Sør-Korea lanserer utvikling av en familie av stealth-kampdroner

Lenge i stor grad avhengig av vestlig militærutstyr, spesielt amerikansk og tysk, forpliktet Sør-Korea seg for rundt tjue år siden å utvikle sin egen forsvarsindustri raskt og med store ambisjoner. Seoul har de siste årene høstet laurbærene av sine investeringer, ikke bare ved å ha økt sin strategiske autonomi på en spektakulær måte med utvikling av nytt høyytelsesutstyr som f.eks. Seijong den store klasse ødeleggereden Dosan Anh Changho ubåter ou K9 artillerisystemer, men også ved å multiplisere suksessene på den svært konkurransedyktige internasjonale scenen, inkludert den nylige superkontrakten inngått med Warszawa representerer en kulminasjon. Langt fra å hvile på laurbærene, fortsetter Seoul denne innsatsen, med utvikling av svært høyteknologisk utstyr, som f.eks. den nye KF-21 Boramae stealth jagerfly eller nye medieendrende ballistiske missiler Hyunmoo.

12. august kunngjorde Korea Defense Development Agency lanseringen av et nytt program, tildelt Korean Air, for å utvikle en familie av stealth kampdroner som er i stand til å assistere kampfly, men også til å operere autonomt i omstridte områder, som en del av en super- program rettet mot å utvikle innovative forsvarsteknologier. I følge produsentens hjemmeside, arbeidet med den første utformingen av programmet begynte i november i fjor, og ble fullført før den offisielle kunngjøringen av ADD. Målet med programmet er å la 3 eller 4 stealth-droner utvikle seg under kontroll av en enkelt pilotert enhet, og inkluderer spesielt tilkoblings- og kontrollgrensesnitt mellom piloterte og autonome enheter, men også å utstyre dronene med avanserte kunstig intelligens-funksjoner å utføre autonome handlinger. Foreløpig er det ikke publisert informasjon om tidsplanen for programmet, dets budsjett eller målrettet operativ kapasitet. Illustrasjonsbildene publisert av Korean Air viser en stealth-drone som i form og dimensjoner er nær den amerikanske Valkyrie, uten at det er mulig å fastslå målrettet ytelse eller bæreevne til disse dronene.

UAV koreansk luftforsvarsanalyse | Jagerfly | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
Illustrerende bilde av Koean Airs stealth kampdroneprogram – Legg merke til sjette generasjons jagerfly i sentrum.

Den sørkoreanske kunngjøringen er en del av en svært aktiv internasjonal dynamikk for utviklingen av denne typen materiale. I USA, i tillegg til den amerikanske marinens MQ-25 Singray for etterretning og luftfylling, flere programmer tar sikte på å utvikle en ny generasjon stealth-kampdroner, enten de er ment å erstatte MALE- og HALE-dronene for å øke deres overlevelsesevne, eller Loyal Wingmen-droner for å følge og utvide evnene til bemannede kampfly. Russland på sin side utvikler seg i fellesskap S-70 Okhtonik-B langdistanse tung stealth kampdrone ment for følge med Su-57 og, angivelig, erstatte lette jagerfly i landets utenlandske marineflystyrker, samt et lettere lojalt wingmen-droneprogram kalt GROM. Kina har utviklet Sharp Sword-familien av stealth-kampdroner i mer enn et tiår, inkludert GJ-11 ble offisielt presentert i 2019 ville være den første operasjonsmodellen. Nylig presenterte hun også en Loyal Wingmen-modell som ligner veldig på den amerikanske XQ-98A Valkyrie. Den tyrkiske Baykar utvikler en stealth kampdrone ment å ta over etter den berømte TB-2 og å følge den fremtidige TFX-jageren. Australia, Storbritannia et Japan utvikler også programmer av typen Loyal Wingmen.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Jagerfly | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler