Aserbajdsjan, Tyrkia, Kina: Risikoen for mulighetskonflikter øker på grunn av usikkerheten i Ukraina

Ved å angripe Ukraina i februar 2022 vil Russland ikke bare ha satt fred og sikkerhet i Europa i fare, men i hele verden. Faktisk dukker det opp igjen en rekke latente konflikter, tvunget frem av den felles handlingen fra Moskva og europeiske og amerikanske hovedsteder, til det punktet at vi kan frykte fremveksten av store konflikter flere steder rundt om i verden, hvorav noen potensielt kan undergrave vanskelige økonomiske balanser som Vesten er bygget på. De siste dagene har noen av teatrene tatt fyr, eller viser tegn til ekstrem spenning, mens de russiske hærene er under press uten sidestykke fra ukrainske styrker støttet av leveranser av vestlig militærutstyr. Hva er disse risikofylte konfliktene, og hvilke konsekvenser kan de få på de allerede sterkt svekkede internasjonale balansene?

Gjenopptagelse av kamp i Nagorno Karabakh

I flere uker, kort tid etter omdisponeringen til Ukraina av en del av de russiske troppene plassert i Armenia for å holde de armenske og aserbajdsjanske krigsherrene i sjakk etter krigen i 2020, har spenningen mellom Jerevan og Baku begynt å stige igjen. Husk at høsten 2020 hadde aserbajdsjanske tropper kraftig utklasset det armenske forsvaret i Øvre Karnabakh og gjenerobret det meste av dette omstridte territoriet siden tidlig på 90-tallet. Støttet av tyrkiske rådgivere og dra fordel av avansert utstyr levert av Israel, hadde de aserbajdsjanske hærene dermed bort de armenske forsvarerne, og ville sannsynligvis ha vært i stand til å presse deres fordel langt utover Nagorno-Karabakh alene i den faste intervensjonen fra Moskva, innføre en de facto Pax Ruskova i regionen. Siden den gang hadde de russiske troppene klart å holde de krigførende på avstand, uten å greie å roe situasjonen.

Russiske fredsbevarere Nagorno Karabakh militære allianser | Forsvarsanalyse | Armenia
Utplasseringen av russiske styrker og intervensjonen fra president Putin bidro til å avslutte 2020-konflikten i Nagorno-Karabakh

Tilbaketrekkingen av en del av de russiske troppene utplassert i Armenia og langs demarkasjonslinjen, samt den relative svekkelsen av maktauraen til hele den russiske hæren etter konflikten i Ukraina, vil mest sannsynlig ha avsluttet for å overbevise de krigførende om å opprettholde status quo, voldelige artilleriutvekslinger som etterlot minst 49 døde på armensk side fant sted i natt. Hvis Baku og Jerevan gir hverandre skylden for denne forverringen, er det klart at Armenia ikke hadde noen grunn til å gjenopplive konflikten, dets hærer har i stor grad blitt skadet av 2020-konflikten, uten å kunne kompensere for tapene deres, tapene og fornye militærutstyret sitt. siden da. Motsatt hadde de aserbajdsjanske hærene bevart det meste av sine militære kapasiteter, som også var svært overlegne de som var tilgjengelige for armenerne i 2020, og var i stand til å opprettholde moderniseringsinnsatsen de siste to årene, og dra fordel av uventet inntekt representert. knyttet til oljeeksport fra Det Kaspiske hav.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære allianser | Forsvarsanalyse | Armenia

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler