Tyrkia lanserer konkurranse om motoren til neste generasjons TF-X kampfly

På Paris Air Show 2019, modellen presentert av Tyrkia av TF-X-programmet rettet mot å utvikle et nytt middels kampfly med egenskaper nær 5. generasjon, vakte oppsikt, spesielt siden det da virket mye mer gjennomført enn det som ble presentert med stor fanfare av Frankrike, Tyskland og Spania angående FCAS-programmet. Men mellom konsekvensene av Covid-krisen, og spesielt vestlige sanksjoner mot Ankara etter tyrkiske intervensjoner i Syria og Libya, dets provokasjoner i det østlige Middelhavet, og spesielt anskaffelsen av et S-400-batteri fra Russland, ga et hardt slag for landets forsvarsindustrielle ambisjoner og dets president RT Erdogan. Han har faktisk gjort gjenopplivingen av den tyrkiske forsvarsindustrien til en politisk markør for sin handling. Flere store programmer ble dermed sterkt funksjonshemmet, spesielt på grunn av europeiske og amerikanske selskapers avslag på å levere motoriseringssystemer, enten det er for fregattene og korvettene i MILREM-programmet, T-129 og T-629 helikoptrene, Altay kamptanken samt flaggskipprogrammet til denne innsats, TF-X.

I utgangspunktet skulle prototypene til det nye jagerflyet utstyres med F-110 turbojetmotorer fra amerikanske General Electric, identisk med den som driver F-16 Block 50 som utruster det tyrkiske luftvåpenet og som er produsert lokalt på lisens i 30 år av TUSAS-selskapet. For fremdrift av produksjonsfly ble også F-110 vurdert, men Ankara henvendte seg også til britiske Rolls-Royce i 2015 for lokal produksjon med teknologioverføring av en turbojet avledet fra Eurojet EJ-200 -A1 som utstyrer Eurofighters. Typhoon. I 2017, i god tid før vestlige sanksjoner, ble imidlertid forhandlingene mellom den britiske motorprodusenten og Tyrkia forlatt, og posisjonene til de to hovedpersonene ble ansett som for langt fra hverandre til å lykkes. Sanksjoneringen av Ankara på slutten av 2019, spesielt angående amerikanske turbojetfly, satte en stopper for TF-X-programmet, og selv om tyrkiske myndigheter offentlig kunngjorde at de kunne vende seg mot andre partnere, som russland, var virkeligheten mye mer begrensende. I denne sammenhengen tillot krigen i Ukraina Ankara å fjerne blokkeringen av situasjonen.

TF X Le Bourget analyserer forsvaret | Jagerfly | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
TF-X-modellen vakte sensasjon i juni 2019 på Paris Air Show

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Jagerfly | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

Alle

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler

Meta-Defense

GRATIS
UTSIKT