Hvorfor kunngjorde V. Putin suspensjonen av New Start-avtalen om begrensning av atomvåpen?

Etter den cubanske missilkrisen oppfattet både amerikanere og sovjeter den eksistensielle faren representert av det uforholdsmessige atomarsenalet som de to supermaktene hadde, men også de kolossale kostnadene som dette våpenkappløpet medførte for de to landene. Det tok imidlertid nesten 7 år før de to landene begynte å diskutere dette emnet. Disse vil bli gjennomført i Helsinki i november 1969, for å føde den 26. mai 1972 til den første strategiske våpenreguleringstraktaten, kalt Strategic Arms Limitation Talks, eller SALT. Denne planla å fryse antallet ICBM ballistiske missiler holdt av de to sidene på deres nivå på undertegningsdatoen, samt antallet nye SLBM strategiske ballistiske systemer lansert fra ubåter til et antall som ikke overstiger antallet ICBMer. Arten av denne avtalen førte til en betydelig økning i ballistiske missilbeholdninger til de to landene mellom 69 og 72, men også til utviklingen av multiple re-entry vector technology, eller MIRV, som tillater flere atomstridshoder å bære om bord. fra et enkelt missil.

Et år senere begynte Washington og Moskva forhandlinger om en ny traktat, SALT 2, som skal undertegnes i 1979, som markerer den første avtalen som effektivt begrenser antallet uavhengige kjøretøy, ikke missiler, til 2.250. , og antall ballistiske missiler Mirvés til 1350. Igjen ble det iverksatt tekniske reaksjoner for å omgå begrensningene SALT II har pålagt, spesielt utviklingen av langdistanse kryssermissiler som er i stand til å bære et kjernefysisk stridshode. På grunn av sin lave hastighet, og til tross for kraften til atomvåpnene om bord, utgjorde ikke disse missilene et førsteangrepsvåpen, og falt derfor ikke innenfor avtalens virkeområde. Den sovjetiske intervensjonen i Afghanistan og Euromissile-krisen suspenderte nedrustningsforhandlingene frem til oppløsningen av Warszawapaktblokken. Denne nye traktaten, initiert av Ronald Reagan, vil bli undertegnet i 1991, og vil bli brukt i 1994, og ble utnevnt til START for Strategic Arms Reduction Treaty. Den sørget for begrensning av det totale antallet vektorer til 5000 enheter, og antallet strategiske ballistiske missiler til 850 som er i stand til å bære maksimalt 2500 stridshoder, mens antallet strategiske bombefly for første gang ble tatt i betraktning. Ved anvendelse av denne traktaten ble russisk strategisk kjernefysisk kapasitet delt med 3 og USAs med 2, for til slutt et vesentlig tilsvarende antall atomstridshoder i tjeneste i de to landene.

lansering av en tomahawk-missil Forsvarsanalyser | Atomvåpen | Strategiske bombefly
Utviklingen av kryssermissiler ble fremskyndet av begrensningene som ble pålagt av SALT II-traktaten

START ble erstattet av den nye START-traktaten i 2010, etter at en mellomtraktat, Strategic Offensive Reduction Treaty, eller SORT, ble lagt over den fra 2003. SORT sørget for en betydelig reduksjon i antall atomstridshoder i bruk, som skulle reduseres til 2200 enheter for hvert land, uavhengig av strategisk eller taktisk våpen. Den erstattet ikke START, men supplerte den ved å pålegge større begrensninger. NEW Start, ble signert i 2010 og ble tatt i bruk i 2011. Ved å oppsummere START og SORT, innførte den en grense på antall missiler og bombefly til 800, hvorav 700 var operative, og antall stridshoder i bruk til 1550. Atomfyringen stridshoder i reserve ble ikke vurdert av denne traktaten, vel vitende om at fristene for å bygge og utstyre strategiske vektorer til disse stridshodene langt overskred den forutsigbare omkretsen av en atomkonflikt. I tillegg ble det satt på plass en rekke gjensidige krysskontrollprosedyrer, samt prosedyrer for øvelser og tester av bevæpning. Andre avtaler, som traktaten om begrensning av mellomdistansevåpen undertegnet i 1988 av Washington og Moskva på slutten av Euromissile-krisen, eller Open Skies-avtalen som ble undertegnet et år senere, fullførte deretter det internasjonale lovgivende arsenalet for å håndtere risikoen av et nytt atomvåpenkappløp. Dessverre, siden den datoen, har alle disse sikkerhetstiltakene blitt opphevet, først i 2018 da Donald Trump kunngjorde USAs uttreden av INF-traktaten ved å peke på utviklingen av det nye 9M29 Novator-missilet, et år senere av Vladimir Putin avslutte Open Skies-traktaten, og i dag har den russiske presidenten kunngjort suspensjonen av Russland fra NEW Start-traktaten. Selv om avgjørelsen til den russiske lederen er svært bekymringsfull, er imidlertid ikke overraskende.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Atomvåpen | Strategiske bombefly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler