Ville Vesten være for trygg på Russlands, Kinas eller Nord-Koreas manglende bruk av atomvåpen?

- Annonse -

dans hans nye rapportt på temaet bevæpning, nedrustning og internasjonal sikkerhet, tegner Stockholm International Peace Research Institute, eller SIPRI, det svenske referanseinstituttet på dette feltet, et øyeblikksbilde av den globale maktbalansen når det gjelder væpnede styrker.

I år viser den blant annet en enestående fremgang i flere tiår med våpen og atomstridshoder i tjeneste rundt om i verden.

En økning på 0,9 % i atomvåpenlagrene i verden på ett år

Faktisk, mellom 2022 og 2023 økte det totale antallet operative atomstridshoder fra 9.490 9.576 til 0,9 410, en økning på 350 % totalt. Denne lille variasjonen skjuler imidlertid betydelige forskjeller, mens vestlige land (USA, Storbritannia, Frankrike og Israel) har holdt strengt identiske bestander, hvor Kina (17 vs 30) har opplevd en økning på mer enn 25 %, og Nord-Korea ( 20 vs 0,2) på 2,5 %. Når det gjelder Russland (+3%), India (+XNUMX%) og Pakistan (+XNUMX%), økte deres aksjer mer moderat.

- Annonse -

Denne raske økningen i kinesiske og nordkoreanske bestander har imidlertid ikke gitt opphav til noen vesentlig respons fra myndighetene i vestlige land med ressurser.

Denne mangelen på reaksjon er å finne i vissheten som deles av vestlige kansellier, ifølge at atomterskelen ikke kunne krysses av myndighetene i Moskva, Beijing eller Pyongyang, vel vitende om at i så fall ville dette sannsynligvis føre til en generalisert atomkonflikt som ingen ville gå seirende ut av.

Russland har det største lageret av atomvåpen på planeten
Russland vil utplassere en flåte på 12 Borei/Borei-A SSBN-er, like mange som den amerikanske marinens flåte av ubåter av Columbia-klassen

Denne teorien om gjensidig sikret ødeleggelse har vært kjernen i en rekke beslutninger de siste månedene, enten det er vestlig støtte til Ukraina mot Russland, eller amerikansk støtte til Taiwan mot Kina i Stillehavet.

- Annonse -

Det er klart at europeere og amerikanere aldri har tatt det på alvor Kremls trusler på dette området, og heller ikke den massive opprustningen som pågår av disse landene på atomfeltet.

Rask økning i kjernefysiske evner til Kina, Russland og Nord-Korea

La oss faktisk huske at de siste årene, Moskva har økt sin innsats på dette området betydelig, med den intensive produksjonen av Borei-klasse kjernefysiske ballistiske missilubåter, gjenopptakelsen av byggingen av Tu-160Ms strategiske bombefly2 og den kommende igangsettingen av Satan ICBM-systemet som potensielt er utstyrt med Avangard hypersoniske glidere.

Beijing har på sin side tatt i bruk 3 Type 09IV(A) SSBN-er i løpet av de siste 3 årene, fortsatt utviklingen av H-20 stealth strategiske bombefly, og fremfor alt har påtatt seg bygging av tre nye anlegg beregnet på å romme ICBM-missiler i siloer, som potensielt kan bringe Beijing til likestilling med USA og Russland på dette området i årene som kommer.

- Annonse -

Pyongyang har endelig utført en rekke tester av nye ballistiske vektorer, inkludert et middels skiftende missil som vil bevæpne den nordkoreanske marinens neste konvensjonelt drevne ballistiske missilubåt.

Mangelen på vestlig respons på disse kinesiske og nordkoreanske programmene, og sikkerheten til europeiske og amerikanske kansler om at Russland aldri vil bruke atomvåpen i Ukraina, var i hjertet bekymringer uttrykt av doktor Francesca Giovannini, direktør for Harvard Research Network on Rethinking Nuclear Deterrence, under NATOs Riga StratCom Dialogue som ble holdt 7. og 8. juni i den latviske hovedstaden.

missil siloer Kina avskrekkende styrker | Forsvarsnyheter | Atomvåpen
Kina har påtatt seg byggingen av 3 nettsteder beregnet på å romme opptil 300 ICBM-missiler i siloer, sammenlignet med 399 amerikanske Minuteman III-er i drift

LOGO meta forsvar 70 avskrekkende styrker | Forsvarsnyheter | Atomvåpen

Resten av denne artikkelen er kun for abonnenter

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
alle artikler uten reklame, fra €1,99.


Nyhetsbrev påmelding

Registrer deg for Meta-Defense nyhetsbrev å motta
siste moteartikler daglig eller ukentlig

- Annonse -

For videre

3 Kommentarer

  1. Jeg deler tanken om at refleksjon rundt fornyelsen av en taktisk atomflåte i Vesten er relevant.
    På den annen side tror jeg ikke at Vesten ikke forstår risikoen ved at Russland bruker våpen av denne art. Motsatt stammer hele den vestlige strategien for støtte til Ukraina, som fra begynnelsen av går ut på å gi dette landet midler til å stoppe den russiske fremrykningen uten å gi det midler til å presse russerne ut av sine grenser, nettopp ønsket om å hindre russerne i å å bli tvunget til å bruke dette alternativet for å unngå en debakel om at Putin ikke ville overleve. Jeg tror derfor at risikoen for Russlands bruk av taktisk atomkraft anses som svært troverdig av Vesten, og spesielt av de som er atommakter, fordi de da vil stå i en blindgate.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler