Europeisk strategisk autonomi: Hvorfor kan Polen lykkes der Frankrike mislyktes?

I en tidligere artikkel diskuterte vi Polens nye status på den europeiske scenen, enten det er innenfor NATO eller EU, gjennom ambisjonene som ble vist av landets forsvarsminister Mariusz Błaszczak angående NATOs neste toppmøte i Vilnius neste juli.

Paradoksalt nok, etter lenge å ha antydet at polsk politikk hovedsakelig var rettet mot å oppnå godkjenning og beskyttelse av USA, viser den siste utviklingen i strategien fulgt av Warszawa en reell ambisjon om å få europeere til å ta forsvaret fullt ut, mens i det minste fra den konvensjonelle synspunkt, spesielt i møte med den russiske trusselen, som den polske ministeren Jacek Siewiera, leder av National Security Bureau, nylig påpekte.

Under dette samme intervjuet som ble gitt til nettstedet defense24.pl, bekreftet den polske ministeren at utover anskaffelsen av 218 K239 Chunmoo langtrekkende artillerisystemer fra Sør-Korea, de polske hærene hadde også til hensikt å anskaffe 500 amerikanske HIMARS-systemer samt flere tusen missiler og raketter, for å kunne utgjøre på den europeiske østfronten, en isbre med ildkraft som er i stand til i dybden å nøytralisere enhver trussel som kommer fra Russland.

Faktisk har Polen til hensikt å ha, utover halvparten av de tunge stridsvognene, en tredjedel av infanteriets kampvogner og en fjerdedel av de 155 mm selvgående kanonene utplassert i Europa, 85 % av NATOs langdistanse ildkraft på det gamle. kontinentet, mens landet representerer bare 8 % av befolkningen og mindre enn 5 % av EUs BNP.

M142 HIMARS NATO vs Russland spenninger | Tyskland | militære allianser
Polen ønsker å anskaffe 500 HIMARS-systemer i tillegg til de 218 K239 som allerede er bestilt. Frankrike har som mål å anskaffe 13 sammenlignbare systemer i løpet av neste LPM.

Fremfor alt ga Mariusz Błaszczak i det samme intervjuet flere detaljer om polske ambisjoner, spesielt når det gjelder forsvarsindustri og lokal produksjonskapasitet, samt om rollen som Polen bør spille i årene som kommer for å herde europeiske forsvarsevner i ansiktet til den russiske trusselen.

Uten noen gang å gå bort fra forestillingen om europeisk strategisk autonomi, beskrev den polske ministeren likevel mål som ligger svært nær den, særlig ved å ta sikte på å gi europeere kapasitet til å forsvare seg, konvensjonelt, i møte med den russiske trusselen. , og dette uten å måtte stole på beskyttelsen av USA, samtidig som de har den industrielle og teknologiske kapasiteten til å støtte konkurransen med Moskva.

Faktisk ser det ut til at Warszawa i mange aspekter fører en politikk hvis mål er nær dette målet som Frankrike har fulgt i flere år, og spesielt siden president Macrons ankomst til Elysée, og i mindre grad av Tyskland mellom 2017 og 2020 da forholdet mellom Berlin og president Donald Trump var på sitt verste, og som også hadde ambisjon om å bringe Europa mot større strategisk autonomi.

Men hvis målene kan virke konvergerende, skiller strategien brukt av Warszawa seg radikalt fra den som Paris og Berlin har fulgt i flere år, med 4 store avvik som sannsynligvis vil gjøre den til en suksess der Frankrike og Tyskland har mislyktes så langt.

1- En samlende motstander for europeisk strategisk autonomi: Russland

Først av alt bygde Warszawa sin politiske strategi for å møte én motstander, og bare én, Russland, som i dag representerer en universelt anerkjent trussel i hele Europa siden angrepet på Ukraina. Denne tilnærmingen gjør det effektivt mulig å bygge et felles politisk og defensivt prosjekt, om ikke på en enhetlig måte, i alle fall på en delt måte, med alle europeiske land, enten de tilhører EU, NATO eller de to, med unntak av Ungarn som åpenbart har en tendens til å følge sin egen bane.

Motsatt var begrunnelsene gitt av Paris for å føre til byggingen av europeisk strategisk autonomi basert på en viss mistillit til USA, men også på en mye bredere visjon om trusselen som kan påvirke det gamle kontinentet, spesielt i Afrika, Midt- Øst eller det østlige Middelhavet.

ZApad russiske tropper NATO vs Russland spenninger | Tyskland | militære allianser
Polen bygger sin samlende diskurs på den russiske trusselen som alle europeere har delt siden februar 2022

For mange europeere ble disse truslene fra Frankrike imidlertid svært svakt oppfattet, mens USA nøt en aura av en mye sterkere beskyttende nasjon enn tilfellet er i den franske opinionen.

Med andre ord, der Polen utpeker en motstander som er universelt anerkjent som en eksistensiell trussel, foreslo Frankrike begrunnelser basert på konkurranse mellom Europa og andre store verdensmakter, inkludert USA, samt å inneholde trusler som er dårlig kjent og dårlig forstått av et flertall av europeere, samtidig som de unngår å utpeke Russland som en stor trussel slik østeuropeerne oppfatter det.

2- En leder ved eksempel


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 NATO vs Russland spenninger | Tyskland | Militære allianser

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler