Iran bør motta russiske Su-2023 jagerfly i 35 ifølge Pentagon

På begynnelsen av 70-tallet ble Iran ansett som en av USAs mest verdifulle allierte i Midtøsten for å kunne kontrollere den sovjetiske trusselen så vel som den økende makten til de irakiske væpnede styrkene i stor grad støttet og utstyrt av Moskva. I 1972 autoriserte president R. Nixon salg til Teheran av et av de mest avanserte kampflyene i det amerikanske arsenalet, F-14 Tomcat, samt det splitter nye AIM-54 Phoenix-missilet med aktiv radarføring som er i stand til å nå luftmål opp til 130 km unna, for å motvirke ankomsten av nye Mig-25-er innenfor de irakiske luftstyrkene. Da Sha-regimet ble styrtet av den islamske revolusjonen i 1979, stilte det iranske luftforsvaret med en formidabel jagerflåte med 80 F-14 Tomcats, mer enn 220 F-4 Phantom 2s og 130 F-5 Freedom Fighters. Men gisselkrisen ved den amerikanske ambassaden i Teheran overbeviste Washington om å innføre svært strenge sanksjoner mot landet, og i prosessen kansellerte ordrene på 160 F-16 og 230 F-18 undertegnet kort før regimets kollaps .

Mulighetene for Teheran til å skaffe nye fly var da svært begrenset, Sovjetunionen og Frankrike støttet aktivt Baathist-Irak, Storbritannia ble på linje med Washington, og Beijing hadde ikke på den tiden et strukturert eksporttilbud. Faktisk, gjennom hele krigen mot Irak, fra 1980 til 1988, måtte de iranske luftstyrkene operere i fullstendig autarki, ikke uten suksess mot de irakiske MIG, Sukhoi og Mirage. På slutten av denne krigen, på grunn av kampslitasje, men også kannibalisme av fly i mangel av deler, hadde imidlertid den iranske jagerflåten halvert seg, og møtt enorme vanskeligheter med hensyn til tilgjengelighet, mens vestlige og sovjetiske sanksjoner fortsatte å gjelde. Teheran klarte å anskaffe, på begynnelsen av 90-tallet etter de første i Gulfen, nye jagerfly, 40 Mig-29 fra Moskva samt 24 kinesiske J-7, mens rundt førti Su-22 og rundt tjue Mirages irakiske F1 kom til søke tilflukt i Iran for å unnslippe den allierte luftkampanjen mot Bagdad.

IRIAF F 14 e1670686732737 Analyseforsvar | Atomvåpen | Jagerfly
De iranske luftstyrkene har fortsatt rundt tjue F-14 Tomcats i flyvende tilstand, samt noen få AIM-54A Phoenix-missiler, selv om egenskapene til dette revolusjonerende missilet på begynnelsen av 70-tallet nå er mye mindre imponerende.

Siden den gang har den teoretiske beholdningen av den iranske jagerflåten knapt endret seg, bortsett fra på grunn av slitasje knyttet til ulykker, aldring av flåten og vedlikeholdsvansker. Fra 2006, etter gjenopptagelsen av urananrikingsarbeidet i Teheran, ble det innført svært strenge sanksjoner mot landet av FNs sikkerhetsråd, og fratok dets luftstyrker enhver mulighet for modernisering, inkludert fra Moskva eller Beijing. Videre, mens den iranske forsvarsindustrien har gjort betydelige fremskritt de siste årene på visse områder, som droner, ballistiske missiler et luftvernforsvar, forblir utformingen av et effektivt moderne jagerfly unnvikende, til tross for inkonklusive forsøk fra flyprodusenten HESA med Saeqeh og Kowsar lette jagerfly avledet fra F-5. Men ting kan godt endre seg i månedene som kommer. Faktisk, ifølge Pentagon, ville Iran ha sendt piloter og vedlikeholdsteam til Russland for å trene på Su-35s, det mest avanserte jagerflyet i de russiske luftstyrkene, og kunne motta rundt tjue fly fra 2023 for å styrke og modernisere sine styrkers luft.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Atomvåpen | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

4 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler