Irans anskaffelse av russiske Su-35-fly kan sette fyr på Midtøsten

Hvis den russiske intervensjonen i Ukraina har endret europeisk geopolitikk dypt og utløst en stor energikrise, hadde dens innflytelse på global geopolitikk til nå vært relativt moderat. Etter hvert som tiden går, virker visse land tilbøyelige til å dra fordel av Russlands relative isolasjon på den internasjonale scenen til egen fordel. Dette er tilfellet med Nord-Korea, som har intensivert sine utvekslinger med Moskva de siste ukene, spesielt ved å tilby tilgjengelig og svært billig arbeidskraft for å støtte den russiske krigsinnsatsen, spesielt for store arbeider, infrastruktur og landbruksbehov. I bytte har Pyongyang til hensikt at Moskva skal oppheve sanksjonsregimet som rammer landet etter atomprøvesprengningene i 2017 og utviklingen av nordkoreanske ballistiske evner, som på det tidspunktet ble støttet av Moskva. Hvis nordkoreanske myndigheter ikke har forhandlet frem en våpenkontrakt med Moskva, i det minste offentlig, virker et annet land under internasjonale sanksjoner fast bestemt på å tjene penger på sin støtte til Russland i nettopp dette området: Iran.

Siden desember 2006 og avstemningen om resolusjon 1737 av FNs sikkerhetsråd, har Teheran vært underlagt strenge sanksjoner på våpenområdet, mens andre internasjonale sanksjoner, stemt innenfor rammen av FN eller kunngjort ensidig, rammer landet og sin økonomi, spesielt ved å begrense hydrokarboneksportkapasiteten og hindre store selskaper i å etablere seg i landet. Målet med disse sanksjonene er å få Iran til å forlate sitt militære atomprogram. Faktisk falt iransk BNP fra nesten 600 milliarder dollar i 2012 til mindre enn 200 milliarder dollar i 2020, og bringer dette landet, som har 15 % av verdens oljereserver, til 67. plass i verden når det gjelder BNP per innbygger. Når det gjelder de iranske væpnede styrkene, hvis de har lokalt utstyr med høy ytelse innen ballistiske missiler eller droner, implementerer de, for det meste, ettermontering av utstyr som er arvet fra Sha-tiden, og som er mer enn 50 år gammelt, slik som F4 Phantom II, F5 Tiger og F14 tomcat som fortsatt utgjør jernlansen til luftstyrkene i dag.

Iran Shahb2 missilforsvarsnyheter | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly
Iran har gjort betydelige fremskritt på missilfeltet, spesielt når det gjelder kort- og mellomdistanse ballistiske missiler

I anledning en relativ normalisering av forholdet mellom Teheran og det internasjonale samfunnet, mellom 1998 og 2005, anskaffet iranske myndigheter noe mer moderne utstyr, særlig T-72 stridsvogner, Tor luftvernsystemer og Buk samt Kilo-ubåter med Russland , kinesiske J-7 jagerfly og noe pakistansk og til og med europeisk utstyr. Men selv om Irans forsvarsindustri har gjort betydelige fremskritt på mange områder, inkludert rustning, skipsbygging, missiler og radar, forblir de mest krevende områdene, som flydesign, høyytelses kampfly, utenfor rekkevidde. Det er derfor ikke overraskende at i den nåværende konteksten,stabssjefen for det iranske luftvåpenet, brigadegeneral Hamid Vahedi, erklærte at han hadde til hensikt å anskaffe russiske Su-35 multi-rolle jagerfly.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsnyheter | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler