Kan Europa få slutt på krigen i Ukraina?

I forrige uke en analyse publisert av tenketanken Rand Corporation studerte risikoene knyttet til den langsiktige forlengelsen av den ukrainske konflikten, samt løsningene som kunne foreslås av Washington for å begrense dem. Som de fleste studiene publisert av Rand, var denne svært relevant, dokumentert og objektiv, både i diagnosen og i de anbefalte løsningene. Dette startet imidlertid fra et grunnleggende postulat som krever en viss forsiktighet med hensyn til anvendeligheten av de presenterte resultatene: faktisk studerte denne studien kun konflikten i Ukraina fra Washingtons handlingssynspunkt og dens konsekvenser for USA. Og siden vi bruker samme metodikk fra et europeisk synspunkt, er funnene, men også risikoene og de anbefalte løsningene for å kontrollere dem, betydelig forskjellige.

Først er det nødvendig å skille det som er felles for de to synspunktene. Dermed er risikoen for at konflikten som er beskrevet i den amerikanske analysen henger sammen, fortsatt svært betydelig uansett synspunkt. Det er faktisk i stor grad knyttet til endring av holdning til Moskva i gjennomføringen av denne krigen, ved å ha gått midt på sommeren fra taktisk ledelse av en spesiell militær operasjon til strategisk ledelse av en kritisk konflikt som mobiliserer alle landets ressurser, og til fravær av strid i den russiske opinionen. Likeledes er de to strategiske risikoene beskrevet i Rand-analysen, nemlig risikoen for å krysse atomterskelen, og risikoen for utvidelse av konflikten utover de ukrainske grensene, med mulig involvering av NATO, de samme, enten de observeres fra Washington eller Paris, Roma eller Warszawa.

PLA J 15 Tyskland | Forsvarsanalyse | Artilleri
Kina og utviklingen av dets militære verktøy representerer Pentagons hovedanliggende i dag, mye mer enn Russland og Ukraina.

En tredje stor risiko angår imidlertid direkte europeere, og langt mindre amerikanere, til det punktet at den ikke vises i Rands analyse. En av de kritiske truslene mot Ukrainas fremtid, og mot den betraktelige styrkingen av den russiske trusselen mot europeiske land som et ukrainsk nederlag ville innebære, er ingen ringere enn muligheten for en tilbaketrekning eller en betydelig reduksjon i amerikansk militærhjelp. til Kiev. Denne risikoen kan være konsekvensen av en demokratisk endring i Washington, for eksempel hvis Donald Trump skulle vinne presidentvalget i 2024, eller følge av at det dukker opp nye konflikter eller risiko for konflikter som direkte truer amerikanske interesser mye mer enn den ukrainske krisen, som for eksempel ved en brann i Midtøsten rundt en israelsk-iransk konflikt, eller i Stillehavet dersom Pyongyang skulle starte fiendtligheter med Sør-Korea, eller hvis Beijing skulle sette i gang en invasjon av Taiwan. Mens amerikansk militærhjelp representerer 70 til 80 % av all vestlig militærhjelp til Kiev, vil ukrainsk motstand mot de russiske hærene åpenbart være svært truet dersom denne amerikanske bistanden skulle tørke opp.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Forsvarsanalyse | Artilleri

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

3 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler