USAs senat blokkerer salg av HIMARS-systemer til Ungarn på grunn av Budapests avslag på å støtte svenske NATO-bud

Siden starten av russisk aggresjon mot Ukraina har Ungarn og dets statsminister Victor Orban regelmessig fulgt en bane som avviker kraftig fra den som følges av det store flertallet av NATO-medlemmene, men også av EU. Derfor motsatte Budapest seg i november i fjor sanksjonspakkene som ble foreslått av EU mot Russland, og før det mot den foreslåtte europeiske embargoen mot russisk gass.

Samtidig har den ungarske statsministeren ved flere anledninger inntatt posisjoner som ligger nær dem som Moskva har fremmet med hensyn til konflikten i Ukraina, samtidig som han har intensivert sine økonomiske forbindelser med Russland.

Gjennom stiftelseshandlingene til Atlanterhavsalliansen så vel som EU, hvor det kreves enstemmighet for sentrale beslutninger, har Ungarn faktisk internasjonal makt på denne måten langt større enn hva landet faktisk veier, både fra et økonomisk og politisk synspunkt. Men amerikanske politiske myndigheter begynner å miste tålmodigheten med Viktor Orbans dobbeltprat.

Derfor sanksjonerte det amerikanske finansdepartementet for noen uker siden enkelte tjenestemenn som arbeider for Den internasjonale investeringsbanken med base i Ungarn, identifisert av amerikansk etterretning som en front for russisk etterretnings- og påvirkningstjenester.

orban erdogan Våpeneksport | Militære allianser | FORENTE STATER
Både Orban og Erdogan har inntatt mye mer forsonende posisjoner overfor Russland, de andre medlemslandene i Atlanterhavsalliansen

Washingtons avgjørelse hadde allerede myket opp Viktor Orbans holdning på den internasjonale scenen betydelig. I likhet med Tyrkias RT Erdogan forble han imidlertid svært unnvikende når det gjelder avstemningen for Sveriges medlemskap i NATO.

Det er klart at den ungarske statsministerens lille spill endte med å slite den republikanske formannen for Senatets utenrikskomité, Idaho-senator James E. Risch. Sistnevnte annonserte faktisk at han ville stille la ned veto mot det pågående salget av 24 HIMARS artillerisystemer og nødvendig ammunisjon, som ville blitt bestilt av Ungarn for 735 millioner dollar, så lenge Budapest ikke hadde stemt for at Sverige skulle bli med i NATO.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Våpeneksport | Militære allianser | FORENTE STATER

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler