Japan og Sør-Korea planlegger tilnærming midt i økende regionale spenninger

For å møte oppgangen i makten til de kinesiske, men også nordkoreanske og russiske hærene i det vestlige stillehavsteatret, kan Washington stole på 3 sterke, militært effektive og moderne allierte: Japan, Sør-Korea og Taiwan. Dessverre for USA, og i motsetning til situasjonen i Europa der gårsdagens motstandere var i stand til å sette en stopper for sine tidligere spenninger for å møte Sovjetunionen fra slutten av 40-tallet, var risikoen i stillehavsteatret, om ikke mindre, i i alle fall mer lokalisert, gjennom hele den kalde krigen. Faktisk, langt fra å være tvunget til å gjøre felles sak i møte med en større trussel, har Tokyo, Taipei og Seoul fulgt forskjellige baner når det gjelder forsvarssamarbeid, mens spenningene som ble arvet fra overgrepene begått av de japanske keiserhærene gjennom den første en del av det XNUMX. århundre på disse to naboene, ble jevnlig forverret av nasjonalistiske bevegelser for interne politiske formål.

I 2020, mens de 3 landene er direkte avhengige av USA for deres forsvar, deler de felles store trusler og det er betydelige økonomiske avhengigheter mellom dem, deres væpnede styrker samarbeidet ikke, eller utvekslet til og med informasjon som var kritisk for alle, som deteksjon av nordkoreanske rakettoppskytinger. Siden den gang, spesielt på grunn av at nye ledere har kommet til makten i Japan og Sør-Korea, og spesielt den svært betydelige økningen i oppfatningen av den kinesiske og nordkoreanske trusselen, har forholdet mellom landene begynt å utvikle seg. Dette var spesielt tilfellet i mars 2021, under besøket til den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin, da den japanske forsvarsministeren Nobuo Kishi bekreftet at amerikanske styrker stasjonert i Japan kan bruke japanske baser for å støtte taiwanske væpnede styrker, disse kommer til å møte et kinesisk angrep. Siden den gang har ting utviklet seg videre, spesielt i anledning publisering av den nye japanske forsvars hvitboken sommeren 2022, som utpeker Kina, men også Russland som store trusler, og å utpeke Taiwans de facto selvstyre som et kritisk sikkerhetsspørsmål for landet.

Nord-Korea Hypersonisk glider Militære Allianser | Forsvarsanalyse | Sør-Korea
Nord-Korea avfyrte nesten 2022 ballistiske missiler og kryssermissiler i 88, hovedsakelig mot Japanhavet, mens Sør-Korea og Japan ikke har delt deteksjonsinformasjon siden 2019

Situasjonen var imidlertid mer kompleks mellom Tokyo og Seoul. Faktisk, under ledelse av Moon Jae-ins regjering, ble forholdet mellom de to landene betraktelig forverret i 2019, etter at den sørkoreanske høyesterett bekreftet gyldigheten av en regjeringsavgjørelse som krever betaling fra Japan for erstatning mot Sør-Korea for tvangsarbeidet til landet. befolkning i perioden med japansk okkupasjon av halvøya fra 1910 til 1945, mens for Tokyo var dette spørsmålet løst ved avtaler og økonomisk kompensasjon gitt i 1965 og deretter i 1998. Disse spenningene, opprinnelig økonomiske, førte til betydelig forverring av militært samarbeid , men langt fra å være veldig avansert mellom de to landene, spesielt med slutten på samarbeidet om påvisning av ballistiske missiler skutt opp av Nord-Korea. Det er høyst sannsynlig å gjenoppdage et samarbeid som nå er avgjørende for begge land i møte med økningen i rakettoppskytninger fra Pyongyang, men også for å samarbeide i møte med de stadig flere og betydeligere inngrepene fra den kinesiske og noen ganger russiske marine- og luftflåten, at Sør-Koreas utenriksminister Park Jin kunngjorde i helgen på en pressekonferanse at den sørkoreanske regjeringen jobbet med en ny plan som potensielt ville tillate de to landene å fornye økonomiske og spesielt militære bånd mer i dybden.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Alliances militaires | Analyses Défense | Corée du Sud

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler