Kan Russland fortsatt påtvinge seg selv militært i Ukraina?

"Den militære spesialoperasjonen i Ukraina fortsetter i henhold til planen." Slik presenterte general Igor Konashenkov, talsperson for det russiske forsvarsdepartementet, sin daglige orientering i går, torsdag 10. mars, etter 15 dager med krig. Imidlertid motsier tallrike rapporter radikalt denne uttalelsen, og det ser tvert imot ut til at denne militæroperasjonen, som bare skulle være en formalitet for den allmektige russiske hæren, er i ferd med å bli en skikkelig hengemyr for Vladimir Putin. Stilt overfor forferdelige tap i menn og utstyr, vanskelig fremgang, strukket linjer, ukrainsk motstand mye mer effektiv og målbevisst enn forventet, samt en vestlig reaksjon og mobilisering som overrasket europeerne selv, er Kreml nå tvunget til å bruke sine siste reserver, men også på tsjetsjenske og syriske hjelpesoldater for å forsøke å oppnå en stadig fjernere militær beslutning, og for igjen å mobilisere sin kraftige propaganda for å utgjøre trusselen om bruk av masseødeleggelsesangrep. Kan Russland under disse forholdene fortsatt håpe på å påtvinge seg selv militært i Ukraina?

Tallene som legges frem angående de russiske tapene svinger ifølge kildene, ukrainerne kunngjør mer enn 12.000 døde på grunnlag av analysene av videoer tatt av droner, hvor det amerikanske forsvarsdepartementet er mer forsiktig med å kunngjøre 5.000 til 6.000 døde i kamp innenfor de russiske hærene. Andre indirekte kilder fra europeiske etterretningstjenester anslår disse tapene til over 7000 mann. Selv basert på en lav hypotese om 4.000 drepte, innebærer dette at nesten 20.000 russiske soldater ble satt ut av spill i løpet av de to første ukene av kamp, ​​tatt i betraktning sårede, fanger og deserteringer. Et slikt tapsnivå tilsvarer imidlertid 10 % av alle styrkene samlet rundt Ukraina i forkant av invasjonen, og mer enn 15 % tap for kampenhetene som er engasjert i Ukraina. Samtidig har OSINT-observatører dokumentert tap av mer enn 1000 deler av russisk utstyr i samme periode, med mer enn 150 kampvogner og 400 pansrede infanteri-kampvogner og russiske troppetransporter ødelagt, forlatt eller tatt til fange, som igjen representerer en utmattelsesrate på mer enn 15 % sammenlignet med den første observerte utplasseringen.

T 72B3M Ukraina e1646929576549 Forsvarsanalyser | Atomvåpen | Jagerfly
Russiske styrker har allerede mistet nesten 200 tunge stridsvogner i denne konflikten (dokumentert), 1/6 av styrkene utplassert rundt i landet før offensiven

Et slikt tapsnivå kan potensielt være akseptabelt for Moskva, selv om det representerer utmattelse større enn det som ble registrert under den sovjetiske intervensjonen i Afghanistan i mer enn ett år, hvis den militære avgjørelsen var nærme. Men slik er det ikke, tvert imot. På grunn av strategien implementert av den russiske generalstaben for denne offensiven, men også dens tidsplan, er de russiske styrkene faktisk svært spredt på ukrainsk territorium, og er ikke i stand til å samle tilstrekkelige styrker til å utføre angrep avgjørende operasjoner mot fikseringspunktene organisert rundt de mange ukrainske byene. Fra da av var fremgangen til russiske styrker mye langsommere og vanskeligere enn generalstaben hadde forestilt seg, selv på offensivens hovedakser som i nord mot Kiev, eller i nordøst rundt Kharkiv. Donbass-fronten er også frosset, mens manøveren i sør nå står overfor problemer med kritisk masse og logistikk for å utføre sine samtidige offensiver mot Mariupol, Zaporizhia og mot Odessa, hvor hver offensiv trenger styrkene til de to andre for å være avgjørende.

Dette problemet med kritisk masse fremheves av vanskelighetene som russiske styrker møter med å holde det erobrede bakken, på grunn av ukrainernes voldsomme motstand, inkludert, og dette er sannsynligvis en stor overraskelse for Moskva, i områder med høy tetthet. Russisktalende . Faktisk er de russiske hærene tvunget til å mobilisere styrker for å kontrollere befolkningen i disse områdene som antas å ha blitt tatt til fange, ellers kan den ukrainske motstanden rekonstituere seg ved de første tegnene på svakhet i det russiske systemet. Dermed har innbyggerne i Kherson gjentatte ganger vist sin fiendtlighet mot de russiske styrkene som er til stede, absolutt på en fredelig måte, men etterlater liten tvil om utviklingen av situasjonen hvis de skulle forlate byen for å støtte offensiven på Odessa for eksempel .

05vid kherson protest cvr facebookJumbo analyserer forsvar | Atomvåpen | Jagerfly
Ukrainsk demonstrasjon i Kherson under russisk okkupasjon

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO metaforsvar 114 analyserer forsvar | Atomvåpen | Jagerfly

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med koden Metanniv24

Tilbudet gjelder fra 10. til 20. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler