Langdistanseartilleri: Franskmennene tenker på det, tyske industrimenn venter det

- Annonse -

Langdistanseartilleri har blitt et kritisk operativt problem for moderne hærer, dens effektivitet i høyintensitetskonflikter har blitt demonstrert bredt i Ukraina. Og på dette området gir moderne systemer, som HIMARS fra amerikanske Lockheed-Martin eller russiske Tornado S og G, betydelig merverdi i forhold til eldre systemer, spesielt på grunn av deres presisjon ogen rekke uten sidestykke av tidligere generasjons systemer.

I Vesten var det bare USA som hadde bevist kunnskap på feltet, sistnevnte hadde utviklet M270 MRLS som ble tatt i bruk i 1980 som et svar på de sovjetiske Grad og Smerch. Og faktisk, flere NATO-hærer, inkludert Tyskland, Frankrike, Storbritannia, men også Italia, Nederland, Hellas, Tyrkia og Norge, utstyrte seg på 80-tallet av denne enheten, noe som gjorde det mulig å nå mål på opptil 45 km med en sannsynlig sirkulær avstand på rundt ti meter, og betydelige destruktive kapasiteter.

Imidlertid hadde enkelte europeiske land, og spesielt Frankrike, kunnskapen om å utvikle lignende systemer. Sammenbruddet av den sovjetiske blokken, og den drastiske reduksjonen i størrelsene og budsjettene til europeiske hærer, tillot imidlertid ikke franske ingeniører å ta denne veien. Over Atlanterhavet begynte imidlertid den amerikanske hæren å utvikle en erstatning for M90 på slutten av 270-tallet.

- Annonse -

Den nye enheten var ment å være mer mobil og lettere projiserbar enn den tunge M270 og dens 25 tonn i kamp, ​​og måtte også være bevæpnet med nye raketter med økt rekkevidde og presisjon. Dette er hvordan Lockheed-Martin utviklet M142 HIMARS som ble montert på en 6×6 lastebil i stedet for på en belteplattform, og som bare veide 16 tonn, slik at den kunne lufttransporteres.

Det vil imidlertid være 2010 før M142 går i tjeneste hos den amerikanske hæren, deretter Marine Corps og National Guard. Til tross for effektiviteten til systemet demonstrert i Afghanistan og deretter i Syria, det vil først være i 2018 at et første europeisk land vil bestille HIMARS, i dette tilfellet Romania for 54 enheter.

Mars KMW 004 e1682425437313 Flere rakettkaster | Tyskland | Forsvarsanalyse
Den tyske MARS II som den franske LRU er utstyrt med et skytesystem utviklet av Airbus DS og forbyr bruk av raketter utstyrt med undervåpen

Samtidig skrinlegg mange europeiske hærer M270-ene sine, som Norge, Danmark og Nederland, mens andre utsatte moderniseringen, som Storbritannia. Alle europeiske hærer som holdt M270 i inventaret reduserte utstyret betraktelig, som Frankrike som reduserte flåten til bare 13 eksempler innen det første artilleriregimentet, hvorav 1 eller 7 faktisk ville være operative.

- Annonse -

Dessuten, selv om Frankrike moderniserte systemene sine til LRU-standarden, og Bundeswehr til Mittleres Artillerieraketensystem (XNUMX. MARS), har de blitt ansett som foreldet i flere år, spesielt i møte med nye russiske flere rakettoppskytere som Tornado. Krigen i Ukraina hadde effekten av et elektrisk sjokk i dette området i Europa og utover, siden ikke mindre enn fire nye kunder av M142 Himars har meldt seg, de tre baltiske landene og Polen, mens andre hærer europeiske organisasjoner gjennomfører konsultasjoner i dette området, inkludert den britiske hæren, den norske hæren og den finske hæren.

I Frankrike, innenfor rammen av den neste militære programmeringsloven 2024-2030, representerer erstatningen av M270 LRU-ene en stor utfordring. Men til dags dato, Forsvarsdepartementet har ennå ikke kunngjort sine voldgiftssaker til fordel for en LRM kjøpt fra sokkelen, etter all sannsynlighet den amerikanske M142 HIMARS, eller om systemet ville bli utviklet av den franske forsvarsindustrien. På den andre siden av Rhinen har produsentene i stor grad tatt ledelsen i å forutse Bundeswehrs fremtidige behov.


LOGO meta defense 70 Multiple Rocket Launcher | Tyskland | Forsvarsanalyse

Resten av denne artikkelen er kun for abonnenter

- Annonse -

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
alle artikler uten reklame, fra €1,99.


Nyhetsbrev påmelding

Registrer deg for Meta-Defense nyhetsbrev å motta
siste moteartikler daglig eller ukentlig

- Annonse -

For videre

4 Kommentarer

  1. Etterpå må vi ikke glemme at LRU-ene forblir et system for å kompensere for mangelen på luftoverlegenhet.
    Derav interessen for Ukraina, for at våre hærer skal ha noen av dem, ja sannsynligvis, men jeg foretrekker noen Rafale og bakkeangrep

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler