For Pentagon er russisk militærmakt fortsatt svært viktig, spesielt i ubåtfeltet

For mange spesialister i militære spørsmål vil tapene som russisk militærmakt lider i Ukraina, enten det gjelder menn eller utstyr, ha erodert den potensielle skaden og trusselen som Russland kan utgjøre for sine naboer, og spesielt NATO, bortsett fra strategiske og kjernefysiske evner som alle er enige om å erkjenne at de fortsatt er en stor trussel.

Faktum er at med nesten 200.000 drepte, sårede, tatt til fange eller savnet, og rundt 10.000 stykker av større utstyr, inkludert 2000 stridsvogner, 3 pansrede kampvogner og nesten tusen stykker artilleri av forskjellige typer ødelagt, forlatt eller tatt til fange, tilgjengelig i dag for hæren, fallskjermjegstyrkene og den russiske nasjonalgarden er faktisk blitt betydelig redusert. Landets industriproduksjon, i dette området, ser ikke ut til å kunne kompensere for de månedlige tapene som er registrert på fronten.

Som man ser i den franske, men også britiske og italienske militærprogrammeringen, er det selvsagt ikke lagt vekt for årene som kommer på rekapitalisering av landstyrkene, som har blitt kraftig svekket av tre tiår med underinvesteringer. Dette til tross for at gjenoppbyggingspotensialet til russiske styrker, når konflikten med Ukraina er over, fremstår som langt overlegen måten den ser ut til å bli sett på i Europa, eller i det minste i Vest-Europa.

Men hvis landstyrkene uansett vil bruke nesten et tiår på å rekonstruere sitt potensiale, vil de andre russiske hærene derimot beholde det store flertallet av midlene til rådighet før konflikten.

Dette er spesielt tilfellet for luftstyrkene, hvis faktiske tap, i form av jagerfly og bombefly, i Ukraina ikke engang utgjør 10 % av flåten. Det samme gjelder marinestyrkene som, til tross for det spektakulære tapet av krysseren Moskva, fortsatt stiller med en meget stor flåte med økende ytelse og kapasitet.

Til slutt er hybrid krigføringsevner, enten cyber, romlige, elektroniske eller psykologiske, hvis effektivitet kan sees i Afrika spesielt, også intakte og betydelige.

Russisk militærmakt har blitt erodert av krigen i Ukraina
Russiske tap i Ukraina har kraftig redusert landets potensial for konvensjonell bakkeaggresjon i flere år

Det er et område, i tillegg til strategiske kapasiteter, som bekymrer NATO og den amerikanske generalstaben spesielt. Faktisk vil den russiske ubåtflåten, som har opplevd en imponerende gjenopplivning de siste ti årene, i dag representere, ifølge general Christopher Cavoli, sjef for amerikanske styrker i Europa og Afrika, en stor trussel mot europeiske land og mot Atlanterhavsalliansen.

Ifølge den amerikanske offiseren støtter de russiske ubåtstyrkene faktisk en svært viktig aktivitet i Nord-Atlanteren og uten felles mål med det den var for bare noen år siden. Kommentarer gjentatt av den amerikanske undersekretæren for nasjonale sikkerhetssaker, Celeste Wallander, for hvem det i dag ikke er snakk om å undervurdere det russiske militære potensialet, konsekvensene av en slik feil er rett og slett katastrofale.

De russiske ubåtstyrkene i 2023 har faktisk ikke lenger mye å gjøre med hva de var i 2009, da den russiske marinen ikke en gang klarte å sikre varigheten til sjøs av dens ubåtavskrekkingskomponent.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær maktbalanse | Militære allianser | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

3 Kommentarer

 1. Russisk demografi er preget av lav fødselsrate og synkende forventet levealder, spesielt for menn.
  Hvem skal betjene all denne nye og imponerende maskinvaren?
  Mangelen på menneskelige ressurser angår ikke bare den vestlige leiren
  På samme måte er den kinesiske demografien ødelagt
  Dette har uunngåelig betydning for omfanget av trusselen, i hvert fall på mellomlang sikt.

  • Faktisk er russisk demografi et reelt problem på mellomlang sikt for landet, spesielt siden mellom tapene registrert i Ukraina og avgangen til nesten en million unge russiske menn for å unngå mobilisering, hjelper det ikke noe.
   Kineserne er litt annerledes, de har 20 millioner menn mellom 20 og 40 år overtallige med hensyn til kvinner.
   Dessuten har russiske myndigheter lansert en slags Tinder russisk kvinne/kinesermann. Men jeg tviler på at det vil fikse ting.
   Imidlertid kan vi tydelig se at den russiske politiske og strategiske ledelsen i dag har en 5/10 års visjon, ikke lenger enn. Og foreløpig mangler de ikke menn.

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler