DARPA har med suksess testet en andre modell av hypersonisk kryssermissil

Da Vladimir Putin i mars 2018 kunngjorde at Kinzhal hypersoniske luftbårne ballistiske missil snart ville gå i bruk, forsto alle vestlige væpnede styrker at denne nye teknologien raskt ville bli et operativt imperativ, og at de i dette området hadde overlatt det til Russland, men også til Kina som presenterte sitt eget DF17 hypersoniske missil året etter, et altfor stort fremskritt. Hvis europeerne, som vanlig, reagerte med hastigheten til en sjøagurk, japanerne, australierne, sørkoreanerne og spesielt USA, reagerte med fart og besluttsomhet, raskt implementere programmer rettet mot å anskaffe denne typen våpen så raskt som mulig. Et av de viktigste amerikanske programmene på dette området er HAWC-programmet for Hypersonic Air-breathing Weapon Concept, et hypersonisk kryssermissil drevet av en luftpustemotor av typen Scramjet og utviklet av DARPA, det amerikanske forsknings- og utviklingsbyrået Pentagon.

Knapt tre år etter lanseringen har HAWC-programmet gjort betydelige fremskritt. Allerede i september i fjor, DARPA annonserte den første hypersoniske flyvningen av modellen utviklet av Raytheon og Northrop Grumman, og at de fleste av de første målene hadde blitt oppnådd under denne flyturen, uten å vite om det faktisk var den første flyturen av denne modellen, og heller ikke ytelsene som ble oppnådd. DARPA var litt mer detaljert i en pressemelding i går., kunngjør suksessen til en hypersonisk flytur av den andre modellen av cruisemissil, denne gangen utviklet av Lockheed-Martin. Vi får dermed vite at missilet ville ha overskredet hastigheten til Mach 5, definert som den hypersoniske terskelen, høyden på 65.000 300 fot og at den fløy mer enn 560 miles, eller 5 km. Vi får også vite at missilet i utgangspunktet ble drevet frem av en tradisjonell solid booster, slik at den nådde hastigheten som kreves slik at Scramjet utviklet av selskapet Aerojet Rocketdyne kunne ta over og drive missilet utover Mach XNUMX.

x 51a waverider Forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler | Anti-missil forsvar
På begynnelsen av 2010-tallet hadde X-51A Waverider drevet av en motor av typen Scramjet overskredet hastigheten på 7000 km/t eller Mach 6

Bruken av en Scramjet, i stedet for et pulverdrivmiddel som for Kinzhal-missilet, har mange fordeler, spesielt fordi oksidasjonsmidlet som er nødvendig for den termiske reaksjonen som produserer skyvekraften, tilveiebringes av atmosfærisk luft. Dermed er Scramjet mye lettere, med samme kapasitet, enn en pulvermotor som bærer drivstoff og oksidant, og tilbyr et større potensielt rekkevidde og større fleksibilitet i bruk og manøvrering. USA hadde tidligere investert i denne typen teknologi, med X-51A Waverider-demonstratoren testet tidlig på 2010-tallet. Den nye scramjeten utviklet av Aerojet Rocketdyne, som allerede hadde utviklet X-51-motoren, er imidlertid to ganger lettere og mer effektiv enn prototypen, og tilbyr mye mer seriøse operative applikasjonsmuligheter enn før.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler | Anti-missil forsvar

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler