GCAP sjette generasjons jagerprogram spesialiserer seg på luftoverlegenhet

Det nye GCAP-programmet som samler Storbritannia, Italia og Japan, ser ut til å spesialisere seg i luftoverlegenhet for et fly som skal utvikles sammen med F-35A/B.

Annonsert på Farnbourouh-showet i 2018, Future Combat Air System-programmet og den britiske sjette generasjons jagerflyet Tempest ble deretter oppfattet av mange eksperter som et stolt svar på kunngjøringen om den kommende lanseringen av det fransk-tyske FCAS-programmet høsten 6.

Og selv om europeiske partnere, som italienske Leonardo eller missilprodusenten MBDA, deltok i det britiske programmet, mange spørsmål gjensto om finanspolitisk bærekraft av et slikt program fra London.

Ikke desto mindrebritenes politiske besluttsomhet vaklet ikke, og de første betydelige investeringene for utviklingen av programmet var ikke lenge til å bli indikert med, i forbifarten, en økonomisk modell forvaltet av PWc basert ikke på offentlige utgifter, men på den budsjettmessige og sosiale balansen til investeringene som gjøres.

Faktisk, der FCAS slet med å overvinne fransk-tyske forskjeller og så tidsfristene skli med mer enn ett år per år, fortsatte FCAS sitt arbeid, til det punktet å tiltrekke seg nye statlige partnere. Først av alt Italia i januar 2021, så et år senere, Japan ved å slå sammen European Tempest-programmet og Japanese FX.

Faktisk, i dag er ikke bare FCAS-programmet, siden det ble omdøpt til Global Combat Air Program eller GCAP-programmet, sikkert, men det tilbyr til og med mye mer robuste strukturelle parametere enn FCAS-programmet, preget av et år mellom Dassault Aviation og Airbus Defense & Plass for ledelsen av den første søylen i programmet som tar sikte på å designe Next Generation Fighter, kampflyet i hjertet av systemsystemet.

På den ene siden letter komplementariteten til kunnskap innen GCAP industriell deling innenfor programmet, spesielt siden Storbritannia, på grunn av sin erfaring, fortsatt er den ubestridte piloten og spesielt designeren av jagerflyet Tempest.

I tillegg er ambisjonene fremmet av de tre partnerne i GCAP-programmet når det gjelder forsvarsinvesteringer, alle høyere enn de som er fremmet av deres speil av FCAS-programmet, med spesifikt Japan som sikter mot et væpnet budsjett på over 3 milliarder dollar der Tyskland bare sikter seg inn på 100 milliarder dollar. Til slutt deler de tre landene en lignende arkitektur for fremtiden til sine luftstyrker.

New Generation Fighter NGF Concept Militær planlegging og planer | Forsvarsanalyse | Jagerfly
Oppfattet som mer robust enn det britiske programmet ved lanseringen, er FCAS i dag mye mindre sikker på sine relative styrker

Dermed er London, i likhet med Tokyo og Roma, allerede store brukere av F-35 Lightning II, spesielt B-versjonen med vertikal eller kort start og landing for å bevæpne de britiske hangarskipene Queen Elizabeth og Prince of Walles, de britiske hangarskipene. lette japanske Izumo og Kaga og de italienske hangarskipene Cavour og Trieste.

Videre er det sannsynlig at, i likhet med de japanske luftforsvarsstyrkene og de italienske luftstyrkene, vil Royal Air Force i fremtiden anskaffe F-35A i tillegg til F-35B i sin marine luftfart, for å fortette sine streikeevner og undertrykke motstridende forsvar.

Situasjonen er mye mindre klar i FCAS-programmet, der Frankrike faktisk ønsker et fullt allsidig fly til å erstatte sitt Rafale, mens Tyskland, og høyst sannsynlig Spania, i det minste vil implementere en spesialisert flåte av F-35, den første til å sikre NATOs atomoppdrag, den andre til å bevæpne hangarskipet Juan Carlos I , med en betydelig risiko for at ytterligere ordre vil komme inn spesielt for å kompensere for timeplanglidning for FCAS-programmet.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær planlegging og planer | Forsvarsanalyse | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler