Moderne angrepshelikopterskip: den aero-amfibiske trusselen under horisonten (del 2)

Som vi så inn den første delen av denne artikkelen, angrepshelikopterskip, et hybridskip som kombinerer kraftig marineaeronautikk med et rett flydekk og en stor hangar som tillater utplassering av en flåte av manøvrerings- og kamphelikoptre, samt en amfibisk kapasitet gjennom en flåte som kan romme landingsfartøyer eller luftluftfartøy , så ut til å svare på spredningen av kystbatterier utstyrt med anti-skip missiler som er i stand til å målrette ethvert skip over havet.

Men hvis den elektromagnetiske horisonten utgjør en effektiv beskyttelse mot denne typen trusler, påfører det en svært betydelig begrensning, etter å ha ført til utformingen av denne typen skip. Sistnevnte må faktisk utføre sin overfallsoperasjon mens han oppholder seg mer enn 40 km fra landingsstedet.

Hvis en slik avstand har liten innflytelse på fremdriften til den første angrepsbølgen, utgjør det en betydelig begrensning for resten av operasjonen, mens en lekter som opererer i 15 knop vil ta nesten fem timer å fullføre en rotasjon. til landingsstedet de forsterkninger og ammunisjon som er nødvendig for å støtte det amfibiske angrepet.

Det er nettopp for å håndtere denne begrensningen at LHD (Landing Helicopter Deck) type overfallshelikopterbærere dukket opp. I likhet med LPD (Landing Platform Deck), bruker de landingsfartøy, eller bedre, luftputefartøy som er i stand til å fullføre rotasjoner på litt over to timer.

Fremfor alt utføres støtten og forsterkningen av strandhodeenhetene ikke ved hjelp av lektere, men med flåten av helikoptre som er i stand til å bringe menn og ammunisjon til stranden, men også til å evakuere de sårede til skipet, med rotasjoner på mindre enn 30 minutter.

Når det gjelder lektere eller luftputefartøy, er deres hovedfunksjon å bringe kjøretøy og last for tung til å transporteres med helikopter. Hele arkitekturen til angrepshelikopterbærere oppstår fra denne sammenhengen, for å gi angrepsstyrkene en høy operasjonsintensitet mens de forblir under beskyttelse av horisonten.

EDAR franske marinens angrepsflåte | Amfibisk angrep | Australia
Til tross for en hastighet på 20 knop, tar en EDAR i gjennomsnitt mer enn 4 timer å foreta en rotasjon med en Mistral plassert under horisonten

I den første delen av denne artikkelen presenterte vi den amerikanske marinens Amerika-klasse angrepshelikopterskip, den kinesiske Type 075, den franske Mistral samt den italienske Trieste. I denne andre delen vil vi diskutere de sørkoreanske Dokdo-klassen LHD, det meget produktive konseptet til det spanske Juan Carlos I angreps hangarskipet, det nye tyrkiske angrepsdroneskipet Anadolu samt fremtidige helikopterskip russiske angrepsskip av Ivan Rogov-klassen av prosjekt 23900.

Sørkoreansk: Dokdo-klasse overfallshelikoptertransportør

Et offensivt skip par excellence, overfallshelikopterskipet utstyrer først og fremst marinene med kraftprojeksjonsambisjoner. Men dette er ikke tilfelle for de to Dokdo-klassen LHD-er.

Disse skipene ble faktisk ikke designet for å gi den sørkoreanske marinen en langdistanseintervensjonsevne, men for å tilby landets væpnede styrker nye defensive alternativer i møte med dens tumultariske nordlige nabo. Det må sies at på dette området har Seoul så å si vært på en god skole.

Da FN-styrker ble støttet inn i Busan-lommen av den nordkoreanske offensiven på sensommeren 1950, satte general MacArthur opp Operasjon Chromite, en veldig dristig amfibisk landing i Incheon, nær Seoul, for å ta de nordkoreanske hærene bakfra.

Operasjonen ble lansert 15. september 1950 og mobiliserte 230 skip, inkludert flere hangarskip, og gjorde det mulig å lande mer enn 40.000 XNUMX mann fra det amerikanske Xth Corps noen få kilometer fra hovedstaden, og kuttet motstanderens forsyningslinjer. , og reverserte krigsforløpet, i hvert fall inntil Kina gikk inn i krigen.

Eksemplet med Incheon-landingen påvirket sørkoreanske strateger, som på slutten av 90-tallet bestemte seg for å utstyre marinen deres, som var i full modernisering, med to store angrepshelikopterskip som var i stand til å operere under dekke av horisonten, Dokdo. klasse, for å beskytte seg mot trusselen fra de mange kystbatteriene utplassert av Pyongyang.

I tillegg til de to planlagte LHD-ene, utviklet sørkoreanske ingeniører samtidig en modell av luftputefartøy, Solgae-klassen, spesialdesignet for å bevæpne Dokdo og gi dem betydelig rotasjonskapasitet. Det første angrepshelikopterskipet i klassen, Dokdo, ble tatt i bruk i 2007, akkurat som den første luftputefartøyet i Solgae-klassen, men det vil være nødvendig å vente til 2021 før den andre enheten, Marado, også blir med i den sørkoreanske Marinen.

199 meter lang, har Dokdo kun et lastet deplasement på 19.000 tonn. De er også økonomiske, med en enhetspris på under 300 millioner dollar. Imidlertid kan de transportere en angrepsstyrke på 720 marinesoldater og 30 kjøretøyer inkludert 10 stridsvogner, og samtidig distribuere 2 Solgae-klasse luftputefartøyer samt rundt femten UH-60, UH-1 eller super Lynx helikoptre.

Transportkapasiteten for kjøretøy kan økes kraftig dersom det ikke er helikopter tilstede i flyhangaren. På den annen side kan Dokdo-broen romme tunge fly som MV-22 Osprey; den kan imidlertid ikke romme vertikale startfly som F-35B.

For å oppnå slike kapasiteter på et så lite skrog, måtte de sørkoreanske ingeniørene kutte betydelig ned på skipets nautiske ytelse, og spesielt på dets utholdenhet til sjøs.

Men gitt den planlagte bruken av disse skipene, hvis doktrine tilsier at de skal implementeres i en marinestyrke sammensatt av en Dokdo, to tunge destroyere av Sejong the Great-klassen, av flere destroyer-eskorte og fregatter, samt ubåter og flere Gwanggaeto landingsskipene i Great klasse, fremstår skipet av god størrelse og designet.

Ettersom den sørkoreanske marinen er svært dårlig utstyrt med logistikkskip, og spesielt forsyningstankere med stor kapasitet, er det åpenbart at disse flåtene kun har et regionalt operativt omfang. I motsetning til Japan som bestemte seg for å modernisere sine to helikopterskip i Izumo-klassen for å få plass til F-35B, vendte Sør-Korea seg til utformingen av et hangarskip dedikert til denne funksjonen. .

Spania: Juan Carlos 1 klasse hangarskip

På slutten av 60-tallet forpliktet Spania seg til å gi sin marine en marine luftfartskapasitet, ved å forhandle om leie av det amerikanske lette hangarskipet USS Cabot av Independence-klassen. Skipet ble tatt i bruk i 1943 og hadde vært i møll i rundt tjue år. Opprinnelig ment å operere SH-3 Sea King-helikoptre, ble skipet ved navn Dedalo kjøpt av Madrid i 1972 og deretter modernisert for å imøtekomme den nye AV-8s Matador med vertikal start og landing.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Assault Fleet | Amfibisk angrep | Australia

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler