Leksjoner fra krigen i Ukraina: Sårbarheten til frontlinjerustning

Selon Oryx nettsted, som refererer til tapene dokumentert av begge sider siden starten av konflikten, har de russiske hærene til dags dato mistet mer enn 550 tunge stridsvogner, mer enn halvparten av disse ble ødelagt av antitankmissiler, artilleriangrep eller av motstridende stridsvogner. Observasjonen er i hovedsak den samme når det gjelder pansrede stridskjøretøyer (350 inkludert 150 ødelagte) og infanterikampvogner (600 inkludert 350 ødelagte), som representerer halvparten av alle frontlinjepansrede kjøretøyer utplassert av Russland rundt Ukraina før kampene begynner. Faktisk, til tross for en antatt åpenbar numerisk og teknologisk fordel, mistet de russiske hærene 25 % av sin totale flåte av panservogner i løpet av to måneder med konflikt, og resultatene er sammenlignbare for de ukrainske hærene, selv om tapene er forholdsmessig mindre betydelige. . Hvis det ennå ikke er tilgjengelig statistikk om de eksakte årsakene til denne ødeleggelsen, viser studiet av dokumenterte bilder av panserkjøretøyene identifisert som ødelagt at et flertall av dem ble ødelagt av antitankvåpen og artilleriangrep. , til tross for deres rustning og beskyttelsessystemer de hadde.

Denne sårbarheten til pansrede kjøretøy, inkludert tunge stridsvogner, for moderne våpensystemer er ikke i seg selv ny. Allerede under Nagorno-Karabakh-krigen hadde de armenske styrkene tapt 255 stridsvogner inkludert 146 ødelagte og 160 frontlinje pansrede kjøretøy, eller halvparten av dens panserflåte, på bare 44 dager med kamp. Vi bemerker i denne forbindelse, en åpenbar sammenheng om tapene i disse to konfliktene, i kvalitet som i kvantitet, en gang brakt tilbake til samme skala for varighet og format for hærer. Faktisk er sårbarheten til rustning observert i Ukraina på ingen måte en overraskelse, og ser ikke ut til å være knyttet til styrkenes offensive eller defensive holdning eller til den innledende maktbalansen, men snarere til bruken av visse teknologier og doktriner.. Faktisk kan doktrinen som ble brukt av de aserbajdsjanske styrkene, selv om den var på offensiven under Nagorno-Karabakh-krigen, være nærmere den som ble implementert av de ukrainske styrkene mot Russland, mens de armenske hærene, i en defensiv holdning, på sin side brukte doktrine og taktikk arvet fra sovjettiden, sammenlignbar med den som ble implementert av russiske styrker i Ukraina.

960x0 Analyseforsvar | Armenia | Aserbajdsjan
Azerske panservernraketter, bortkommen ammunisjon og dronestyrte artilleriangrep ødela mer enn 500 armenske frontlinjerustninger under den 44-dagers Nagorno-Karabakh-krigen i 2020

Dette er derfor den andre konflikten som viser en betydelig sårbarhet for frontlinjepansrede kjøretøy i møte med moderne antitankvåpen og artilleriangrep rettet av drone, samt sårbarheten til de logistiske linjene som skal forsyne disse pansrede kjøretøyene med ammunisjon. og drivstoff som er nødvendig for gjennomføringen av operasjoner, siden i begge tilfeller ble et betydelig antall pansrede kjøretøyer forlatt av mannskapene deres etter å ha gått tom for drivstoff. Og hvis kvaliteten på materialene kan settes spørsmålstegn ved, sammenlignet med ytelsen til moderne panserkjøretøy som brukes innen for eksempel de europeiske og amerikanske hærene, virker det imidlertid usannsynlig at disse vestlige panserkjøretøyene, hvis de ble brukt innenfor samme doktrine, oppnådde bedre resultater mot de ukrainske eller aserbajdsjanske hærene Leopard 2 eller Abrams som ikke motstår moderne anti-tank missiler mye bedre enn T72 eller T80, som den bitre opplevelsen av dette var de tyrkiske styrkene som sto overfor de kurdiske krigere i 2019. Det samme gjelder vestlige infanterikampkjøretøyer overfor sine russiske kolleger. Det er imidlertid, i nyere historie, et betydelig moteksempel på denne sårbarheten til frontlinjestridsvogner og pansrede kjøretøy for moderne antitankvåpen.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Armenia | Aserbajdsjan

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler