Den demokratiske republikken Kongo har som mål å anskaffe kinesiske J-10C jagerfly

Som mange afrikanske land, opplever Den demokratiske republikken Kongo betydelig økonomisk vekst, i størrelsesorden 6 % per år, delvis drevet av økningen i råvarer på den internasjonale scenen. Landet er faktisk en stor eksportør av gruveprodukter, og har betydelige reserver av gull, kobber, uran og Coltan, samt diamanter og olje. I dag representerer kongolesisk eksport, enten det er råvarer eller landbruksproduksjon, 22,5 milliarder dollar hvert år, eller en tredjedel av landets bruttonasjonalprodukt. Denne veksten, i stor grad støttet av de tallrike investeringene gjort av Kina, er imidlertid truet av den politiske ustabiliteten i landet, og spesielt av tutsi-opprøret i Nord-Kivu-regionen organisert rundt 23. mars-bevegelsen, eller M23, bestående av tidligere soldater fra CNDP hadde startet sitt opprør i 2012. Etter en periode med ro etter en massiv offensiv mot denne kongolesiske hærgruppen i 2013, gjenopptok den sine overgrep fra november 2021, og nådde et høydepunkt med Kishish-massakren november i fjor, etter å ha drept mer enn 120 sivile ifølge internasjonale organisasjoner.

Det er i denne sammenhengen at generalløytnant Franck Ntumba, som leder den militære husholdningen til det kongolesiske statsoverhodet, har økt anskaffelsen av militært utstyr de siste månedene, for å gi den regulære hæren de nødvendige midlene for å komme til slutt M23, men også for å forutse mulige grensekonflikter, spesielt med Rwanda anklaget av Kinshasa for å støtte opprørsbevegelsen. Dermed bekreftet sistnevnte for litt over en måned siden anskaffelsen av 9 kinesiskproduserte MALE (Medium Altitude Long Endurance) CH-4-droner, nettopp for å overvåke og muligens angripe M23-styrkene. CH-4 Rainbow er designet av CASC-selskapet og er en 1,3-tonns drone med et vingespenn på 20 meter, med en autonomi på 40 timer ved en hastighet på 350 km/t for en maksimal høyde på 7500 meter. Den kan spesielt være bevæpnet med AR-1 lette luft-til-bakke missiler og laserstyrte bomber. Dette oppkjøpet forverret tilsynelatende Kinshasas appetitt, siden forhandlinger ble åpnet med en kinesisk delegasjon med sikte på å anskaffe nye kampfly beregnet på å støtte 7 Su-25s samt 8 Mi-kamphelikoptrene -24 av sovjetisk opprinnelse som for tiden er i bruk.

CH 4B Angkasa Review 1024x704 1 e1679330097734 Analyserer forsvar | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly
DRC kunngjorde ordren på 9 kinesiske MALE CH-4 Rainbow-droner i begynnelsen av året for å motvirke gjenopptakelsen av kampene med M23-bevegelsen i Nord-Kivu.

I utgangspunktet så det ut til at diskusjonene mellom kongoleserne og kineserne fokuserte på anskaffelsen av FC-1, eksportversjonen av den kinesisk-pakistanske JF-17 Thunder. Derimot, ifølge nettstedet politico.cd, ville de kongolesiske militærmyndighetene ha uttrykt ønske om å anskaffe et fly tyngre enn Thunder, som opererer i samme kategori som den sørkoreanske FA-50 med en maksimal startvekt på 13 tonn og en bæreevne på 3,5 tonn. Det er klart at Kinshasa ønsker en enhet som tilbyr overlegen ytelse enn FC-1, selv om den generelt anses å tilby et svært attraktivt forhold mellom ytelse og pris, spesielt på grunn av god motorisering og moderne elektronikk ombord som lar den implementere svært avansert ammunisjon som f.eks. som luft-til-luft-missilene PL-10E og PL-15E, HD-1A supersoniske kryssermissiler samt forskjellige guidede bomber. For å møte Kinshasas forventninger foreslo den kinesiske delegasjonen deretter anskaffelsen av J-10C enmotors jagerfly, et mye mer effektivt fly, men også tyngre og dyrere enn Thunder.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

4 Kommentarer

  1. En gigantisk, maktesløs og korrupt stat, etnisk svært mangfoldig, fattige og raskt voksende befolkninger, knappe ressurser..., statlige (kinesiske) eller "private" (Glencore) interessenter
    Du likte Katanga, Biafra, i forrige århundre.. du vil elske KIvu og SE i DRC

    • En gigantisk, impotent og korrupt voksende stat, etnisk svært mangfoldig, fattige og raskt voksende befolkninger, knappe ressurser..., statlige (kinesiske) eller "private" (Glencore) interessenter
      Du likte Katanga, Biafra, i forrige århundre.. du vil elske KIvu og SE i DRC

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler