Kinesisk Chengdu J-10C jagerfly av interesse for Egypt

Egyptiske myndigheter har startet forhandlinger om å anskaffe et titalls enmotors Chengdu J-10C jagerfly, en konsekvens av anspente forhold mellom Kairo og Washington de siste årene.

Etter å ha brutt med Sovjetunionen på 70-tallet, befant de egyptiske luftstyrkene, som da var massivt utstyrt med russiske jagerfly, seg i en kompleks situasjon og ventet på levering av de første amerikanske F-16-ene.

Kairo vendte seg dermed, på begynnelsen av 80-tallet, mot det kinesiske jagerflyet J-7, en ulisensiert kopi av MIG-21 som har vært mye brukt til nå av luftforsvaret. Fra 1981 til 1983 ble dermed nesten 90 J-7-er levert til Egypt av Beijing, noe som gjorde det mulig å forutse tilbaketrekningen av MIG-21-ene før de første amerikanske F-16-ene ikke ble levert året etter.

Faktisk, hvis Kairo under den kalde krigen, og i mange år utover, hadde holdt avstand til russisk militærutstyr, opprettholdt det permanent et kommersielt forhold til Kina i dette området.

I de siste årene har Egypt og Russland forsøkt å nærme seg dette området, først med anskaffelsen av 48 Mig-29-er, deretter ved å forhandle med Paris og Moskva om anskaffelsen av de 2 Mistral-angrepshelikopterskipene, opprinnelig ment for tjeneste i den russiske marinen.

Kairo skulle til og med skaffe seg en full skvadron av de mest suksessrike russiske tunge jagerflyene i produksjon, Su-35s, offentliggjort i 2020, men kansellert en tid senere etter USA sanksjonerer trusler.

Kineseren Chengdu J-10C kan representere et alternativ til de russiske Su-35, som Kairo måtte gi opp under press fra USA
Formidlingen av dette bildet som viser en Su-35 med angivelig egyptiske farger, ga forfatteren, Ivan Safronov, en fengselsstraff.

I alle fall befinner de egyptiske luftstyrkene seg i dag i en vanskelig situasjon for å opprettholde formatet. Faktisk har mange fly anskaffet på 80-tallet, F-16, Mirage 2000 og andre J-7-er, nådd eller vil snart nå aldersgrensene.


LOGO meta defense 70 Jagerfly | Konstruksjon av militære fly | Egypt

Resten av denne artikkelen er kun for abonnenter -

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
alle artikler uten reklame, fra €1,99.

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler