Lightning-Carrier lette hangarskip-konseptet ble ansett som vellykket av den amerikanske marinen under forsøk

Konseptet med et lett hangarskip er i ferd med å gjenvinne fargen med Lightning-Carrier-programmet i den amerikanske marinen for å takle maktøkningen til den kinesiske marinen.

På høyden av den amerikanske innsatsen for å gjenerobre Stillehavsøyene, stilte den amerikanske marinen rundt tjue tunge hangarskip av Essex-klassen, disse skipene utgjorde den amerikanske marinekampstyrken for å motvirke og ødelegge den mektige japanske flåten.

Imidlertid ble en stor del av oppdragene til amerikansk marineluftfart, i Stillehavet som i Atlanterhavet, enten de eskorterte marinekonvoier eller støttet amfibiestyrker under angrep, utført fra 9 lette hangarskip av uavhengighetsklassen og 50 eskortefly i Casablanca-klassen. transportører.

190 meter lang for en lastet deplasement på 15.000 tonn, satte de lette hangarskipene i Independence-klassen ut 35 Hellcat- og Avenger-fly, sammenlignet med 28 for de 10.000 tonns eskorte hangarskipene i Casablanca-klassen, for å holde luften i sjakk. marine- og ubåttrusler rettet mot konvoier eller demonterte styrker.

Det lette hangarskipet spilte en viktig rolle under andre verdenskrig
Casablanca-klassens eskorte hangarskip (her USS Guadalcanal) spilte en avgjørende rolle i Stillehavskampanjen, men også i eskortering av konvoier i Atlanterhavet.

Med ankomsten av de første ombordsatte jetflyene på slutten av 40-tallet, ble dimensjonene på hangarskip raskt økt, og gikk fra 250m og 30.000 tonn for Essex-klassen, til 300 meter og 55.000 tonn for hangarskip. tungvekter av Midway-klassen .

Utviklingen av det lette og mellomstore hangarskipet under den kalde krigen

Når det gjelder de lette hangarskipene eller eskorte hangarskipene, forlot de tjenesten, fordi de var ute av stand til å effektivt innkvartere de nye flyene, på grunn av deres begrensede tonnasje. På 60-tallet ble den amerikanske marinen definitivt kvitt denne typen skip for å utstyre seg utelukkende med tunge hangarskip.

Frankrike og Storbritannia utviklet på sin side modeller av mellomstore hangarskip med mindre dimensjoner enn amerikanske skip, men i stand til å implementere moderne skipsbårne jagerfly, med klassene Clemenceau og Hermes, skip på 35.000 270 tonn og XNUMX meter.

Clemenceau hangarskip med Super Etendrad Alizes og Etendrad IV eskortert av FAA Cassard hangarskip | Forsvarsanalyse | FORENTE STATER
med et deplasement på bare 32.000 45.000 tonn, var Clemenceau halvparten så tung som dens samtidige US Navy. Dette er fortsatt tilfelle i dag med Charles de Gaulle og dens 90.000 XNUMX tonn, sammenlignet med de XNUMX XNUMX tonnene til Nimitz.

Mens påbegynte kampfly med årene ble tyngre og mer effektive, virket konseptet med et lett hangarskip anakronistisk på begynnelsen av 70-tallet, i hvert fall inntil fremveksten av ekteparet dannet av de britiske hangarskipene av Invincible-klassen og Sea Harrier, marineversjonen ombord av Hawker Siddeleys korte vertikale start- og landingsjagerfly, et par som demonstrerte sin effektivitet under Falklandskrigen i 1982.

Knapt 207 meter lang for et deplasement på 20.000 XNUMX tonn, brakte hangarskipene av Invincible-klassen konseptet med et lett hangarskip oppdatert, og inspirerte en rekke marinestyrker som forpliktet seg til å utstyre seg med et jagerfly, innebygd basert på de samme paradigmene.

Samtidig, med inspirasjon fra Skijump utviklet av britene, utviklet sovjeterne en modell av mellomstor hangarskip uten katapulter, men utstyrt med arresteringslinjer, Kuznetzov-klassen, og avhengig av klassiske kampfly med utmerket take- off thrust-til-vekt-forhold, slik som Mig-29 og Su-33.

Ankomsten av Harrier og deretter F-35B Lighting II

Disse to tilnærmingene er mye brukt i dag, enten av vestlige mariner som er avhengige av Harrier og nå F-35B, eller av de russiske, kinesiske og indiske marinene med tilnærminger avledet fra Kuznetzov.

Det var det samme for den amerikanske marinen og spesielt US Marine Corps som siden midten av 80-tallet hadde brukt McDonnell Douglas AV-8B Harrier II jagerfly ombord i Tarawa-klassen angrepshelikopterskip, og Iwo Jima.

Hvert angrepshelikopterskip stilte deretter 8 til 10 jagerfly sammen med angreps- og angrepshelikoptrene, med oppdraget å beskytte og støtte de avmonterte amfibiske styrkene.

USS Nimitz e1606743139998 Hangarskip | Forsvarsanalyse | FORENTE STATER
Den amerikanske marinens Nimitz-klasse tunge kjernefysiske hangarskip kan operere opptil 85 fly, inkludert rundt seksti jagerfly, tilsvarende en jagerskvadron.

Hangarskipsoppdraget var strengt delegert til tunge hangarskip, og spesielt til Nimitz-klassen kjernefysiske hangarskip, 330 meter lange og veide 90.000 60 tonn, som var i stand til å implementere alle enheter om bord fra den amerikanske marinen, inkludert nesten XNUMX Hornet, Tomcat og Corsair II jagerfly.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 hangarskip | Forsvarsanalyse | FORENTE STATER

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler