Etter Slovakia tyr også Bulgaria og Romania til F-16

Hvis USA og Lockheed-Martin har registrert en rekke kommersielle suksesser i Europa og rundt om i verden de siste årene med F-35, mens Østerrike, Tsjekkia og Spania er klare til å slutte seg til de 10 landene som europeere allerede har bestilt enheten eller startet offisielle eksklusive forhandlinger med USA om dette emnet, en annen amerikansk enhet, selv om den er designet på begynnelsen av 70-tallet, fortsetter å bli eksportert med suksess: F-16, også bygget av Lockheed-Martin. Siden 2018 har det amerikanske enmotors jagerflyet blitt kjøpt opp av Marokko, Slovakia og Taiwan til den nyeste standarden F-16V Block 70/72 utstyrt spesielt med en EASA-radar, mens flere land, inkludert Hellas, har forpliktet seg til å modernisere deres flåter til denne standarden i form av anskaffelse av oppgraderingssett. I de siste dagene var det Bulgarias tur til å kunngjøre sin intensjon om å bestille F-16V-er for å erstatte MIG-29-ene, mens Romania kunngjorde anskaffelsen av 32 brukte F-16-er fra Norge ment å utvikle seg sammen med 14 fly anskaffet fra USA 2012, for å trekke de siste MIG-21-ene fra drift.

For Sofia avslutter denne kunngjøringen en kontroversiell prosess som ble startet i 2013, da landet startet konsultasjoner for å anskaffe brukte F-16 fra flere historiske operatører av det amerikanske flyet, som Belgia og Nederland. I 2016 overvant imidlertid politisk ustabilitet i landet denne prosessen, og nye forhandlinger ble innledet med andre partnere, inkludert et forsøk på å skaffe Typhoon og brukte F-16, men også svenske Gripen. I 2017 fortsatte forhandlingene rundt svenske Gripen, mens Boeing foreslo sin Super-Hornet, og det bulgarske parlamentet godkjente et budsjett på €1,3 milliarder for å finansiere anskaffelsen av kampfly for å erstatte dens Mig-29, men også nye marinepatruljebåter.

mig 29 BUgaria analyserer forsvar | Jagerfly | Bulgaria
det bulgarske luftvåpenet justerer fortsatt et dusin Mig-29 og 7 Su-25

Til slutt, i 2018, kunngjorde Sofia sin beslutning om å anskaffe 8 F-16V-er fra Washington, og avsluttet alle videre forhandlinger. Dette var imidlertid ikke slutten på denne skrudde saken, Bulgarsk president Rumen Radev, selv en tidligere jagerpilot, la ned veto mot anskaffelsen av 8 F-16 i juli 2019, og dømmer budsjettrammen overdreven for landet hvis BNP nådde en topp på 57 milliarder dollar. Noen måneder senere, denne prøvde å komme nærmere den sørkoreanske KAI for å anskaffe den lette jagerflyet FA-50 Golden Eagle i stedet for F-16, enheten er 3 ganger billigere å kjøpe enn den amerikanske jagerflyen. Til slutt, den 3. november, overfor gjenoppbyggingen av trusselen i Øst-Europa, ble de bulgarske politiske uenighetene slettet, og parlamentet godkjente med et overveldende flertall (162 stemmer for, 49 mot og 11 avholdende) rekkefølgen på 8 F-16V , med ammunisjon og reservedeler, for et samlet beløp på 1,3 milliarder dollar, flyet som skal leveres fra 2027.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Jagerfly | Bulgaria

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler