4 argumenter for utviklingen av en ny fransk Mirage jagerfly

- Annonse -

En bærebjelke i suksessen til fransk militæreksport i mer enn 60 år etter krigen, endte enmotors Mirage-familien med jagerflyet Mirage 2000 på begynnelsen av 2010-tallet. Observasjon av armeenes behov og forventningene til det internasjonale markedet, viser at det er flere argumenter for å bringe Frankrike og Dassault Aviation til å generere et nytt medlem til denne strålende familien, utover Rafale og FCAS.

Enten det går mot slutten eller ikke, vil FCASs neste generasjons kampflyprogram som samler Tyskland, Spania og Frankrike ikke se dagens lys før slutten av 2040-tallet, og sannsynligvis til og med på begynnelsen av 2050-tallet, innen innrømmelsen til Eric Trappier, administrerende direktør i Dassault Aviation. Det skal sies at for den franske flyprodusenten, men også for sin tyske motpart Airbus DS, mangler denne nye datoen langt fra mening.

Det er faktisk i 2050 at utskifting av et flertall av Rafale et Typhoon, men også nylig solgte F-35A, vil begynne å bli vurdert. Imidlertid vil Next Generation Fighter av FCAS utvikle seg i en rekkevidde tilpasset erstatningen av disse flyene, i første omgang Rafale fransk og Typhoon tysk og spansk i løpet av det første tiåret, deretter eksporterte enhetene utover.

- Annonse -
familien av luftspeilingjagere var bærebjelken i luftvåpenet, men også i fransk forsvarseksport fra 1955 til 2010
Familien til luftspeilingjagere var bærebjelken i luftvåpenet, men også i fransk forsvarseksport fra 1955 til 2010

For Dassault som for Airbus DS er det åpenbart av liten interesse å komme på markedet for tidlig, med fare for å gjenta fenomenet som ga F-35A foretrukket i en rekke konkurranser, med argumentet at Rafale et Typhoon var fly designet på 80-tallet, hvor F-35 ble designet 20 år senere.

Men hvis en slik tidsplan sannsynligvis tilfredsstiller flyprodusentene og deres aksjonærer, spesielt siden de vil ha tilstrekkelig industriell aktivitet frem til 2040 ved å produsere de siste flyene som er bestilt, og ved å sørge for modernisering av flåten, er dette mye mer problematisk for luftstyrkene. , spesielt for luft- og romstyrkene.

Faktisk, uansett hva Dassault Aviation sier Rafale, selv i sine fremtidige iterative versjoner, vil ikke være i stand til å opprettholde en markant teknologisk fremgang på enhetene som vil settes i drift ved slutten av det nåværende tiåret, med mindre den utvikler en ny evolusjonær gren av enheten, uten engang å snakke om eksportmuligheter som trolig vil være betydelig lavere mellom 2030 og 2050.

- Annonse -

I denne sammenheng kan det være aktuelt for de franske luftstyrkene, men også for hele den nasjonale luftfartsindustrien, å utvikle et fly som komplementerer Rafale, men også ved NGF/FCAS, posisjonert i et tradisjonelt dyktighetssegment i den franske luftfartsforsvarsindustrien, en høyytelses enmotors jagerfly-arving til den berømte Mirage-familien. I denne artikkelen skal vi studere denne hypotesen gjennom fire komplementære argumenter for en slik tilnærming.

1- Ankomsten av en ny generasjon kampfly fra 2030

Til dags dato er det ikke mindre enn 6 programmer i verden som tar sikte på å utvikle, for 2030, en ny generasjon kampfly som tilbyr ytelser som er minst like høye som de som kan forventes fra fremtidige versjoner av Rafale. I USA er dette US Air Force NGAD-program som dreier seg om utviklingen av et jagerfly med overlegenhet i luften beregnet på å erstatte F-22 Raptor, en enhet som likevel i dag anses som det beste kampflyet for øyeblikket.

Utstyrt med svært avansert teknologi og en like høy pris, er det sannsynlig at i likhet med F-22, er NGAD ikke ment å bli tilbudt på den internasjonale scenen, unntatt muligens til visse svært privilegerte allierte som Israel eller Japan. Han vil derfor trolig ikke representere en konkurrent til Rafale, verken fra et kommersielt eller operasjonelt synspunkt, er sjansene for at en NGAD står overfor en Rafale være svært begrenset.

- Annonse -

Dette vil sannsynligvis ikke være tilfelle med den amerikanske marinens F/A-XX, programmet som er ment å erstatte F/A-18 E/F Super Hornet, og som sannsynligvis vil bli tilbudt for eksport som var Super Hornet og Hornet før det. Endelig vil F-35, og dens utviklinger kan være motorisert innen den tid, fortsette å påtvinge seg mange markeder.

KF21 Boramae første flyvning e1658321076803 Jagerfly | Forsvarsanalyse | Konstruksjon av militære fly
KF-21 Boramae foretok sin første flytur i begynnelsen av juli, og skal settes i drift i 2026

De viktigste konkurrentene, enten kommersielle eller operasjonelle, av Rafale og utviklingen utover 2030 vil imidlertid sannsynligvis ikke bli produsert over Atlanterhavet. Disse inkluderer fly som den sørkoreanske KF-21 Boramae, et middels jagerfly med 5. generasjons attributter, som vil settes i drift innen slutten av tiåret, samt den russiske Su-57e, eksportversjonen av den utpekte etterfølgeren til Flankerfamilie.

Andre programmer er på forskjellige utviklingsnivåer, for eksempel den tyrkiske T-FX hvis den klarer å løse visse kritiske teknologiske aspekter, eller den russiske Su-75 Checkmate, hvis programmet faktisk fortsetter mens den russiske forsvarsindustrien, som resten av landet, synker inn i alvorlige vanskeligheter. Kina på sin side utvikler J-35, et 5. generasjons tomotors bærerbasert jagerfly som er lettere og rimeligere enn J-20, og som kan tjene som grunnlag for erstatningen av J-10 innenfor luftstyrkene til 'APL, og vil faktisk bli tilbudt for eksport i relativt nær fremtid.


LOGO meta defense 70 Jagerfly | Forsvarsanalyse | Konstruksjon av militære fly

Resten av denne artikkelen er kun for abonnenter

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
alle artikler uten reklame, fra €1,99.


Nyhetsbrev påmelding

Registrer deg for Meta-Defense nyhetsbrev å motta
siste moteartikler daglig eller ukentlig

- Annonse -

For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler