Hvorfor er cruiseren igjen i ferd med å bli et troverdig alternativ for verdensflåter?

9. juli 1995 gikk USS Port Royal i bruk, den siste krysseren i Ticonderoga-klassen som ble med i den amerikanske marinen, men også den siste krysseren produsert i Vesten, eller i det minste utpekt som sådan. På global skala ble den bare fulgt av den russiske atomstridskrysseren Pyotr Veliki (Peter den store), 3. og siste enhet av Kirov-klassen å ha sluttet seg til den russiske marinen i 1998 etter 15 års bygging og de tre siste enhetene ble kansellert etter sammenbruddet av den sovjetiske blokken.

Etter dette produserte ingen av verdens store mariner en krysser, før den første av 2008 sørkoreanske tunge destroyere gikk i tjeneste i 3. klassen Sejong den store og dens 128 vertikale siloer for et deplasement på 10.000 166 tonn og 10 meter lange. Vi vil fortsatt måtte vente i mer enn XNUMX år på en andre klasse tunge destroyere, den kinesiske typen 055 på 12.000 180 tonn, 112 meter og XNUMX VLS, kommer ikke i bruk.

Siden har flere marinesoldater, bl.a den amerikanske marinen med DDG(x)-programmet, Italia med DDx-programmet, Eller Russland med Lider-klassen, annonserte lanseringen av et program rettet mot å skaffe tunge destroyere eller kryssere. Det gjenstår å fastslå årsakene til disse paradigmeskiftene som førte til den fornyede interessen til verdens store mariner for krysseren, etter at den var uelsket i nesten 30 år.

Hva er en cruiser?

For å svare på dette spørsmålet må vi først definere hva en cruiser er. Det finnes flere definisjoner, for eksempel basert på skipets tonnasje eller ildkraft. Men det mest relevante er ingen ringere enn det som gjør at overflatestridende enheter kan klassifiseres i henhold til deres hovedoppdrag med å strukturere deres design.

Dermed ville fregatter være spesialiserte eskorter og destroyere, tyngre eskorte med flere formål. I denne nomenklaturen skilles krysseren fra destroyeren ved at den ikke er en eskorte beregnet på å beskytte et større skip som et hangarskip eller et stort amfibieskip, men at den i seg selv representerer et større skip som er i stand, som er tilfellet med hangarskipet, med å kontrollere et teater og for dette formål ha alle midler til å treffe luft-, marine- eller landmål.

Åpenbart kan en krysser handle til fordel for et annet kapitalskip, slik oppdraget til amerikanske Ticonderoga var, men fremfor alt er det i stand til å kontrollere sin egen marinestyrke for å skape en stor operasjonell og politisk effekt.

Ticonderoga class cruiser Militær planlegging og planer | Tyskland | Forsvarsanalyse
Den siste krysseren som ble med i den amerikanske marinen var et skip i Ticonderoga-klassen i 1995

Derfor, på grunnlag av denne definisjonen, ser det klart ut til at den kinesiske Type 055, i likhet med den sørkoreanske Sejong le Grand, tilsvarer mye mer klassifiseringen av krysser enn ødelegger.

Dette bekreftes av det ofte observerte utplasseringsformatet til disse skipene ettersom de ofte utgjør hovedskipet til en flotilje som består av eskorter, fregatter eller destroyere, og logistikkskip, for å være i stand til å utføre sine primære oppdrag. , enten de er anti-skip, landstreik eller anti-ballistisk og anti-luftfartøy beskyttelse.

Det samme vil gjelde for fremtidige DDGx og DDx for US Navy og Marina Militare, eller tre nye russiske kryssere hvis konstruksjon ble annonsert av Vladimir Putin for noen uker siden, og som trolig vil være avledet fra den atomdrevne Lider-modellen presentert på russiske salonger i årevis. Og hvis ryktet om utviklingen av superdestroyere for Bundesmarine er fortsatt svært usikkert, er det likevel sant at fra nå av har kryssere igjen admiralitetenes gunst.

Sejong the Great, DDGx, Type 055..: Hvorfor vender cruiseren tilbake til forkant av verdensflåtene?

Denne tilbakevendingen til cruiseren er et resultat av utviklingen eller utseendet til en rekke samtidige faktorer. Den første av disse er ingen ringere enn ankomsten av landbasert slagammunisjon, som kryssermissilet, men også det ballistiske missilet og den lurende ammunisjonstypen drone, nå tilgjengelig i mange land.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær planlegging og planer | Tyskland | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler