Var den sannsynlige fiaskoen til FCAS planlagt av Berlin i lang tid?

Enten det gjelder industrielle, militære eller til og med politiske myndigheter, er det i dag knapt noen stemmer igjen i Frankrike som i Tyskland å håpe at Future Air Combat System, eller FCAS, programmet vil ta slutt. Til og med det franske departementet for de væpnede styrker, stemmen til Elysées europeiske og fransk-tyske samarbeidsambisjoner i mer enn 5 år nå, fremstår om ikke resignert, men i det minste diskret eller til og med tvilende om emnet. Denne feilen som nå er i ferd med å virke nærmest uunngåelig, blir ofte presentert som en konsekvens avindustriell opposisjon mellom Dassault Aviation og Airbus Defence & Space angående Next Generation Fighter, den første og viktigste pilaren i FCAS-programmet, hvis pilotering ble tildelt den franske flyprodusenten fra starten av programmet, men hvis samarbeidsvilkår trekkes i tvil av Airbus D&S. Men ved nærmere ettersyn finner denne sannsynlige fiaskoen sine røtter i suksessive beslutninger fra Berlin, og dette i 2017, selv da FCAS knapt tok form. i talen til Angela Merkel og Emmanuel Macron.

En todelt artikkel publisert på nettstedet Defense-aerospace, faktisk utarbeider en liste over disse avgjørelsene som har svekket ambisjonen om fransk-tysk samarbeid mellom de to statsoverhodene, og dette går langt utover FCAS-programmet alene. La oss huske at i utgangspunktet fokuserte dette samarbeidet på FCAS, men også på Main Ground Combat System eller MGCS-programmet for å erstatte Leclerc tunge stridsvogner og Leopard 2, Maritime Air Warfare System eller MAWS-programmet ment å erstatte P3 og Atlantique 2 maritime patruljefly, Common Indirect Fire System eller CIFS-programmet for å erstatte artillerisystemer innen 2035, Eurodrone for å produsere en drone av europeisk mannlig kamp, ​​og til slutt Tiger III, utviklingen av Tiger-kamphelikopteret, et av de sjeldne nylige fransk-tyske forsvarsprogrammene som har nådd slutten.

mgcs illustrasjon rheinmetall Tyskland | Forsvarsanalyse | Artilleri
MGCS skulle opprinnelig utvikles likt av KMW og Nexter innenfor KNDS joint venture. Ankomsten av Rheinmetall pålagt av Forbundsdagen vil ha fullstendig destabilisert den industrielle balansen i den, og dømt programmet til forutsigbar fiasko.

Fra desember 2017 satte Berlin således et mer enn betydelig slag for fransk-tysk forsvarssamarbeid ved å kunngjøre oppskytingen av to elektro-optiske rekognoseringssatellitter, mens de to landene siden 2008 hadde blitt enige om en deling av ferdigheter på dette området, Frankrike ved hjelp av elektro-optiske satellitter, Tyskland satellitter utstyrt med radar. Noen måneder senere la Berlin ned veto mot utførelsen av eksportkontrakter for fransk panserutstyr utstyrt med tyske motorer til Saudi-Arabia, noe som undergravde hele kontrakten med Riyadh. Men to år senere tillot Tyskland eksport av militære lastebiler til samme land. I 2019 påla Berlin ankomsten av det industrielle Rheinmetall i MGCS-programmet, selv om den industrielle delingen rundt dette programmet hadde blitt organisert rundt sammenslåingen av Krauss Maffei Wegman og den franske Nexter, sistnevnte antar i det nye programmet samme rolle som Rheinmetall innenfor programmene Leopard Og 1 2, og destabiliserer dermed programmet dypt.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Forsvarsanalyse | Artilleri

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

4 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler