Det er et godt tidspunkt å forlate de avskrekkende investeringene fra budsjettunderskuddet

Frankrike investerer mellom 5 og 7 milliarder euro hvert år for å finansiere den viktigste komponenten i sitt forsvar, nemlig dets kjernefysiske avskrekkende middel. Stoler på 4 ballistiske missilubåter av triomfantklasse, hver bevæpnet med 16 M45 og M51 interkontinentale ballistiske missiler, samt to skvadroner med jagerfly Rafale Bevæpnet med ASMPA supersoniske kjernefysiske missiler, er fransk avskrekking designet for å holde enhver motstander i sjakk som kommer for å true landet eller dets strategiske interesser, selv om det selv er utstyrt med en avskrekkingsstyrke. I årene som kommer, med utviklingen av nye 3. generasjons kjernefysiske ballistiske missil-ubåter som vil erstatte Triomphant-klassens skip fra slutten av det neste tiåret, den av erstatningen for ASMPA-missilet samt moderniseringen av styrkene som støtter implementeringen , forventes kostnadene for fransk avskrekking å øke betydelig, for å avgjøre mellom €8 og €10 milliarder per år under den neste militære programmeringsloven.

Hvis fransk avskrekking utgjør hovedpilaren i nasjonalt forsvar, så vel som en kritisk komponent i de europeiske landene som er alliert med Frankrike innenfor rammen av EU eller NATO, representerer det også en svært betydelig budsjettmessig vekt. , som hindrer finansieringen av andre programmer i den konvensjonelle sfæren. Dette skader faktisk ytelsen til de franske hærene, men også innovasjonen og derfor eksportkapasiteten til forsvarsindustrien. Samtidig er Frankrike, i likhet med sine europeiske partnere i eurosonen, underlagt budsjettstabilitetspakten, og må redusere budsjettunderskuddet til under 3 % av BNP. Ved flere anledninger de siste årene har det blitt hevet stemmer i Frankrike og andre steder for å prøve å fjerne forsvarsinvesteringer fra det offentlige underskuddet, noe som kommer til å vanskeliggjøre landene som gjør en betydelig innsats på dette området til fordel for hele alliansen. , mens det favoriserer de som investerer betydelig mindre på dette området, og som faktisk er avhengig av den kollektive forsvarskapasiteten for å balansere sine offentlige utgifter.

Un Rafale F3 av luftkomponenten til den franske avskrekkingen utstyrt med et ASMPA-missil Militære allianser | Forsvarsanalyse | Atomvåpen
Luft- og romstyrken implementerer to atomskvadroner utstyrt med Rafale og supersoniske kjernefysiske missiler ASMPA

Men det har nettopp dukket opp en feil i europeernes uforsonlighet, spesielt i landene som er mest fast på budsjettbalanser. Etter russisk aggresjon mot Ukraina, har forsvars- og investeringsstillinger på dette området blitt fullstendig stilt spørsmålstegn ved, også på budsjettområdet. For to dager siden kunngjorde således den estiske statsministeren, den svært målbevisste Kaja Kallas, at hun hadde til hensikt å foreslå for sine europeiske partnere implementering av en prosedyre for saminvestering og samutvikling som kan sammenlignes med den som ble på plass under Covid-krisen, å finansiere produksjon og anskaffelse av ammunisjon, spesielt artilleri, for raskt å styrke lagrene til europeiske hærer og effektivt støtte de ukrainske hærene som er svært anspente i dette området. Andre land, som Polen, men også Italia, har implementert investeringsstrategier inspirert av de som er arvet fra Covid-krisen og er avhengige av europeisk finansiering for å finansiere moderniseringen av hærene deres. I denne sammenheng er det kanskje aktuelt for Frankrike å be om fjerning av investeringer knyttet til atomavskrekking fra beregningen av budsjettunderskudd innenfor rammen av stabilitetspakten.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære allianser | Forsvarsanalyse | Atomvåpen

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler