DARPA utvikler stille fremdrift for ubåter som ligner på den røde oktober

DARPA, Pentagons innovasjonsbyrå, utvikler en stille magnetohydrodynamisk fremdrift for ubåter som kan sammenlignes med den som ligger i hjertet av handlingen til romanen "In Pursuit of Red October" av Tom Clancy.

På slutten av 1984 begynte en novelle utgitt av Naval Institutes Press av en da lite kjent amerikansk forfatter å nyte stor suksess ikke bare hos tradisjonelle lesere av militærnoveller, men hos allmennheten.

5 millioner eksemplarer senere hadde «Jakten på rød oktober» blitt en verdensomspennende suksess, og drev Tom Clancy i forkant og til og med skapte en ny litterær stil, tekno-thrilleren. Denne suksessen var i stor grad basert på bokens presisjon, og spesielt på beskrivelsene av den moderne ubåtkrigføringens verden, inntil da relativt uklar for allmennheten.

Romanen beskriver rømningen av en sovjetisk ubåtkaptein og en del av hans mannskap til USA, og tok med seg den siste atom-ballistiske missil-ubåten til den sovjetiske flåten, Red October, et skip avledet fra klassen Typhoon. Fremfor alt har skipet et nytt magnetohydrodynamisk fremdriftssystem kalt larven, noe som gjør det praktisk talt uoppdagelig av amerikanske sonarer fra SOSUS-linjen, men også fra ubåter og fregatter fra den amerikanske marinen.

Hvis den røde oktober aldri har eksistert, var denne teknologien, som går under forkortelsen MHD, gjenstand for betydelig forskning fra 60-tallet, i USA og i Sovjetunionen, nettopp med det formål å forsyne skip og ubåter med fremdrift uten bevegelige deler, og derfor mye mer diskret.

Shortfin Barracuda pumpjet Ubåtflåte | Militære marinekonstruksjoner | FORENTE STATER
Vibrasjonene og kavitasjonene til fremdriftspropellene utgjør en av de viktigste lydkildene som sendes ut av en ubåt. Jo raskere ubåten går og beveger seg på grunnere dybder, jo høyere er disse lydene og lar fartøyet lokaliseres.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtflåte | Militær sjøkonstruksjon | FORENTE STATER

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler