Hvor mye ville det koste franske skattebetalere å tilpasse hærens høyintensive evner med Polen?

I flere måneder, i forbindelse med krigen i Ukraina og den generelle økningen i risikoen for stort engasjement i Europa og andre steder, var spørsmålet om kapasiteten til de franske hærene, og spesielt hæren, til å møte en konflikt med høy intensitet ” har blitt et tilbakevendende tema både i stortingssalen og i statlig kommunikasjon, media og sosiale nettverk.

Veldig ofte Polen, som har annonsert en kolossal innsats for å modernisere og utvide sine landkapasiteter på dette området i årene som kommer, er sitert som en referanse, noe som gjør Warszawa til et eksempel til etterfølgelse.

Den militære programmeringsloven for 2024-2030 som for tiden ferdigstilles, ser ikke ut til å ha fulgt denne veien, og har beholdt et format for den landoperative styrken, den væpnede armen til Hæren, hovedsakelig identisk med hva den er i dag. i dag, og ved bare å utføre en sektoriell økning i visse kapasiteter, for eksempel innen etterretning, luftvernforsvar eller til og med dype angrep og droner.

I 2030, i henhold til denne planen, vil imidlertid hæren opprettholde en begrenset operativ styrke når det gjelder høy intensitet, med bare 200 moderniserte tunge Leclerc-stridsvogner, 650 relativt lette og dårlig bevæpnede VBCI-infanterikampvogner, mindre enn 120 155 mm rør og en håndfull enhetsrakettkastere, potensielt erstattet av amerikanske HIMARS.

Faktisk, i 2030 vil hæren faktisk være mer effektiv, spesielt med fortsettelsen av SCORPION-programmet og leveringen av VBMR Griffon og Serval for å erstatte VAB, og EBRC Jaguar for å erstatte AMX-10RC og ERC -90 Sagaie , og vil ha betydelig økte reserver når det gjelder ammunisjon, men også personell med makthevingen til nasjonalgarden.

Når det gjelder høy intensitet, vil det imidlertid være veldig langt fra de 6 polske tunge divisjonene som stiller med 1250 moderne M1A2 Abrams SEPv3 og K2PL Black kampvogner Panther, 1400 Borsuk infanteri kampvogner, 700 K9 Thunder selvgående kanoner og 500 K239 og HIMARS mobile rakettkastere.

Hvis Warszawa i mange områder, som luft- og marinestyrker og åpenbart når det gjelder avskrekking, må stole på sine allierte, vil det utvilsomt ha den største konvensjonelle landstyrken i Europa, betydelig overlegen summen av styrkene. Tyske, britiske, italienske og spanske landterritorier til sammen, de 5 sterkeste økonomiene på det gamle kontinentet.

K2 Svart Panther PL 01 Militær planlegging og planer | Militære allianser | Forsvarsanalyse
De første K-2 Black-stridsvognene Panther ble levert av Sør-Korea til Polen i slutten av 2022

Selv om vi bare kan glede oss over å se en alliert som utruster seg så effektivt i dette området, er det klart at polske posisjoner og holdninger i mange områder langt fra er på linje med europeerne i vest.

Dessuten har Warszawa åpenbart til hensikt å innta en sentral politisk posisjon i Øst-Europa, nettopp for å motvirke påvirkningen fra vesteuropeiske makter i EU, og stole på auraen om at det vil gi dette militære verktøyet i møte med den russiske trusselen.

For å balansere den politiske maktbalansen, enten i møte med militære trusler, russiske eller andre (Tyrkia, etc.), eller innenfor EU og NATO, ville det naturligvis være velkomment for Frankrike å gi sin hær med sammenlignbar makt, som mange tidligere senioroffiserer og generaler gjentar stadig på sosiale nettverk og i media.

Utover selve behovet er det imidlertid nødvendig å evaluere kostnadene og begrensningene som en slik transformasjon vil generere, for å bestemme dens budsjettmessige, men også sosiale bærekraft.

Og som vi vil se, ville den budsjettmessige innsatsen til en slik ambisjon langt fra være utenfor rekkevidde, siden den ville være under 0,25 % av fransk BNP i dag.

Målet med denne artikkelen er ikke å diskutere det optimaliserte organisasjonskartet til Hæren for å svare på disse truslene, vi vil ta utgangspunkt i et format ofte nevnt av spesialister på emnet, med en FOT brakt til 90.000 77.000 mann (mot XNUMX XNUMX i dag) for å bevæpne to tunge divisjoner dedikert til høy intensitet, og en kraftprojeksjons- og støttedivisjon som samler styrkemultiplikatorer og spesialiserte tropper som marinetroppene, fjelltroppene, fallskjermjegerstyrkene, aeromobilitetskomponenten (ALAT) og fremmedlegionen .


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær planlegging og planer | Militære allianser | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler