Russisk luftvernforsvar fanget av ukrainske droner

De to påfølgende angrepene utført av ukrainske droner mot to russiske flybaser med strategiske eller langtrekkende bombefly ble mye kommentert i media. Utover den åpenbare suksessen til ukrainerne, som skadet minst to fly, en Tu-95 strategisk bombefly på Engels-2-basen og en Tu-22M3 langdistansebomber på Dyagilevo-basen, klarte de også å utføre bemerkelsesverdig presis angriper med droner forvandlet til lokalt produserte kryssermissiler, uten å bruke vestlige våpensystemer. Fremfor alt viste disse to angrepene, som dagens mot et flydrivstoffdepot i Kursk-regionen, grensene for russisk luftvernforsvar, ofte presentert før konflikten som så effektive at det fullstendig kunne stenge landets luftrom.

For å gjennomføre streikene sine utnyttet ukrainerne flere svakheter i det russiske systemet. For det første ble disse utført, ser det ut til, av Tu-141 Strizh rekognoseringsdroner modifisert av ukrainske ingeniører siden 2014. Denne 15 meter lange dronen med en masse på 6 tonn drives av en Tumansky KR-17A turbojet som gir en skyvekraft på 2,5 tonn , som lar flyet nå en høy subsonisk marsjfart på rundt 1000 km/t, over en avstand på tusen kilometer. Opprinnelig ment å utføre rekognoseringsoperasjoner i middels høyde, ville de ukrainske Tu-141-ene blitt modifisert for å kunne følge navigasjon i lav høyde, under 1000 meter, for å operere under deteksjonsgulvet til luftvernsystemer russisk lang- rekkeviddefly som S-300 og S-400. Rekognoseringsutstyret er på sin side erstattet av en militær ladning av ukjent kraft, som kan anslås til flere titalls kilo sprengstoff etter skaden å dømme.

TU141 Forsvarsanalyse | Strategiske bombefly | Russisk-ukrainsk konflikt
Siden 2014 har ukrainske ingeniører modifisert Tu-141 rekognoseringsdroner til høyhastighets kryssermissiler i lav høyde.

For å forklare presisjonen av de to ukrainske streikene, kan to hypoteser fremsettes. På den ene siden kan Tu-141 utstyres med et GPS-sporingssystem for å treffe faste mål, slik tilfellet er i dag mot Kursk drivstoffdepot. I tilfellet med Engels og Dyagilevo ser det imidlertid ut til at missilet traff nær en drivstoffbil nær et fly, noe som virker svært usannsynlig uten terminalveiledning, for eksempel ved bruk av en laserstråle implementert ved hjelp av en lett drone av spesialstyrker som opererte i nærheten, en teknologi som allerede er implementert på andre ukrainske missiler som antitankmissilet Skif i bruk siden 2011. Men den største bragden med de ukrainske angrepene var, uten den minste tvil, å ha klart å beseire det kraftige russiske luftvernforsvaret, å angripe flybaser med svært høy strategisk verdi flere hundre kilometer fra grensene ukrainere, som Engels som huser det meste av den russiske strategiske bombeflyflåten.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Strategiske bombefly | Russisk-ukrainsk konflikt

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


Takk til Olivier Dujardin for å bidra til denne artikkelen.

For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler