LPM 2023: en bane allerede kartlagt for luft- og romstyrken?

I løpet av 2000-tallet og frem til 2015 var det franske luftvåpenet, som siden har blitt luft- og romvåpenet, stort sett privilegert, og noen ganger misunnet, over andre hærer. Faktisk fanget den alene nesten halvparten av utstyrskredittene som ble brukt til Major Effects-programmer, og tvang både hæren og den nasjonale marinen til å gjennomgå noen av programmene deres ved å redusere volumene og spre ut kostnadene. Denne situasjonen var ikke så mye på grunn av en regjeringspreferanse eller en form for lobbyvirksomhet, som på sterke industrielle begrensninger. Faktisk var det da nødvendig for å beholde samlebåndet til Rafale som på den tiden ikke ble eksportert og var langt fra å oppnå en slik enstemmighet som i dag, også innenfor den herskende politiske klassen, om å produsere 11 apparater per år. Og det var opp til Luftforsvaret å skaffe flertallet. Samtidig måtte Paris respektere sine europeiske forpliktelser innenfor rammen av A400M-programmet, også spesielt dyre og gjenstand for avvik. Disse to programmene representerte nesten 2 milliarder euro per år i investeringer, eller halvparten av de 5 milliarder euro som da ble viet til Major Effects-programmer, som en del av en innsats som stort sett var underfinansiert gjennom denne perioden.

Disse kredittene, tatt i absolutt verdi, var imidlertid langt fra å tillate Luftforsvaret å modernisere sine styrker vesentlig, eller ta en betydelig ledelse på dette området. Dermed kunne den i 2015 bare implementere rundt hundre Rafale mens bare 3 A400M-er hadde blitt levert til den datoen, og Jaguar- og Mirage F1CT/CR-flåtene hadde blitt tatt ut av drift i henholdsvis 2005 og 2014. Den siste Mirage 2000N skulle forlate tjenesten i 2018. Når det gjelder den siste C160 Transall , ville det forlate tjenesten i 2022. Faktisk, i dag, er dette kritiske luftvåpenet i Vesten, som spesielt har en avskrekkingskomponent, og som ble svært mye brukt i alle operasjonsteatre over hvilke de franske hærene opererte, alvorlig underkapasitet , som understreket av hans stabssjef, general Mille, under hans siste høring for forsvarskomiteen til nasjonalforsamlingen, som anslår at hæren hans manglet, for jaktkomponenten alene, 40 fly for å møte utfordringene på kort og mellomlang sikt. Det vil derfor være opp til den neste militære programmeringsloven, som trer i kraft i 2023, å svare på disse behovene, langt fra å være overvurdert.

Et format som allerede var utilstrekkelig i 2014

Det nåværende formatet til luft- og romstyrken ble definert innenfor rammen av hvitboken skrevet i 2014 etter valget av François Hollande til det øverste kontoret. Dette rammedokumentet ble merket fra unnfangelsen av en kritisk underevaluering av trusler, inkludert umiddelbare, og planla å gi Luftforsvaret en flåte på 185 jagerfly, 50 tungtransportfly samt 12 tankfly, for bare å nevne de fleste. betydelige flåter. Hvitboken ble skrevet i 2013 og var foreldet selv før den ble presentert offentlig i april 2014, mens de franske hærene grep inn i Mali som en del av Operasjon Serval fra januar 2014, knapt en måned senere starten av Operasjon Sangaris i Den sentralafrikanske republikk. En måned senere tok russiske hærer militært beslag på den ukrainske Krim, og markerte starten på en krise som i dag betinger forsvarsinnsatsen til hele Europa. De franske myndighetene endret imidlertid ikke denne hvitboken eller dens åpenbart utilstrekkelige budsjett- og kapasitetsbane etter at den ble publisert til tross for betydelig utvikling i internasjonal sikkerhetskontekst. Det måtte til og med den sterke og målbevisste inngripen fra forsvarsminister Jean-Yves le Drian, samt de 4 stabssjefene på den tiden, for å hindre den sosialistiske regjeringen i å gå enda lenger i reduksjoner, format og tall.

verksted Rafale 1 Forsvarsanalyse | Atomvåpen | Jagerfly
For å holde produksjonslinjen i drift Rafale, bestilte Luftforsvaret 11 fly per år frem til 2015, og signering av de første eksportkontraktene

Det gjenstår at formatet som da ble definert for luftforsvaret, som for de to andre hærene, forblir referansen når det gjelder planlegging, dette har særlig blitt etablert som et fast arbeidsgrunnlag under utarbeidelsen av den strategiske gjennomgangen av 2017, som under dens 2021 revisjon, selv om det var åpenbart det dette formatet var ikke engang tilstrekkelig til å støtte det operasjonelle presset fra franske eksterne operasjoner de siste årene. I tillegg, hvis leveransene av A400M og A330 MRTT fortsatte utover 2015, Rafale ble suspendert med signeringen av de første eksportkontraktene, noe som gjorde det spesielt mulig å frigjøre kreditter for å finansiere andre kritiske programmer som Scorpion for the Army, eller erstatning av SSN, fregatter og påfyllingstankere fra den franske marinen. Ikke bare mottok ikke Luftforsvaret lenger Rafale mellom 2016 og 2022, men samtidig måtte den trekke Mirage 2000N, deretter Mirage 2000C, fra drift, mens 24 av sine Rafale ble tatt fra ham for å bli brukt eksportert til Hellas og Kroatia. Faktisk består den franske jagerflåten i dag av 96 Rafale B og C, hvorav rundt tjue er dedikert til avskrekkingsoppdraget og tre til trening, 3 Mirage 28-2000s, samt 5 Mirage 66Ds, dvs. mindre enn 2000 fly, hvor den stilte med 200 ved begynnelsen av årene 380.

Den taktiske transportflåten er ikke mye bedre, med 19 A400M Atlas som opererer sammen med 18 C-130 Hercules og 27 lette CN-235 taktiske transportfly, hvor den tidligere stilte med mer enn 80 C160 Transalls. Til slutt var det bare flåten av tankfly som så at formatet ble opprettholdt, den 15 KC-135 stratotankeren anskaffet på 60-tallet fra USA måtte erstattes av 15 A330 MRTT Phoenix, et fly som også er mye mer effektivt. På den annen side har flåten av franske militærsatellitter, nå under kontroll av luftvåpenet som ble til luft- og romforsvaret, økt betraktelig, med ankomsten av optiske rekognoseringssatellitter for underoffiser (2 satellitter), Pléiades (2 enheter) ) og Pléiades Neo (4 satellitter), samt de elektromagnetiske intelligenssatellittene Elisa og CERES (7 satellitter), og kommunikasjonssatellitter med de 3 satellittene i Syracuse IV-systemet og 2 franske satellitter - italienere. Til slutt har Luftforsvaret anskaffet 12 Male MQ-9A Reaper-droner som vil bli lagt til de 6 Euromale-systemene som for tiden er under utforming, og har blitt tildelt kontroll over luftvernforsvar på lang rekkevidde frem til nå ansvaret til Hæren, og bruker 6 SAMP/T Mamba-batterier, eller 2 % av antall S300-400-batterier i Russland.

Reaper Air Force Defense Analyser | Atomvåpen | Jagerfly
ankomsten av MQ9A Reaper spilte en viktig rolle i luftstøtten gitt av luftforsvaret til de franske styrkene engasjert i Mali som en del av operasjon Barkhanne

Men, og selv om Luftforsvaret på mange måter fortsatt har et format som er overlegent det som ble målsatt i 2014-meldingen, har erfaring vist uten den minste tvil at det er alvorlig underkapasitet, selv om det kun var et spørsmål om å støtte militært. handlinger over teatre med lav eller middels intensitet, som i Sør-Sahara-Afrika og Levanten. Faktisk førte den kumulative effekten av intens bruk av luftressurser i eksterne operasjoner til svært raskt forbruk av flypotensial, slitasje knyttet til moderniseringsprogrammer, og en underdimensjonert flåte, førte til en kollaps tilgjengelighetsrater for alle flåter, fremhevet at det er sant av dårlig organisering av vedlikehold delvis knyttet til just-in-time styring av deler som er uforenlige med operasjonell virkelighet. Men hvis 200 kampfly ikke er nok til å støtte en operativ aktivitet til støtte for noen få lavintensive eksterne operasjoner, er det klart at dette formatet ikke vil være tilstrekkelig til å støtte høyintensitetsaksjon over tid til fordel for de franske hærene eller allierte.

Kritisk kapasitet blindveier


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Atomvåpen | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler