Japan kommer nærmere og nærmere AUKUS-alliansen

AUKUS-alliansen (Australia, Storbritannia, Usa) ble opprettet i september 2021 og hadde som mål å gå utover rammene for bilaterale forsvarsavtaler mellom USA og dets allierte i Stillehavet. For å håndtere fremveksten av de kinesiske hærene, ble det raskt klart i Washington at en allianse, om ikke sammenlignbar, i alle fall inspirert av NATOs prinsipp, kunne utgjøre den beste reaksjonen for å begrense og avskrekke Kina, spesielt overfor Kina. overfor Taiwan. Dessverre for amerikanske ambisjoner, den ynkelige klaffen rundt kanselleringen av Attack konvensjonelt drevet ubåtprogram utviklet siden 2015 av Canberra med French Naval Group, for å vende seg til en amerikansk-britisk løsning av ubåter til kjernefysisk fremdrift for Royal Australian Navy, alvorlig undergravd den internasjonale mottakelsen av det amerikanske prosjektet, spesielt i forbindelse med risikoen for spredning av atomdrevne skip i teatret en gang Pandoras boks ble åpnet av Joe Biden.

Det tok imidlertid bare ett år å normalisere internasjonale forhold i dette teateret igjen, blant annet mellom Australia, USA og Frankrike, i stor grad pga. økningen i spenningen mellom Beijing og Taiwan på den ene siden, og krigen i Ukraina på den andre. Japanske myndigheter, som hittil har vært ganske forsiktige og tilbakeholdne med hensyn til mulig involvering i å støtte Taiwan og mulige amerikanske operasjoner for å beskytte øya i tilfelle trussel, har endret sine posisjoner betydelig, ikke bare ved å kunngjøre offensive bevæpningsprogrammer for å holde Beijing i sjakk dersom situasjonen skulle forverres, samt ved åpent å kunngjøre sin støtte til Taiwans autonomi og den nåværende status quo, og spesifisere at øyas autonomi nå var et strategisk spørsmål for Tokyo.

JapanF35 Militære Allianser | Forsvarsanalyse | Australia
Det japanske luftvåpenet har bestilt 147 F-35 jagerfly, inkludert 42 F-35B vertikale eller korte start- og landingsfly for å bevæpne sine to Izumo-klasse hangarskip

Samtidig har Japan på mange områder rykket nærmere forsvaret av de tre aktørene i Aukus-alliansen, med USA for å styrke sitt anti-missilforsvar og dets sekundære angrepsevner, inkludert mot kinesisk jord, med Australia for å øke områder med samarbeid og militærøvelser, og med Storbritannia, med felles utvikling av et mellomdistanse luft-til-luft missil, samt samarbeid mellom Tempest og FX kampflyprogrammene. Så det var bare et spørsmål om tid før Tokyo kom til offentlig å vurdere å bli med i Aukus-alliansen. Og tiden ser ut til å ha kommet, hvis vi skal tro talen til YAMAGAMI Shingo, japansk ambassadør i Australia, i anledning Aukus-konferansen som ble holdt i Canberra 14. november.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære allianser | Forsvarsanalyse | Australia

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler