F-35A, Su-75, FC-31..: hvilket jagerfly vil erstatte F-16 fra De forente arabiske emirater?

I september 2020, på bakgrunn av en historisk avtale mellom De forente arabiske emirater og Israel, kunngjorde den amerikanske presidenten Donald Trump at Abu Dhabi kjøpte Reaper-droner, men også av EA-18G Growler elektroniske krigføringsfly og spesielt av 50 nye generasjoner F -35A jagerfly, en første i Midtøsten. Til tross for det enorme beløpet på 23 milliarder dollar som denne ordren representerte, var kongressen mer enn forsiktig på dette emnet. Og til tross for innsatsen til president Trump som, til den siste dagen av hans mandat, prøvde å tvinge hånden til amerikanske parlamentarikere til å godkjenne ordren, var det umiddelbart suspendert av Joe Biden så snart han ankom Det hvite hus. For den nye amerikanske administrasjonen ga UAEs valg, spesielt når det gjelder utplassering av 5G-nettverket tilskrevet kinesiske Huawei, reelle problemer, mens F-35, i likhet med Reaper og Growler, inntil da hadde vært forbeholdt de nærmeste allierte fra Washington, medlemmer av NATO eller en streng bilateral allianse (Singapore, Japan, Australia og Sør-Korea).

Stilt overfor utsettelse fra Det hvite hus og den amerikanske kongressen mistet myndighetene i Emilia tålmodigheten og kunngjorde i desember 2021, størrelsesorden 80 jagerfly Rafale Fransk selskap fra Dassault Aviation for 16 milliarder euro. Imidlertid er Rafale F4 som skal leveres til UAE, skal erstatte de 59 Mirage 2000-tallet som ble bestilt mellom 1983 og 1997, og levert til slutten av 2000-tallet. F-35A skulle erstatte rundt 78 F-16 C/D Block 61 bestilt i 1998 og levert fra 2004. Men noen dager etter at bestillingen ble gjort offisiell i Frankrike, Abu Dhabi kunngjorde suspensjon av forhandlingene med Washington rundt superkontrakten inkludert F-35, sannsynligvis irritert av amerikansk nøling. Siden den gang har to andre spillere hoppet inn i denne muligheten, russiske Rostec med sin nye Su-75 Checkmate enmotors jagerfly, og kinesiske Shenyang med FC-31 Gyrfalcon, som fungerer som grunnlag for fremtidens utvikling. J-35” (uoffisiell betegnelse) som skal utstyre de nye hangarskipene til People's Liberation Army.

F 16e block60 UAE e1677162171387 Forsvarsanalyse | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly
De Emilianske luftstyrkene stiller i dag med 78 F-16 Block 61s, som er en av de mest avanserte i tjeneste, nest etter F-16 Block 70/72 når det gjelder modernitet. La oss være ærlige, det kan være effektivt, men fremfor alt er det veldig stygt...

Det skal sies at med rekkefølgen på Rafale, men også akselerasjonen av den globale geopolitiske rekomposisjonen, er Abu Dhabi i dag i en styrkeposisjon i sine forhandlinger. Ikke bare har Emiratet tid til å forhandle i sine beste interesser i flere år til uten å måtte forplikte seg til sine defensive evner, men det spiller nå en kritisk politisk og økonomisk rolle i Midtøsten og utover, og konfererer om denne fremtidige kontrakten har en geopolitisk dimensjon som går langt utover den eneste rammen av luftmakt. Og som vi vil se, kan hver enhet, med de politiske, industrielle og teknologiske begrensningene og mulighetene knyttet til det, skilte med avgjørende sterke sider og betydelige svake sider.

Lockheed-Martin F-35A Lightning II

I følge uttalelser fra den amerikanske hovedassistent-assistentsekretæren for Bureau of Political-Military Affairs, Stanley Brown, på sidelinjen av IDEX 2023-utstillingen, diskusjoner mellom amerikanske og UAE-myndigheter har aldri stoppet siden suspensjonen av forhandlingene rundt F-35 og Reaper (Growler har forsvunnet fra spekteret). Han mener imidlertid også, som begrepet «diskusjon» og ikke «forhandling» indikerer, at en slik hypotese vil ta flere år å realisere. Med andre ord, hvis F-35A forblir i løpet i UAE, er den ikke lenger den eneste konkurrenten, og heller ikke nødvendigvis i spissen for konkurransen. Lockheed-Martin-flyet har imidlertid mange fordeler å hevde mot sine russiske og kinesiske konkurrenter, først og fremst dens installerte og fremtidige flåte, som trolig vil overstige 3500 fly i midten av det neste tiåret. I tillegg vil jagerflyet representere ryggraden i US Air Force og Marines Corps, samt et flertall av vestlige luftstyrker, noe som er en utmerket garanti for bærekraft og skalerbarhet. Endelig kan enheten stole på visse svært avanserte egenskaper, for eksempel når det gjelder stealth og datafusjon, så vel som på et bredt spekter av ammunisjon av forskjellige typer, noe som gjør den til en svært allsidig enhet, perfekt skreddersydd, for eksempel ; å eliminere den iranske bakke-til-luft-trusselen om nødvendig.

F 35A USAF dekkeflyging USAF Defense Analyser | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly
F-35A har mange fordeler å komme med. Men de operasjonelle og politiske begrensningene som følger med det kan avskrekke Abu Dhabi.

Imidlertid kommer Lightning 2 også med sin del av begrensninger, den første har allerede blitt opplevd av Abu Dhabi, nemlig USAs permanente allestedsnærvær i alle prosesser knyttet til bruken av enheten, inkludert de enkleste, som å få noen frisk luft. Med andre ord, kjøp av F-35 gir også betydelig makt til Washington i kontrollen av landets militære luftoperasjoner, med mindre det oppnår et svært usannsynlig unntak gitt til dags dato kun til Jerusalem. Dette utgjør et lite problem for de fleste NATO-land og viktige allierte i den amerikanske stillehavsregionen, men det kan være en avgjørende faktor for Abu Dhabi, som har som mål å spille en større og mer autonom rolle i årene som kommer på den internasjonale scenen. På den annen side er enheten både dyr, om ikke ved anskaffelse, i det minste ved implementering og vedlikehold, og kompleks, med tilgjengelighetsrater fortsatt lave sammenlignet med enhetene den erstatter. . Til slutt vil den industrielle og teknologiske kompensasjonen rundt et potensielt anskaffelse av amerikanske F-35A være begrenset, eller i det minste sannsynligvis mye lavere enn de foreslåtte av Moskva og Beijing, mens Emiratene aktivt ønsker å utvikle sin egen forsvarsindustrielle og teknologiske base. .

Rostec Su-75 sjakkmatt


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler