Overfor den kinesiske marinen sikter den amerikanske marinen mot en asymmetrisk maktbalanse i Stillehavet

Med tre ganger så mange store kampskip som går i tjeneste i den kinesiske marinen hvert år, satser den amerikanske marinen nå på en asymmetrisk maktbalanse basert på dens numerisk og teknologisk overlegne marinefly- og ubåtflåte.

To nye Type 052D destroyere for den kinesiske marinen

For noen dager siden lanserte verftene i Dalian, nordøst i landet, i provinsen Liaoning, samtidig 2 nye Type 052D destroyere, de 27. og 28. enhetene av denne klassen utpekt i NATO under koden Luyang III, mens fem andre skrog ble observert på forskjellige finishnivåer på dette stedet.

Som tidligere år, er det liten tvil om at det i 2023 vil komme 7 til 9 nye destroyere innen People's Liberation Army Navy.

157 meter lange og med et deplasement på 7.500 tonn, er disse skipene både moderne og meget godt bevæpnet, med 64 vertikale siloer som rommer langdistanse HHQ-9 overflate-til-luft missiler, YJ-18 kryssermissiler og CY-5 anti-ubåter, samt en 130 mm kanon, og to selvbeskyttelsessystemer CIWS HQ-10 (tilsvarer den amerikanske RAM) og Type 1130 (tilsvarer Phalanx).

Selv om de er mindre godt utstyrt og bevæpnet enn Arleigh Burke Flight IIa og Flight III destroyerne som for tiden produseres over Atlanterhavet, produseres de likevel mer enn tre ganger raskere enn sistnevnte. Faktisk vil den kinesiske flåten innen åtte år stille med flere store overflatestridende enheter enn den amerikanske marinen, og gapet vil bare øke utover det.

Den amerikanske marinen ønsker å øke produksjonen av Arleigh Burke destroyer

For å svare på denne store utfordringen, har den amerikanske marinen tatt flere tiltak for å utfordre, så effektivt som mulig, utviklingen av denne maktbalansen. Den ønsker dermed å øke produksjonen av Arleigh Burke til 2,5 enheter per år, og har bestilt rundt tjue tunge fregatter i Constellation-klassen.

Fremfor alt har den amerikanske marinen skapt enda tettere bånd med allierte mariner i Stillehavssonen, som Japan, Australia, Sør-Korea, samt ved å ha overbevist europeerne om å intensivere innsatsen og utplasseringen i dette teateret.

Den viktigste beslutningen om å forutse denne ugunstige maktbalansen er imidlertid ikke basert på utvidelsen av flåten av stridende enheter på overflaten, en bane som sannsynligvis er dømt til å mislykkes gitt det industrielle, økonomiske og demografiske potensialet fra Beijing. Den er tvert imot basert på konstruksjonen av en asymmetrisk marinemaktbalanse med den kinesiske marinen.

Denne avvisningen av å svare på den kinesiske motstanden er funnet i utarbeidelsen av budsjettet for 2024 til den amerikanske marinen, som bare gir et budsjett på 187 millioner dollar for utviklingen av DDG(x)-programmet for å gå i produksjon etter Arleigh Burke Flight III-destroyere i midten av neste tiår.

Den kinesiske marinen innrømmer dusinvis av nye destroyere og fregatter i bruk hvert år
De to Type 052-ene som ble lansert i begynnelsen av uken i Dalian er de 27. og 28. enhetene i klassen

Den amerikanske marinens trepunkts asymmetriske svar på den kinesiske utfordringen

For å gjøre dette er Washington avhengig av tre kapasiteter der den amerikanske marinen opprettholder en fordel ikke bare teknologisk, men også numerisk og operativt.

Opprettelse av en enorm flåte av robotskip

Den første av dem er fortsatt i sin spede begynnelse, og vil være basert på opprettelsen av en stor flåte av autonome overflateskip og ubåter, som fungerer til fordel for amerikanske overflateskip og ubåter for å utvide deres ytelse, deteksjonsmidler samt ildkraft.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Rapport de force militaire | Analyses Défense | Construction aéronautique militaire

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

5 Kommentarer

 1. Jeg forblir forvirret over den såkalte kvaliteten på de kinesiske båtene.
  Til sammenligning er den kinesiske kvaliteten laget i Kina av kinesere i det sivile liv rett og slett katastrofal (ikke å forveksle med vestlig laget i Kina).
  Jeg ser ikke hvordan man, basert på russisk arkitektur og vestlig industriplyndring, kan komme til den konklusjonen at disse båtene er flotte...
  Jeg føler at jeg ser den samme ultrapositive vurderingen av russisk før Ukraina.

  • Det er svært objektive kriterier som refleksjon kan baseres på. For eksempel, de kinesiske skipene som utvikler seg i lange oppdrag i Stillehavet eller Indianerne, drar ofte i 4 til 6 måneder uten drahjelp (i motsetning til russerne), mens de har svært få tilgjengelige marinebaser. Dessuten tyder ingenting på en spesielt høy hendelsesprosent under manøvrer og treningsøkter, som er svært mange.
   I luftdomenet kan vi basere oss på de internasjonale øvelsene som enkelte kinesiske enheter deltar i. For noen år siden ble Thai JAS39 C/D-er bøyd av kinesiske J-10C-er under en felles øvelse.
   Til slutt, Kina er ganske diskret når det gjelder ytelsen til sine våpen, og det vi lærer kommer hovedsakelig fra internasjonale øvelser, eksportkunder eller visse indiskresjoner fra etterretningstjenester, for eksempel under kongresshøringer.
   Forskjellen med Russland er at Moskva aldri seriøst har vurdert en konfrontasjon med NATO, mens Beijing, i likhet med Washington, anser en kinesisk-amerikansk konfrontasjon som nesten uunngåelig i årene som kommer. Dessuten har Pentagon aldri endret planleggingen i forhold til Moskva, mens all planlegging siden 2018 har vært sentrert om Beijing.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler