Hellas henvender seg til F-35A for å supplere sin luftkraft

Hvis for flertallet av europeiske land, den største trusselen hittil kommer fra Russland, må Hellas på sin side møte en latent konflikt med Tyrkia i flere tiår, og gjenopplivet de siste årene av de territoriale og maritime ambisjonene til president RT. Erdogan. Og hvis europeerne vet at de kan regne med støtte fra USA og det amerikanske luftvåpenet mot Moskva, vet Athen på sin side at USA, men også et flertall av europeiske land, først og fremst Tyskland, og med de bemerkelsesverdige unntak av Frankrike, vil ikke gripe inn i tilfelle en forverring av spenningene med Ankara. Faktisk har de greske væpnede styrkene ikke råd til å gjøre visse kapasitetssperrer som potensielt kan fylles av en antatt alliert, slik tilfellet er med europeerne. Under disse forholdene, og ingen overraskelse siden det ble annonsert i flere år, forespørselen om informasjon sendt av greske myndigheter til American Foreign Military Sales for 20 F25A, pluss et alternativ for 20 ekstra enheter, er helt i tråd med dette perspektivet.

Athen hadde allerede sendt inn en forespørsel om 18 F-35A og 6 valgfrie fly 2 år siden, men dette ble høflig avvist av Washington, med tanke på at prosessen for å eksportere Lightning 2 var kompleks og krevde flere påfølgende trinn. Faktisk er det sannsynlig at denne forespørselen hadde kommet opp mot den systematiske forsiktige holdningen til USA da spenningene mellom Ankara og Athen var på sitt høyeste, for ikke å gi flanken til noen form for støtte til noen av deres NATO-allierte . Mens oppmerksomheten nå rettes mot Russland og krigen i Ukraina, og Ankara mest sannsynlig vil ha oppnådd, ved å godkjenne Finlands og Sveriges inntreden i NATO, opphevelse av visse sanksjoner fra USA, som anskaffelse av F-16V og importen av F-414 turbojetmotorer for å fortsette utviklingen av TFX-programmet, er det nå sannsynlig at Washington vil svare positivt på forespørselen fra Athen, så mye som landets økonomiske situasjon fortsetter å forbedre seg, noe som gir troverdighet til gresk etterspørsel .

RAfale Hellas forsvarsanalyse | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly
Athen bestilte 2021 kampfly i 24 Rafale F3R, og har til hensikt å anskaffe, innen slutten av tiåret, en andre skvadron av det franske flyet

For det greske luftvåpenet innebærer dette å erstatte F-4 Phantom 2s som fortsatt er i drift innen 2028, i et stort arbeid rettet mot å modernisere jagerflyet med anskaffelse av 40 F-35A, men også 40 fly Rafale og moderniseringen av 85 F-16-er til Block 70+ Viper-standard. Moderniseringen av Lockheed-Martins enmotors jagerfly ble startet i 2018 og utført direkte av den hellenske luftfartsindustrien, mens i 2021, Athen bestilte suksessivt 18 og deretter 6 kampfly Rafale nær Frankrike, vel vitende om at greske myndigheter allerede har kunngjort sin intensjon om å anskaffe en andre skvadron av det franske flyet, for en total flåte på 40 fly innen slutten av tiåret. I denne sammenhengen vil ankomsten av rundt førti F-35A effektivt fullføre operasjonsområdet til de hellenske luftstyrkene, spesielt for eliminering av fiendtlige luftvernforsvar takket være stealth av flyene, og for å optimere effektiviteten til F-16V takket være de mange sensorene og informasjonsbehandlingsmulighetene. DE Rafale, på sin side, gir dype angrep, avskjæring og marineangrep evner som er langt overlegne F-35A, mens F-16V på sin side gir en mer enn betydelig operativ masse for et land med bare 10 millioner innbyggere.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler