Hvorfor er det tyske europeiske luftvernskjoldet en forferdelig fiasko for Frankrike?

Den 29. august, i Praha, kunngjorde den tyske kansleren Olaf Sholz lanseringen av et initiativ sentrert rundt Tyskland for opprettelsen av et luftvernskjold i Europa. Det tok mindre enn to måneder for tysk diplomati å gi substans til dette initiativet. Den 13. oktober undertegnet Tyskland så vel som 14 andre europeiske land (Belgia, Bulgaria, Estland, Finland, Ungarn, Latvia, Litauen, Norge, Nederland, Tsjekkia, Romania, Storbritannia, Slovakia og Slovenia) i fellesskap en erklæring av intensjon med sikte på å føde programmet "European Sky Shield". Denne ubestridelige suksessen for Berlin vil trolig gjøre det mulig å styrke antiluft- og antimissilforsvarsevnene betraktelig i Øst- og Nord-Europa. Men det er fremfor alt en stor snup rettet til Frankrike og dets president Emmanuel Macron.

Faktisk et skjold som det Berlin ser for seg, som vil stole på et koordinert flerlagsforsvar basert på middeldistanseluftvernsystemet IRIS-T SLM utviklet av tyske Diehl, luftvernsystemet og langdistanse American Patriot anti-missilsystem, spesielt effektivt mot kort- og mellomdistanse ballistiske missiler, og et ekso-atmosfærisk anti-missilsystem som den israelske Arrow 3 eller den amerikanske Aegis Ashore for å håndtere langdistanse og svært lang- ballistiske trusler med lang rekkevidde, er en komponent som har en stor rolle når det gjelder avskrekking, uten å være sammensatt eller motvirket ved bruk av atomvåpen. Som sådan hadde utplasseringen av NATOs anti-missilskjold på den østlige fasaden av alliansen, med utplasseringen av et Aegis Ashore-system i Romania og et annet i Polen, provosert russernes sinne på den tiden, og spilte en betydelig rolle rolle i å herde stillinger på begge sider i avskrekkingsområdet. Med andre ord, ved å ta kontroll over denne strategiske komponenten av forsvaret av det gamle kontinentet, lyktes Berlin der Frankrike hadde mislyktes, i stor grad på grunn av Tysklandforeslår å utvide fransk avskrekking til noen av sine europeiske naboer i 2020.

MDA AEGIS ASHORE Tyskland | Militære allianser | Forsvarsanalyse
Aegis Ashore exo-atmosfæriske anti-ballistiske missilsystem og SM3-missilet er større og dyrere enn Arrow 3, og er ikke mobile. På den annen side har de demonstrert uendelig overlegen operasjonell pålitelighet, økt ytelse og fordel av to steder installert i Europa i Polen og Romania innenfor rammen av NATO.

Det skal sies at Berlin i denne saken har jobbet spesielt godt med å styrke egne posisjoner og ta en lederposisjon som det nå blir vanskelig å utfordre med tanke på europeisk forsvar. For det første har Tyskland, mest sannsynlig med vilje, unngått å inkludere visse europeiske land i dette initiativet, spesielt Frankrike og Italia, selv om henholdsvis 2. og 3. økonomier og demografi i EU. På den ene siden var det åpenbart viktig for Berlin å ekskludere disse to landene siden de har det eneste europeiske tilbudet når det gjelder middels og lang rekkevidde luftvern- og antimissilsystemer i Europa, med SAMP/-systemet T Mamba og Aster 15/30/Block1NT-missilet. Tilstedeværelsen av Roma og/eller Paris ville dermed ha forpurret tysk hegemoni, spesielt når det gjelder valg av systemer, spesielt siden SAMP/T på egen hånd kan erstatte den tyske IRIS-T SLM og den amerikanske Patriot, med overlegen ytelse og kapasitet til begge systemene. Ved å invitere Paris eller Roma ville Berlin derfor ha erodert sin egen kontroll over hele systemet, spesielt siden samtidig, Tyskland har jobbet for å ekskludere den franske MBDA fra det europeiske EHDI anti-missilforsvarsprogrammet.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militære allianser | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler