FCAS eller ikke, Super-paretRafale Neuron foreslått av Dassault bør utvikles

Som vanlig ved starten av sommeren, har våpenshow mangedoblet seg de siste ukene, med Eurosatory i Frankrike dedikert til landvåpen i midten av juni, ILA-luftfartsmessen i Berlin en uke senere, og denne uken den britiske Farnborough Airshow. Det som er mindre åpenbart er Frankrikes, dets myndigheters og luftfartsindustriens ekstraordinære skjønn under disse showene, spesielt når det gjelder et program som likevel er stort og betydningsfullt, Future Air Combat System, eller FCAS. Faktaen er, siden begynnelsen av året, programmet som samler Tyskland, Frankrike og Spania står stille, mot et bakteppe av uenighet mellom Dassault Aviation og Airbus D&S angående industriell deling rundt utformingen av Next Generation Fighter eller NGF, hovedpilaren i programmet, og den eneste som til dags dato er under fransk pilotering. I flere uker, Dassault Aviation, gjennom sin administrerende direktør Eric Trappier, men også hele teamet Rafale, antydet at franske produsenter hadde en "plan B" i tilfelle forhandlingssvikt. Mer nylig så det ut til at dette alternativet ville være basert på et nytt og veldig lovende par, som kombinerte un Rafale redesignet og designet super-Rafale, og en stealth kampdrone fra NEUROn-programmet.

For laget Rafale, vil denne tilnærmingen utgjøre et alternativ til FCAS som er økonomisk bærekraftig for Frankrike og effektivt fra et operasjonelt synspunkt. Det nye kampflyet vil faktisk gjøre det mulig å utvide de operative evnene, men fremfor alt det evolusjonære potensialet til Rafale å møte kravene til luftkamp i årene og tiårene som kommer, som hva suksessen til Rafale i operasjonsteatre og på eksportscenen. Stealth-kampdronen vil på sin side tilby den nye enheten vidt utvidede overvåkings-, undertrykkings- og deteksjonsmuligheter, inkludert i et svært omstridt miljø, spesielt siden den sannsynligvis vil kunne, som Rafale og SuperenRafale, stole på luftbårne droner av typen Remote Carrier for å utvide sine evner. I bunn og grunn kan derfor en slik tilnærming effektivt erstatte FCAS innen 2040, gitt visjonen vi har i dag om hvordan luftkrigføring vil være på den datoen og utover.

FCAS-kunstner analyserer forsvar | Jagerfly | Awacs og elektronisk krigføring
FCAS-programmet står for øyeblikket stille, og venter på politisk voldgift fra Paris og Berlin.

Det er imidlertid på sin plass å stille spørsmål ved relevansen av å utvikle et slikt program, selv om FCAS-programmet skulle fortsette, og en akseptabel avtale skulle bli funnet mellom franske og tyske industrifolk. Faktisk er det nå liten tvil om at innføringen av NGF fra FCAS i en operativ og ubegrenset versjon sannsynligvis ikke vil finne sted før 2050. Til tross for sin ekstraordinære kapasitet for utvikling, Rafale gjeldende vil slite med å hevde seg i himmelen på en trygg måte utover en tidsfrist som kan settes mellom 2035 og 2040. Faktisk vil perioden som kommer ikke ha noe å gjøre med de siste 30 årene i teknologisk tempo. Drevet av kinesisk-kinesisk konkurranse er det mer enn sannsynlig at et nytt teknologisk våpenkappløp vil vare i flere tiår, i et teknologisk tempo som vil være mye mer beslektet med 50- og 60-tallet enn med 90- og 2000-tallet. Allerede i dag utvikler Kina offisielt 3 stealth kampflyprogrammer, J-20 tung jagerfly, J-35 medium embarket jagerfly og H-20 strategisk bombefly, som det ville være hensiktsmessig å legge til, selv om dette ikke er offisielt anerkjent av Beijing, et fjerde JH-XX stealth jagerflybomberprogram ment å erstatte JH-7 innen slutten av tiåret.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Jagerfly | Awacs og elektronisk krigføring

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler