Bør vi revurdere potensialet til marineartilleri for stridende overflateskip?

På begynnelsen av 2000-tallet begynte den amerikanske marinen å designe en ny klasse med tunge destroyere, DD-21-programmet, utpekt som "Land Attack Destroyers" basert på et nytt marineartillerisystem. Programmet vil gi opphav tilZumwalt klasse, et 190 meter langt skip med en lastdeplasement på nesten 16.000 tonn, med stor snikhet og en spesielt lav line på vannet for å redusere sårbarheten for antiskipsmissiler.

I tillegg til de 20 Mk47 vertikale utskytningssystemene med 4 siloer som hver har 4 ESSM kort- og mellomdistanse luftvernmissiler eller et Tomahawk kryssermissil, var skipets hovedbevæpning basert på 2 nye 155 mm kanoner betegnet Advanced Gun System, et artillerisystem forventet å skyte rundt ti granater per minutt, og med en rekkevidde på nesten 150 km med det nye Long Range Land Attack Projectile guided shell, eller LRAP.

Imidlertid, og som ofte var tilfellet for mange store amerikanske programmer etter den kalde krigen, Zumwalt-klassen og AGS-systemet mislyktes, den første da utviklingskostnadene eksploderte til det punktet at flåten på 32 destroyere ble redusert til 3 skip til en pris av 21 milliarder dollar, prisen på to Nimitz-klasse hangarskip, samt ved å forlate det andre, allerede montert på Zumwalt, mens prisen på hvert LRAP-skall oversteg en halv million dollar, veldig langt fra målene som opprinnelig var målrettet av den amerikanske marinen.

1950: Missiler begynner å erstatte marineartilleri

Bortsett fra dette mislykkede initiativet, mistet marineartilleriet, fra slutten av 50-tallet, sin sentrale rolle i bevæpningen av overflatestridende enheter, fregatter, destroyere og kryssere.

Således, der krysseren Colbert, bevæpnet i 1957 og det siste skipet av denne typen designet i Europa, ved lanseringen bar 8 doble 127 mm tårn og 10 dobbeltrørs 57 mm luftvernkanoner, etterfulgt av destroyerne, i Frankrike som overalt i verden, favoriserte bruken av missiler, enten det er luftvern, anti-skip eller anti-ubåt, til skade for marineartilleriet som oftest ble redusert til ett eller to monteringer.127 mm.

Fenomenet vokste gjennom flere tiår, og i dag er ildkraften til et skip oftest redusert til dets rakettbærekapasitet alene, spesielt siden ankomsten av vertikale utskytningssystemer og nye missiler som utvider kapasiteten til disse skipene, både i tradisjonelle områder som f.eks. anti-fly, anti-skip og anti-ubåt krigføring, samt i nye som anti-ballistisk avskjæring og landovergrep ved hjelp av cruise- eller ballistiske missiler i årene som kommer.

marineartilleri var sentralt i utformingen av Zumwalt-klassens destroyere
Zumwalt-klassens destroyere skulle bruke to 155 mm AGS-systemkanoner med en rekkevidde på 150 km

Faktisk, i dag, bruker selv de mest imponerende og kraftig bevæpnede skipene, som den kinesiske Type 055, den sørkoreanske Sejong le grand eller den amerikanske Arleigh Burke Flight III, kun en enkelt 127 eller 130 mm, i tillegg til et lite kaliber stykker beregnet for kortdistanse selvbeskyttelse.

Og med unntak av visse land som Italia, spesielt dynamiske i feltet med granater med ekstra rekkevidde som Leonardo Vulcano, har marineartilleri blitt en sekundær bevæpning som hovedsakelig brukes til styrkegradering og muligens taktisk støtte i situasjoner med lav eller middels intensitet.

Nylige fremskritt innen landartilleri

Paradoksalt nok ble det samtidig gjort betydelige fremskritt innen landartilleri, med nye kanoner og nye granater som ikke bare var i stand til å treffe mål dobbelt så langt unna som de kunne, av samme kaliber, på begynnelsen av 2-tallet, men også med en presisjon nær den som oppnås med missiler, til betydelig lavere kostnader.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær planlegging og planer | Tyskland | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler