Hvorfor er det en tveegget avgjørelse for europeiske land å vende seg til israelsk våpen?

De siste årene har den israelske forsvarsindustrien opplevd en veldig rask vekst på den internasjonale scenen, og året 2022 tillot Elbit, Rafael og andre IMI å registrere vekst på mer enn 30 % i eksportsalg å nå et produksjonsvolum på nesten 12 milliarder dollar, nesten 5 ganger høyere enn det var for bare 10 år siden. Det er sant at israelsk utstyr har noe å forføre, og tilbyr noen ganger imponerende forestillinger som antitankmissilet SPIKE-ER som er i stand til å treffe mål over 50 km unna eller Iron Dome anti-fly beskyttelsessystem, formidable innovasjoner som Harpy vandrende ammunisjon eller hard-kill Trophy og Iron Fist aktive forsvarssystem, til og med nesten eksklusive evner, som Arrow 3 exo-atmosfærisk anti-ballistisk missil uten tilsvarende i Europa. Dessuten tilbyr israelske produsenter ofte svært attraktive priser og økonomiske og industrielle forhold som er like attraktive.

Det er ikke overraskende, under disse forholdene, at de siste årene har Spike-missiler, Trophy hard-kill-systemer, Atmos selvgående kanoner, PULS rakettutskytersystemer eller til og med Spyder, David Sling eller Barak luftvernsystemer -8 vunnet brorparten i internasjonale konkurranser, også i Europa. Men i det spesifikke tilfellet av europeiske land, kan det å henvende seg til israelske systemer, uansett hvor attraktive de er, vise seg å være en tveegget avgjørelse i møte med Russland. Faktisk har Jerusalem strengt og systematisk motsatt seg levering til Ukraina av militært utstyr av israelsk produksjon eller design, noe som til tider har utgjort en reell hindring for europeisk støtte til Kiev.

Articclerie System Atmos israel Tyskland | Forsvarsanalyse | Artilleri
Danmark henvendte seg til ATMOS-systemet for å erstatte Cæsarene som ble tilbudt Ukraina. Men København vil ikke kunne overføre hele eller deler av disse systemene til Kiev dersom konflikten skulle vare. Kanskje dette er målet med denne voldgiften?

I dag har derfor antitankmissilet Spike, designet av Rafael og markedsført i Europa gjennom EuroSpike GmBH joint venture som samler tyskerne Diehl (40%), Rheinmetall (40%) og israeleren Rafael (20%), ingen mindre enn 20 NATO-væpnede styrker, inkludert noen av de største som Tyskland, Italia, Spania, Canada eller Storbritannia, samt alle landstyrker i øst-europeiske og baltiske land. Ikke bare er missilet allestedsnærværende i Europa, men veldig ofte representerer det den eneste middels og lang rekkevidde anti-tank-kapasiteten disse hærene har. Etter starten av russisk aggresjon mot Ukraina, ba en rekke europeiske land Rafael og Eurospike om autorisasjon til å overføre hele eller deler av deres lager av Spike-systemer til Ukraina, og alle fikk et bestemt avslag. Faktisk var europeerne begrenset til å overføre kortdistanse antitanksystemer som NLAW eller Panzerfaust, eller eldre generasjons missiler som Milan 2, med bare den amerikanske Javelin som ble autorisert til å overføres for å møte ukrainske behov. Siden den gang har Jerusalems posisjon ikke endret seg i dette spørsmålet, men det har ikke stoppet flere europeiske land fra å henvende seg til sin forsvarsindustri for å modernisere styrkene sine.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Forsvarsanalyse | Artilleri

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler