Polen ønsker å få europeerne til å betale for deres eksepsjonelle forsvarsinnsats...

I flere år, og enda mer siden starten av den russiske offensiven i Ukraina, har polske myndigheter økt anskaffelsen av stort utstyr til sine hærer. Hvis 3 britiske Arrowhead fregatter, er det tusen K2 Svarte kampvogner Panther sørkoreanere, eller til og med amerikanske F-35A, Himars og Patriots. Samtidig kunngjorde Warszawa sin intensjon å utvide formatet til sine hærer til å nå 6 operative divisjoner, som er i samsvar med volumene av utstyr som er bestilt, men også for å øke forsvarsinnsatsen til et nivå uten sidestykke i Europa på 4 % av bruttonasjonalproduktet. For mange europeere, den polske innsatsen er beundringsverdig og til og med noen ganger misunnelig, og bidrar til og med til å påvirke retningen for militær programmering i Vest-Europa. Tross alt, hvis Polen stiller med 1250 stridsvogner og mer enn 1100 moderne mobile artillerisystemer, er det sannsynligvis å foretrekke for britene, franskmennene eller italienerne å utvikle andre kapasiteter som for eksempel i marine- eller luftkrigsdomenet.

Innsatsen som er kunngjort av PiS, lov og rettferdighetspartiet til president Andrzej Duda og spesielt grunnleggeren, den obskure Jarosław Kaczyński, er imidlertid ikke uten å reise en rekke bekymringer og innvendinger, særlig fra den polske opposisjonen, som har argumentert i mange måneder at en slik innsats er uforenlig med landets offentlige finanser, og at den enten vil føre til en rask økning i statsgjelden, eller må kompenseres med betydelige økninger i gjeldsskatter. Det var ingen tvil, for en noe objektiv observatør, at disse gjentatte kunngjøringene om anskaffelse av moderne militærutstyr var basert like mye på trusselen som Russland nok en gang utgjør for Øst-Europa, som på en ren valgberegning ved å smigre den nasjonalistiske fiberen til et stort antall polske velgere. Men det ser ut til at bekymringene til PiS-motstanderne viste seg å være helt velbegrunnet.

K9 Thunder Factory Militære Allianser | Forsvarsanalyse | Hærens budsjetter og forsvarsinnsats

Faktisk, i en artikkel fra Financial Times publisert i går, ga utenriksminister Marcin Prydacz veier valgt av polske myndigheter for å finansiere denne kolossale investeringen som i dag overstiger 50 milliarder euro. På den ene siden ville det være snakk om å vende seg til markedene, det vil si på en mer triviell måte å ta opp gjeld. Det er sant at med en statsgjeld knapt over 50 % av BNP, og vedvarende vekst, har Polen et visst handlingsrom på dette området, og det vil sannsynligvis være upassende for vesteuropeiske land å kritisere denne beslutningen, de som ofte har gjeld. høyere enn deres eget BNP. Men dette ville bare være en del av strategien som president Duda fulgte. Den har faktisk også til hensikt å involvere europeerne selv.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO meta forsvar 114 Militære allianser | Forsvarsanalyse | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med kode Metanniv24Inntil Kun 21. mai !

Tilbudet gjelder fra 10. til 21. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.


For videre

2 Kommentarer

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler