten å måtte stole på amerikansk beskyttelse. I tillegg har Europa nå minimum ti år på seg til å gjenoppbygge og skalere sine egne forsvarsverktøy, inkludert på visse kritiske teknologiske områder, må de russiske hærene også utnytte denne perioden til å rekonstituere sine styrker før for å kunne gjenvinne en operativ kapasitet betydelig nok til å representere en konvensjonell trussel. Endelig vet europeerne nå at de ikke er trygge fra en slik konvensjonell og/eller strategisk trussel, inkludert på deres eget territorium, noe som forklarer de overgripende kunngjøringene fra Finland, lavlandet, Slovakia eller til og med Polen, angående økningen i deres forsvarsinnsats. Uansett, fra nå av, og uansett konklusjon på konflikten i Ukraina, vil europeerne og Russland være engasjert i et kappløp om militær makt med en frist rundt 2030.

2- retur av den strategiske holdningen


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO meta forsvar 114 Tyskland | Militære allianser | Forsvarsanalyse

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med koden Metanniv24

Tilbudet gjelder fra 10. til 20. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.


For videre

4 Kommentarer

  1. […] “Αν υπάρχει ένα κομμάτι του εξοπλισμού που δίνει πλνοιοτ ς ουκρανικές δυνάμεις σε αυτή τη σύγκρουση, τουλάχιστηαησστον ηνή, είναι το τουρκικής κατασκευής ελαφρύ μαχητικό drone TB2 Bayraktar”, γκυρο γαλλικό αμυντικό σάιτ metaforsvar .fr. […]

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler