Har sammenslåingen av Tempest- og FX-programmene overbevist Tyskland om å relansere FCAS?

For noen dager siden bekreftet Dassault Aviation at forhandlinger med Airbus DS angående industriell deling rundt FCAS-programmet faktisk hadde vært vellykket, og at programmet nå var klart til å begynne fase 1B av demonstratordesign. Hvis denne kunngjøringen ble ønsket velkommen av Paris, Berlin og Madrid, skyldes det en åpenbar oppmykning av tyske posisjoner, som har aksepterte plutselig de røde linjene trukket av Dassault Aviation, spesielt når det gjelder pilotering av den første søylen, den som skal designe NGF-kampflyet og dets flykontroller nøyaktig. Ved første øyekast kan man tro det politisk press fra de to regjeringene, og våpenbyråene på begge sider av Rhinen, var opphavet til denne utviklingen. Men nylige nyheter har brakt frem en annen hypotese, langt fra å være meningsløs.

Faktisk, i flere måneder, hadde London og Roma gjort en stor innsats for å bringe FCAS-programmene og kampflyene Tempest, motstykke til FCAS og NGF, nærmere FX-programmet utviklet av Japan. Allerede for noen måneder siden var det inngått avtaler om propellen til det japanske flyet, som skulle låne turbojeten utviklet av Rolls-Royce for Tempest, samt for andre teknologiske broer mellom de to programmene. Men de siste ukene har det dukket opp en ny hypotese som blir mer og mer presserende, sammenslåing av de to programmene gjør den japanske FX og den italiensk-britiske Tempest til samme enhet. Og mens Paris, Berlin og Madrid kunngjorde avtalen som tillater FCAS å starte på nytt, kunngjorde London, Roma og Tokyo, samme dag, at en avtale snart vil bli signert, muligens denne uken, for sammenslåing av de to programmene FCAS og FX.

FX Tyskland | Forsvarsanalyse | Jagerfly
Japanske FX- og FCAS-programmer som samler Storbritannia og Italia for snart å slå seg sammen

Siden den nesten samtidige kunngjøringen av lanseringen av FCAS- og FCAS-programmene i 2017, har imidlertid mange stemmer, både innen Luftwaffe og Forbundsdagen, blitt hevet til beklager at programmet er vanlig, eller til og med for et nytt partnerskap med Storbritannia og Italia, slik tilfellet var for Tornado og Typhoon, heller enn med Frankrike. Denne hypotesen ble systematisk offisielt utelukket av tyske myndigheter, Berlin ønsket ikke å bygge sitt nye apparat med London etter Brexit, men selv på det høyeste nivået i staten ble hypotesen om at Berlin gikk over til det italiensk-britiske regelmessig nevnt, hvis FCAS-programmet med Frankrike skulle kollapse. Med andre ord, for Berlin var FCAS en perfekt plan B i forhold til FCAS, og tillot tyske selskaper å være i en sterk posisjon under forhandlinger med sine franske kolleger.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Forsvarsanalyse | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler