Aster 30, HHQ-9, SM-2 MR..: Moderne langdistanse marine overflate-til-luft missiler

På begynnelsen av 50-tallet begynte verdens mariner å utstyre sine store marineenheter, kryssere og destroyere, med en ny type luftvernvåpen som var i stand til å motarbeide de nye supersoniske jagerflyene som sluttet seg til luft- og marinestyrkene.

Slik ble de første overflate-til-luft-missilene utviklet, den amerikanske RIM-2 Terrier, den franske Masurca, den britiske Seaslug eller den sovjetiske SA-N-1. Alle delte deretter sammenlignbare teknologier og ytelser, med en rekkevidde på 30 til 45 km, et tak mellom 20 og 25 km, og veiledning på en radiostyrt eller semi-aktiv radarstråle.

Mulighetene som tilbys av disse nye systemene, men også fremskrittet innen missiler, radarer og styresystemer, førte til at alle mariner relativt raskt vendte seg til massiv bruk av disse overflate-til-luft-missilene. Mer effektiv og noen ganger mer og mer spesialisert.

For å sikre selvforsvaret til overflateskip dukket det opp nærbeskyttelsesmissiler, som den franske Crotale Naval, Seawolf britiske, den amerikanske havspurven eller den sovjetiske Osa-M (SA-N-4 Gecko), mens missiler med lengre rekkevidde enn deres forgjengere, som f.eks. Amerikansk SM-1MR eller den sovjetiske SA-N-6, la grunnlaget for nektelse av sjølufttilgang.

JeanBart luftvernmissiler | Forsvarskontrakter og anbudskonkurranser | Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar
Luftvernfregatten Jean Bart var utstyrt med 40 standard SM-1MR missiler og 2 SPG-51C kanonradarer. Den kunne bare lede 2 missiler om gangen.

Selv om de var effektive, led alle disse systemene utviklet på 60- og 70-tallet av en stor svakhet, deres manglende evne til å svare på såkalte metningsangrep, når antallet trusler oversteg antallet veiledningssystemer tilgjengelig om bord på skipet. Faktisk var mellom- og langdistansemissilene i denne epoken avhengige av eksklusive styresystemer. En destroyer eller en krysser som bare bruker mellom 2 og 4 pekeutstyr, kunne bare lede så mange missiler samtidig.

Digitaliseringen og miniatyriseringen av styresystemer på 80-tallet ga et svar på denne begrensningen, og tillot et enkelt skip samtidig å skyte ut og lede et stort antall missiler for å svare på metningsangrep. Denne nye generasjonen av middels og lang rekkevidde overflateluftsystemer, som dukket opp mellom midten av 80-tallet og 2000-tallet, utgjør i dag spydspissen for luftvernforsvaret til globale overflateflåter.

I denne artikkelen vil vi presentere de 5 hovedsystemene som er i bruk i dag: den kinesiske HHQ-9, den fransk-italienske Aster 30, den israelsk-indiske Barak 8, den amerikanske SM-2MR og 9M96-missilet til det russiske Redut-systemet.

Kina: HHQ-9-system

Kinas første langtrekkende overflate-til-luft-missil, HHQ-9 ble tatt i bruk i 2004 med ankomsten av den første Type 052C destroyeren, Lanzhou, som da var det første PLA-krigsskipet som hadde en reell tilgangsnektelsesevne med 48 av disse missilene i vertikale siloer.

Type 055 destroyere implementerer langtrekkende overflate-til-luft-missiler til HHQ-9-systemet
Kinesiske Type 055 tunge destroyere har 112 VLS som kan romme blant annet langdistanseluftvernmissilet HHQ-9B

Med en estimert rekkevidde på 120 km for en hastighet større enn Mach 4, implementerer HHQ-9 treghetsnavigasjon justert av radaren til det skytende skipet i utgangspunktet, før den aktiverer en aktiv radarsøker for å avskjære målet. I tillegg til de 6 Type 052C destroyerne, bevæpner den også, i en avansert versjon som kan implementeres ved hjelp av HHQ-9B vertikale hot launch-systemer, 22+ Type 052D anti-fly destroyerne og de 8 Type 055 tunge destroyerne. .

Til tross for denne utbredte distribusjonen er lite kjent med sikkerhet om dette systemet. Avledet fra den landbaserte HQ-9, i seg selv veldig inspirert av S-300F- og P-systemene anskaffet av Beijing fra Moskva, ville den også integrere systemer inspirert av MiM-104 Patriot-landsystemet. Systemet vil være i stand til samtidig å engasjere rundt femti luftmål, i en avstand som overstiger 100 km og sannsynligvis lenger for Type 052D og Type 055 som har kraftigere og mer effektiv radar.

Frankrike-Italia: Aster 30 overflate-til-luft missiler

Mens franske og italienske fregatter på 70- og 80-tallet utplasserte kortdistanse overflate-til-luft-missiler Crotale Naval og Aspide, og mellomdistanse SM-1MR-missiler for luftvernskip, forpliktet de to landene seg til å på slutten av 80-tallet. , for å samutvikle en ny familie av middels og lang rekkevidde land- og sjøluftvernsystemer av europeisk design. Slik ble Eurosam-gruppen født i 1995, et joint venture mellom missilprodusentene MBDA France og Italia og den franske radarprodusenten Thales, med sikte på å utvikle Aster-missilfamilien og relaterte systemer.

Type 45 Sea Viper anti-flymissiler | Forsvarskontrakter og anbudskonkurranser | Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar
I likhet med de fransk-italienske Horizon-fregattene, har Type 45 destroyerne av Daring-klassen 6 SYLVER 50-systemer (48 siloer) som er vert for Aster 15 og 30 missiler, og danner Sea Viper-systemet med SAMPSON-radaren

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvernmissiler | Forsvarskontrakter og anbudskonkurranser | Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler